
Ο Metatron, κατά κόσμον Κώστας Γεωργίου, αγαπά το Dotwork, τα γεωμετρικά σχήματα και την ιερή γεωμετρία. Με έδρα του την Λευκωσία της Κύπρου, μυήθηκε στην τέχνη του tattoo το 2013 και έκτοτε την ασκεί με επιτυχία. Το HeartbeatInk Tattoo Magazine επέλεξε ένα backpiece - εκ των πλέον εντυπωσιακών του - και συνομίλησε με τον tattoo artist για την όλη διαδικασία, το σχεδιασμό και την εκτέλεση αυτού του απαιτητικού κομματιού.
Φωