Eπτά Έλληνες tattoo artists σε καραντίνα

Extras - Τεύχος 26

Αδιαμφισβήτητα, λόγω του COVID-19, βιώνουμε πρωτοφανείς καταστάσεις και η δίμηνη, σχεδόν, περίοδος της καραντίνας, ήταν σίγουρα κάτι το πρωτόγνωρο για όλους μας. Εν όψη της επαναλειτουργίας των tattoo studios στην Ελλάδα, το HeartbeatInk Tattoo Magazine συνομίλησε με επτά Έλληνες tattoo artists και ιδιοκτήτες tattoo studios από την Αθήνα, την Λάρισα και την Αλεξανδρούπολη, για την νέα πραγματικότητα, τις ανησυχίες και τις σκέψεις τους, την δημιουργικότητα, την υγιεινή, την ελπίδα και τις προσδοκίες τους για το μέλλον, ενώ θα δείτε art works που φιλοτέχνησαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Συμμετέχουν οι Γιάννης Καραμπέτσος / Sake, ιδιοκτήτης του Sake Tattoo Crew, ο Νίκος Κατσούλης, ιδιοκτήτης και ιδρυτής του Nico Tattoo Crew, ο Τόλης Τσιάμης / Tolle' Tsi, ιδιοκτήτης του Eightball Tattoo Studio, ο Λεωνίδας Σκιαδάς / Lonis, ιδιοκτήτης του Lonis Tattoo Studio, ο Γιάννης Πιπεράκης / Doctor Pepper, ιδιοκτήτης του Doctor Pepper Tattoo, ο Tzenio Pirigents, ιδιοκτήτης του Dildo Tattoo Studio και ο Πάνος Ντόλας, συνιδιοκτήτης του Walk the Line Tattoo Studio

Επιμέλεια: Ινώ Μέη.

Πότε έκλεισες το tattoo studio σου;

Sake: Από το ξεκίνημα της πανδημίας στην Κίνα, παρακολουθούσαμε συστηματικά όλες τις εξελίξεις. Φανταστήκαμε ότι κάποια στιγμή θα έρθει και σε εμάς, όταν ακόμα υπήρχε μεγάλη αμφιβολία στον κόσμο, για τη σοβαρότητα και τη μεταδοτικότητα του ιού. Η συνεχής ενημέρωση μας, είχε ως αποτέλεσμα να πάρουμε άμεσα μέτρα πριν το lockdown. Κάποια από αυτά ήταν, η συνεχής ενημέρωση και η επικοινωνία με το συνεργείο καθαρισμού που συνεργαζόμαστε για τους χώρους αναμονής και εργασίας, οι συνεχείς απολυμάνσεις και τα κατάλληλα αντισηπτικά. Όλο αυτό μας προετοίμασε για το κλείσιμο του studio και το μόνο που εκκρεμούσε ήταν η εντολή από το υπουργείο.
Νίκος Κατσούλης: Ο λογιστής μου με ενημέρωσε ότι πρέπει να κλεισουμε το Σάββατο 14 Μαρτίου. Αν και το είχα προγραμματίσει ήδη, γιατί είχα άτακτη εφηβεία - δεν ξέρω αν τέλειωσε ακόμα χαχα - και είχα περάσει διάφορα με τα πνευμόνια μου. Αφού περάσαμε τα «ήντα», πήρα καμιά πενηνταριά καπνούς και πήγα στο ησυχαστήριο μου.
Tolle' Tsi: Το στούντιο έκλεισε την Παρασκευή 13 Μαρτίου.
Lonis: To studio έκλεισε το Σάββατο 14 Μαρτίου, μετά την επίσημη ανακοίνωση των    έκτακτων μέτρων για τον περιορισμό του COVID-19.
Doctor Pepper: Παρακολουθώντας τις εξελίξεις που άρχισαν να γίνονται όλο και πιο ανησυχητικές και κατόπιν συζητήσεων με τους συναδέλφους, λάβαμε έγκαιρα την απόφαση να κλείσουμε το στούντιο, μια μέρα πριν την απρόσμενη απόφαση της κυβέρνησης, να πάρει τη σωστή απόφαση, να κλείσει επίσημα όλες τις αντίστοιχες δραστηριότητες. Είχε προηγηθεί και η απόφαση μου να ακυρώσω τη συμμετοχή μου στην μεγάλη έκθεση Le Mondial du Tatouage στο Παρίσι, αρκετό καιρό πριν ανακοινωθούν κι από εκεί, τα αντίστοιχα μέτρα από τους διοργανωτές. Οπότε από αρχές Μαρτίου, προβλέποντας την επικινδυνότητα της κατάστασης, ακυρώσαμε όλα τα ταξίδια μας και τα προγράμματα που είχαμε κάνει, ανεξαρτήτως επισήμων απαγορεύσεων, θέλοντας να προστατεύσουμε εμάς, τις οικογένειες και τους πελάτες μας.
Tzenio Pirigents: Το Dildo Tattoo Studio ενώ είχε λάβει και νωρίτερα κάποια μέτρα προστασίας πελατών και εργαζομένων - λιγότερα άτομα στο χώρο, μάσκες, αντισηπτικά κλπ - έκλεισε τη μέρα της κυβερνητικής απαγόρευσης, δηλαδή στις 13 Μαρτίου.
Πάνος Ντόλας: Κλείσαμε αμέσως μόλις μάθαμε για τα μέτρα, δηλαδή στις 14 Μαρτίου.

Ο Νίκος Κατσούλης σε στιγμή δημιουργίας. 

Seven Samurai by Lonis – Oil on canvas 60 x 40.​

Art work by Sake. 

Art work by Tzenio Pirigents.

Art work by Doctor Pepper.

Digital art work for future tattoo by Tolle' Tsi.

Art work by Πάνος Ντόλας.

Πως είναι να βρίσκεσαι τόσες ημέρες κλεισμένος στο σπίτι;

Νίκος Κατσούλης: Θεωρώ ότι είμαστε από τους «τυχερούς», γιατί εκτός του ότι κάνουμε αυτό που αγαπάμε, η καραντίνα είχε και θετικά για εμάς. Τι θέλω να πω; Έχουμε την ευκαιρία να μην μας κυνηγάνε οι πελάτες μας χαχα και επιτέλους, χωρίς άγχος, να ασχοληθούμε με το να γίνουμε καλύτεροι ή να δημιουργήσουμε μια καλλιτεχνική αποθήκη, για όταν ξαναμπούμε στους κανονικούς ρυθμούς.
Πάνος Ντόλας: Ήταν μια ευκαιρία να αξιοποιήσω το χρόνο μου, με τρόπο που δεν θα μπορούσα υπό κανονικές συνθήκες καθημερινής ρουτίνας. Ξεκουράστηκα σωματικά και πνευματικά, εφοδιάζοντας τον εαυτό μου με όρεξη, να δημιουργήσω σχέδια προσωπικού μου γούστου και όχι κατά παραγγελία. Στην πραγματικότητα, το βίωσα ως ένα διάλειμμα από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας και όχι ως εγκλεισμό. 
Tzenio Pirigents: Σαν επαγγελματίας που βρίσκεται στο χώρο εργασίας τουλάχιστον δέκα ώρες τη μέρα, αλλά και άνθρωπος που αφιερώνει τουλάχιστον δύο ώρες τη μέρα σε άθληση, η κατάσταση του «κατ’ οίκον περιορισμού» ήταν κάπως πρωτόγνωρη, αλλά όχι ιδιαίτερα πιεστική. Είμαστε τυχεροί, όσοι έχουμε ένα ωραίο σπίτι με ανθρώπους που αγαπάμε, κατοικίδια και χαλαρό περιβάλλον και αυτό ισχύει και χωρίς «καραντίνα».
Tolle' Tsi: Αρχικά ήταν o.k., καθώς βρήκαμε την ευκαιρία να ξεκουραστούμε, αλλά και να κάνουμε πράγματα, που δεν βρίσκαμε χρόνο να κάνουμε έως τώρα. 
Doctor Pepper: Έχοντας φτάσει τα τελευταία χρόνια να τρέχουμε με υπερβολικές ταχύτητες, ήταν μια μοναδική ευκαιρία για ξεκούραση, αυτοκριτική με καθαρό μυαλό και αλλαγή των ανθρωποκεντρικών προτεραιοτήτων μας. Εφόσον, δεν είναι κάτι που περνάει από το χέρι μας, συνειδητά η όχι, πιστεύω ότι όλοι εκμεταλλευτήκαμε την κατάσταση προς όφελός μας. 
Lonis: H επιβολή του κατ’ οίκον περιορισμού, δεν είναι ευχάριστη από μόνη της. Για λόγους όμως δημόσιας υγείας, χρειάζεται να προσαρμοστούμε σε νέα δεδομένα. Απ’ την άλλη, έχεις άπλετο χρόνο να ασχοληθείς με την οικογένεια σου, τα χόμπι σου και να είσαι δημιουργικός. Προσωπικά εκμεταλλεύτηκα αυτό το χρόνο στο έπακρο, υλοποιώντας project που είχα από καιρό στο συρτάρι.
Sake: Δυστυχώς όλο αυτό είναι πρωτοφανές και πρωτόγνωρο για όλο τον κόσμο. Προσωπικά, μου χρειάστηκαν μερικές μέρες για να συνηθίσω την νέα κατάσταση που βίωνα και που μου θύμιζε ταινία επιστημονικής φαντασίας. Το δυσκολότερο κομμάτι ήταν και είναι να παραμένεις σωστά ενημερωμένος. Υπάρχουν μεγάλες αντιφάσεις στις πληροφορίες που μας παρέχουν τα ΜΜΕ, με αποτέλεσμα να μας δημιουργούν ανασφάλεια. Ένα θετικό κομμάτι βέβαια, είναι ο χρόνος που έχω τώρα με την οικογένεια μου. Δυστυχώς, έχω πάρα πολλές επαγγελματικές υποχρεώσεις (tattoo, εκθέσεις, γλυπτά, διαλέξεις κ.τ.λ ) που καταναλώνουν μεγάλο μέρος της ημέρας μου. Το να μην μπορώ να βρίσκομαι σε μια παράσταση των παιδιών μου, λόγω ενός επαγγελματικού ταξιδιού, μου ήταν τρομερά στενάχωρο. Τώρα γεμίζω την μέρα μου με παιχνίδια και ακούγοντας τα γέλια τους. 

Memento Mori 2 by Lonis – Oil on wood 50 x 23.

Art work by Πάνος Ντόλας.

Digital art work for future tattoo by Tolle' Tsi.

Art work by Sake. 

Art work by Tzenio Pirigents.

Art work by Doctor Pepper.

Τι δημιουργικό έχεις κάνει όλο αυτό το διάστημα;

Lonis: Επιτέλους βρήκα τον απαιτούμενο χρόνο και ζωγράφισα τον πίνακα της αγαπημένης μου ταινίας “Seven Samurai” του Akira Kurosawa. Ένα κλασσικό αριστούργημα, με βαθιά μηνύματα και άπειρα συναισθήματα. Δεύτερος σχετικός πίνακας στη σειρά, είναι το αγαπημένο μου “Lone Wolf and Cub”, βασισμένο στο θρυλικό manga των 70s. Επηρεασμένος από γκραβούρες του 15ου αιώνα, ζωγράφισα δύο θέματα που αφορούν το θάνατο σε ακατέργαστους κορμούς δέντρων. Παράλληλα, έφτιαξα δύο μοντέλα ιστορικών αεροσκαφών υπό κλίμακα. Ένα χόμπι που ασχολούμαι χρόνια. Τέλος, βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πίνακας ζωγραφικής, εμπνευσμένος από το Game Of Thrones. 
Tolle' Tsi: Ζωγραφίζω και παίζω μουσική. Επίσης, έχω χρόνο με το γιό μου! 
Πάνος Ντόλας: Έχω ζωγραφίσει πάνω σε χαρτιά, παλέτες, σανίδες και ξύλινα κουτάκια…
Tzenio Pirigents: Έχω ασχοληθεί με πολύ μελάνι, από το να διαμορφώσω κάποιους χώρους στο σπίτι, μέχρι να φτιάξω πίνακες και flash tattoo.
Νίκος Κατσούλης: Όλες αυτές τις μέρες, έχω κάνει μερικά σχεδιάκια και ξεκίνησα και τον δράκο της καραντίνας. Αν κι εδώ που είμαι, έχω πολλά πράγματα να κάνω: ελιές, αμπέλι, κρασί, τσίπουρο, μελίσσια και κοτούλες. Έχω κι ένα μηχανουργείο, για να κάνω τον Μπομπ τον Μάστορα.
Sake: Όσον αφορά στο δημιουργικό κομμάτι, παίζει να είχα τόσο ελεύθερο χρόνο για να ζωγραφίζω, από το λύκειο. Παράλληλα οργανώνω και τα πρότζεκτ μου, για το προσεχές μέλλον. Τέλος, άρχισα να περπατάω και να ασχολούμαι λίγο παραπάνω με την υγεία μου, κάτι που είχα βάλει σε δεύτερη μοίρα... Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να νιώθω πιο όμορφα, αλλά και να με βοηθήσει καλλιτεχνικά, αρχίζοντας να επηρεάζομαι ακόμα περισσότερο από αυτά που βλέπω γύρω μου, ώστε να με βοηθήσουν σε νέες καινοτόμες ιδέες.
Doctor Pepper: Έχοντας πέρα από τα καλλιτεχνικά και τις υποχρεώσεις του στούντιο, τώρα ήταν μια ευκαιρία να δημιουργήσω πάνω σε projects που είχαν μείνει πίσω, και να ξαναβρώ το στυλ μου. Μέσα από αυτά, βρήκα την ευκαιρία να ξεκινήσω και το δεύτερο ebook μου για το Tattoo Life. Ξεκίνησα να παρουσιάζω online, δωρεάν μαθήματα σύνθεσης, κάτι που μου είχε ζητηθεί κατ’ επανάληψη από τον κόσμο. Επίσης, αναδιοργάνωσα το studio και έβαλα σε εφαρμογή ιδέες που είχαν μείνει πίσω. Τέλος, άδραξα επιτέλους την ευκαιρία, να δείξω και τις σκηνοθετικές μου ικανότητες, δημιουργώντας από το σπίτι, ένα promotion video για το #μενουμε σπίτι, ξεκινώντας έτσι και κανάλι στο youtube. Αν πάρουν τα πράγματα την κάτω βόλτα, θα γίνω κι εγώ γιουτιούμπερ.

Art work by Πάνος Ντόλας.

Digital art work for future tattoo by Tolle' Tsi.

Scale Model Kits  BF-109 G10 1/48 by Lonis.

Art work by Tzenio Pirigents.​

Art work by Sake.

Art work by Doctor Pepper.

Ποια είναι τα συναισθήματά σου για την τρέχουσα κατάσταση;

Tzenio Pirigents: Επειδή είναι μια σχετικά μεγάλη χρονική περίοδος, νομίζω ότι έχω περάσει από διάφορα συναισθηματικά στάδια που περιλαμβάνουν σχεδόν τα πάντα. Από αίσθημα φόβου για τα αγαπημένα μου πρόσωπα που μπορεί να ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, το αίσθημα πληρότητας που μου δίνει το περιβάλλον ή χαράς και ικανοποίησης για όσα έχω και εκτιμώ περισσότερο. Η τρέχουσα κατάσταση είναι ένα συναισθηματικό rollercoaster, αλλά είμαι άνθρωπος που απολαμβάνω τα έντονα συναισθήματα...
Sake: Είμαι άνθρωπος που όλα τα βιώνω στο μέγιστο, είτε θετικά είτε αρνητικά. Ευτυχώς, επικρατεί η λογική στο τέλος. Οπότε, τα συναισθήματα μου είναι ανάμεικτα. Θα σας τα αναφέρω με την σειρά όπως τα ένιωσα από την αρχή μέχρι και τώρα που πλησιάζουμε στην επιστροφή στην καθημερινότητα μας… Φόβος, άγχος, κενό, ελπίδα, θάρρος και τέλος χαρά που θα ξαναζήσουμε όμορφες στιγμές κάνοντας πράγματα με τους ανθρώπους που μας έλειψαν.
Νίκος Κατσούλης: Τα συναισθήματα μου είναι ανάμικτα. Μέχρι στιγμής, έχει παραταθεί πολύ το πράγμα και τόσος χρόνος είναι αρκετός για να δεις, να νιώσεις και να σκεφτείς πολλά διαφορετικά πράγματα. Το χειρότερο βέβαια είναι ότι δεν ξέρουμε τι μας περιμένει και ποιο θα είναι το τέλος αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης.
Doctor Pepper: Υπάρχει σίγουρα μεγάλος προβληματισμός για την όλη κατάσταση. Από μια αρνητική κατάσταση, προσπαθώ πάντα να δω τι θετικό μπορούμε να αποκομίσουμε Οπότε η θετική διάθεση μέσα στον προβληματισμό, ελπίζω να μας οδηγήσει μέχρι το τέλος της καραντίνας. 
Πάνος Ντόλας: Υπάρχει σίγουρα ένα άγχος, επειδή όλο αυτό που ζούμε είναι πρωτόγνωρο, περίεργο και για κάποιους θανατηφόρο, πράγμα που με κάνει να νιώθω μια αβεβαιότητα για τον τρόπο ζωής στο μέλλον. Παράλληλα, όμως, προσπαθώ να είμαι αισιόδοξος.
Tolle' Tsi: Ανυπομονώ να τελειώσει όλο αυτό και να επανέλθουμε στην κανονικότητα. 
Lonis: Σαν άνθρωπος είμαι εκ φύσεως αισιόδοξος και ψύχραιμος και ευελπιστώ ότι τελικά θα βρεθεί λύση και όλοι θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Art work by Doctor Pepper.

Frey Death by Lonis – Oil on canvas 60 x 40.

Art work by Sake.

Art work by Πάνος Ντόλας.

Πως αντιλαμβάνεσαι την επόμενη ημέρα;

Doctor Pepper: Όπως και τα περισσότερα επαγγελματικά tattoo studio. Λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, ασχέτως κατάστασης, δεν θα αντιμετωπίσουμε κάτι που θα ανατρέψει εντελώς την λογική, με την οποία ήδη δουλεύουμε. Σίγουρα θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε ακόμα πιο αυστηρά υγειονομικά μέτρα και σε αυτό βοηθάει ένας ήδη μελετημένος χώρος που τηρεί τους κανόνες υγιεινής. Οπότε πιστεύω, ότι από αυτή την άποψη, θα περάσουμε ότι είναι να περάσουμε, όσο πιο ανώδυνα γίνεται, μέχρι να βρεθεί μια πιο μόνιμη λύση. Σίγουρα και στο επιχειρησιακό κομμάτι, θα προσαρμόσουμε την λειτουργία μας στην καινούρια οικονομική κατάσταση, μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν τα πράγματα τους φυσιολογικούς τους ρυθμούς. Εξυπηρετώντας έτσι και τις δικές μας ανάγκες, αλλά και τις ανάγκες του κόσμου που απ’ ότι φαίνεται από τα μηνύματα που λαμβάνουμε, θέλει τώρα, ακόμα περισσότερο, να προβεί σε μια ανανέωση πάνω του.
Sake: Η επόμενη μέρα φαντάζει σαν τα μαθητικά χρόνια, που όσο και να προετοιμάζεσαι για την επόμενη τάξη, δεν ξέρεις ακριβώς τι θα αντιμετωπίσεις. Ενώ νιώθω προετοιμασμένος, είμαι σίγουρος ότι αυτό που θα δω, θα έχει μεγάλη διαφορά από αυτό που ήξερα μέχρι τώρα και νόμιζα ότι είχα προετοιμαστεί.
Lonis: Παγκοσμίως, ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Υπάρχει μια ανησυχία και αβεβαιότητα για το μέλλον. Αργά ή γρήγορα θα περάσει κι αυτή η δοκιμασία, όμως η επόμενη μέρα δεν θα είναι ίδια. «Ο τρόμος είναι ο χειρότερος εχθρός του ανθρώπου». Με ψυχραιμία, λογική και χιούμορ θα τα καταφέρουμε.
Πάνος Ντόλας: Η επόμενη μέρα θα είναι σαφώς δύσκολη, από πολλές απόψεις. Οι συνέπειες της πανδημίας θα επηρεάσουν τις συνθήκες εργασίας, τις μετακινήσεις και τα ταξίδια μας, τη διασκέδασή και γενικά τον τρόπο ζωής μας. Θα πρέπει, λοιπόν, να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. 
Tolle' Tsi: Σίγουρα, θα είναι αρκετά δύσκολη η προσαρμογή στη νέα τάξη των πραγμάτων.
Tzenio Pirigents: Η επόμενη μέρα σε όλα τα επίπεδα - οικονομικό, κοινωνικό, υγειονομικό - είναι ένα μυστήριο και οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι κάπως αβέβαιη. Στη ζωή μου, νιώθω προετοιμασμένος να διαχειριστώ καλές και κακές στιγμές και καταστάσεις, οπότε οποιαδήποτε κατάσταση κι αν παρουσιαστεί - ακόμα και κάποια σενάρια που ίσως με αγχώνουν - δεν φοβάμαι ότι θα με ανατρέψει ως άνθρωπο. Έτσι και αλλιώς, κοιτάω να απολαμβάνω το παρόν. 
Νίκος Κατσούλης: Η επόμενη μερα θα είναι δύσκολη για όλους. Ελπίζω πολύ γρήγορα να το έχουμε ξεχάσει. Ξέρω ότι όλοι είμαστε φορτωμένοι από μηνύματα από τους βασικούς μας πελάτες που περιμένουν σαν το black Friday, μόλις βάλουμε το κλειδί στην πόρτα.

Art work by Sake. 

Art work by Πάνος Ντόλας.

Memento Mori 1 – Oil on wood 50 x 25 by Lonis.

Πόσο επηρεάζεται το tattoo από όλο αυτό;

Πάνος Ντόλας: Πιστεύω ότι ο κόσμος θα συνεχίσει να θέλει να κάνει tattoo. Θα πρέπει να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί και αυστηροί στους κανόνες υγιεινής στα στούντιο. Αυτό που σίγουρα θα επηρεαστεί περισσότερο στο χώρο του tattoo, είναι ό,τι συμπεριλαμβάνει μετακινήσεις, όπως τα guest spots και τα tattoo conventions. 
Lonis: Άμεσα, όπως κι όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι.
Νίκος Κατσούλης: Το tattoo επηρεάζεται όπως όλα. Είναι αλυσίδα.
Tolle' Tsi: Είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να περιμένουμε. Θα δούμε!
Sake: Κατά την γνώμη μου, ο τρόπος που θα επηρεαστεί - όπως και κάθε άλλος επαγγελματικός τομέας - είναι θετικός. Γιατί ουσιαστικά, θα αναβαθμιστούν σε μεγάλο βαθμό οι αντιλήψεις του καθενός μας, στον τομέα της υγιεινής. Πλέον θα έχεις μεγάλο αίσθημα ευθύνης προς τρίτους. Εάν πρόσεχες μία φορά πριν, τώρα θα προσέξεις δέκα. Επίσης, θέλω να πιστεύω πως ανάλογοι φορείς θα ανεβάζουν webinars κ.ά. ώστε να εκπαιδεύουν και να ενημερώνουν συχνά τους επαγγελματίες και τους καταναλωτές, με αποτέλεσμα να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατόν.
Doctor Pepper: Ο άνθρωπος από την φύση του είναι προσαρμοστικό ον. Ήδη έχουν δημιουργηθεί καινούρια παρακλάδια στην τομέα της εξυπηρέτησης και της δημιουργικότητας. Έχουμε σίγουρα βγει από τα νερά μας, αλλά αν δεν αλλάξει η διάθεση για την καλλιτεχνική έκφραση στο σώμα, δεν θα σταματήσει κι ο τελικός σκοπός, που είναι να κάνουμε αυτό που εμείς και το κοινό μας αγαπάμε.
Tzenio Pirigents: Έχει θετικά και αρνητικά κι αυτή η κατάσταση. Η αδράνεια σίγουρα δεν βοηθάει έναν tattoo artist ,αλλά στο χέρι μας είναι να τη μετατρέψουμε σε καλλιτεχνική δημιουργία. Επίσης, μη ξεχνάμε ότι το tattoo για πολλούς είναι «ψυχοθεραπεία» που σε καταστάσεις πίεσης, είναι καλό εργαλείο.

Lone Wolf and Cub by Lonis – Oil on canvas 60 x 40.

Art work by Sake.

Tattoo flash art work by Πάνος Ντόλας.

Με ποιο τρόπο μπορούν να ενισχυθούν περαιτέρω τα ήδη υπάρχοντα μέτρα υγιεινής που λαμβάνει ο κάθε tattoo artist εν ώρα εργασίας;

Tolle' Tsi: Θεωρώ ότι ήδη παίρνουμε πολλά μέτρα και το μόνο που δε συνέβαινε έως τώρα, είναι η χρήση μάσκας από τον πελάτη. 
Lonis: Συνεχίζουμε να τηρούμαι αυστηρά όλα τα μέτρα υγιεινής που ορίζει ο νόμος. Επιπλέον θα γίνεται συστηματικός αερισμός των χώρων, συχνός καθαρισμός, απολύμανση, χρήση μάσκας και αποφυγή συνωστισμού.
Sake: Τα tattoo studios, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, είναι όπως τα ιατρεία, τα κέντρα αισθητικής κ.ά. που έχουν άμεση επαφή με τον πελάτη κι είναι σε πολύ ικανοποιητικά πλαίσια στο τομέα της υγιεινής. Φυσικά μπορούμε με την συνεχή ενημέρωση να καταφέρουμε να τα φτάσουμε στο ανώτατο επίπεδο.
Tzenio Pirigents: Μάσκες σε πελάτες και εργαζόμενους, αντισηπτικά σε όλους τους χώρους, πελάτες χωρίς συνοδούς και περιορισμός στα walk ins, νομίζω πως είναι μερικές κινήσεις που θα ήταν σε σωστή κατεύθυνση.
Νίκος Κατσούλης: Δεν νομίζω ότι τα tattoo στούντιο χρειάζεται να πάρουν επιπλέον μέτρα, γιατί ήδη έπαιρναν τα κατάλληλα . Για παράδειγμα, όταν κάνεις ένα tattoo θα χρειαστείς κάποια εργαλεία για τον συγκεκριμένο πελάτη. Απ’ ότι θα χρησιμοποιήσεις, θα πετάξεις τα πάντα, άντε να αποστειρώσεις ένα - δύο μεταλλικά γκριπ... Αν και τα πιο πολλά στούντιο, πλέον δεν χρησιμοποιούν ούτε μεταλλικά γκριπ, οπότε δεν αποστειρώνουν τίποτα και όλα πετιούνται στο τέλος της πράξης... Σκέψου, ότι ο οδοντίατρος χρησιμοποιεί πάρα πολλά εργαλεία σε κάθε ραντεβού και όλα πρέπει να αποστειρωθούν και να ξαναχρησιμοποιηθούν... Εκείνο που πρέπει να κάνουμε, είναι να ενημερώσουμε τους πελάτες να μην έρχονται με παρέα, να φοράμε μάσκες, να είμαστε πιο σχολαστικοί στην απολύμανση των παρελκόμενων και του χώρου... και εντάξει, καλοκαίρι έρχεται, ξέρω ότι θα ιδρώσουμε, η άποψη μου όμως είναι ότι τέρμα το κλιματιστικό, γιατί είναι αναδευτήρας μικροβίων.
Doctor Pepper: Έχοντας δείξει υπευθυνότητα σε αυτόν τον τομέα, προβλέπω ότι ακολουθώντας την ίδια συνέπεια, θα δημοσιοποιηθούν κάποιες πιο συγκεκριμένες οδηγίες από την κυβέρνηση. Από κει και ύστερα είναι στο χέρι της επαγγελματικής ευκαιρίας κάθε studio να προσαρμοστεί και να κάνει το παραπάνω, μιας κι εμείς οι επαγγελματίες γνωρίζοντας καλύτερα τα διαδικαστικά εκ των έσω, θα τα προσαρμόσουμε σε πιο ουσιαστικές ανάγκες της καθημερινότητας, με σκοπό να διασφαλίσουμε την αποτροπή της διάδοσης του νέου αυτού ιού.
Πάνος Ντόλας: Ένας tattoo artist θα πρέπει πάντα να είναι πολύ προσεκτικός τηρώντας όλα τα μέτρα υγιεινής (αποστειρωμένα εργαλεία και υλικά μιας χρήσεως). Η διαφορά θα είναι, ότι η μάσκα πλέον θα πρέπει να χρησιμοποιείται όλες τις ώρες εργασίας, από όλους τους εργαζόμενους καθώς και τους πελάτες. Ακόμα, ο συχνός αερισμός του χώρου και οι απολυμάνσεις, θα πρέπει να γίνονται σχολαστικά.

Scale Model Kits  BF-109 EF TROP  1/32 by Lonis.

Art work by Πάνος Ντόλας.

Art work by Sake. 

Μια πρόβλεψή σου, για τον τρόπο με τον οποίο θα επαναλειτουργήσουν τα tattoo studios; 

Νίκος Κατσούλης: Τα στουντιο θα επαναλειτουργήσουν κανονικά, αν ποτέ μας αφήσουν. Η διαφορά είναι, ότι θα έχουμε παρει κάποια παραπάνω μέτρα προστασίας και για εμάς και για τους πελάτες μας. Σίγουρα η αγορά θα είναι διαφορετική, αν και δεν θα μας επηρεάσει στην αρχή, μιας και όλοι μας έχουμε του φανατικούς υποστηρικτές μας… Μακροπρόθεσμα όμως, όλη η αγορά θα έχει πρόβλημα. Ας μην ξεχνάμε, ότι τα τελευταία χρόνια με την κρίση, πολλοί από τους καλούς tattoo artists της χώρας μας, έχουν αναγκαστεί να πηγαίνουν στο εξωτερικό είτε για ένα πιο ποιοτικό πελατολόγιο, είτε γιατί η δουλειά τους αμείβεται καλύτερα, το οποίο είναι βέβαιο. Υπάρχει περίπτωση, τα σύνορα και οι μετακινήσεις να μην απελευθερωθούν άμεσα.
Sake: Δε μου αρέσει να κάνω προβλέψεις. Προτιμώ να ενημερώνομαι και να λειτουργώ σύμφωνα με το τι θα αποφασιστεί. Σκοπός μου είναι να προσπαθώ πάντα, μαζί με την ομάδα του Sake Tattoo Crew, να παρέχουμε τις καλύτερες και τις σωστότερες συνθήκες υγιεινής.
Tolle' Tsi: Με μάσκες στους πελάτες (όσο υπάρχουν…). 
Πάνος Ντόλας: Πιστεύω ότι θα υπάρχει συγκεκριμένος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων στο χώρο, ανάλογα με τα τετραγωνικά και ότι θα πρέπει να τηρούνται όλα τα μέτρα που ήδη αναφέραμε.
Doctor Pepper: Είναι στο χέρι του καθενός, το πως θα προσαρμοστεί σε αυτή την κατάσταση. Ελπίζω, υγειονομικά, να πάρουν όλοι οι συνάδελφοι τα απαραίτητα μέτρα, για να μη στιγματιστεί ο τομέας μας. 
Tzenio Pirigents: Δεν μ αρέσουν οι προβλέψεις αλλά ελπίζω να υπάρξει κανονική λειτουργία, ώστε να μην μπερδεύουμε τους εργαζόμενους και τους πελάτες μας. Οι σαφείς υγειονομικές οδηγίες και η τήρηση τους από όλους, είναι το βασικότερο νομίζω.
Lonis: Η επαναλειτουργία θα γίνει με κάποιους περιορισμούς και επιπλέον μέτρα προστασίας. Ωστόσο, θα πρέπει να καταλάβουμε, ότι η ατομική ευθύνη είναι ηθική υποχρέωση όλων μας, για να ξεπεραστεί σύντομα αυτή η κατάσταση και να επανέλθουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς. 

Art work by Sake. 

Art work by Πάνος Ντόλας.

Art work by Sake. 

Art work by Πάνος Ντόλας.

 Art work by Sake. 

Art work by Πάνος Ντόλας.

Art work by Sake. 

Art work by Πάνος Ντόλας.

Art work by Sake. 

Art work by Πάνος Ντόλας.

Art work by Sake. ​

Tattoo flash art work by Πάνος Ντόλας.

Art work by Sake. 

Top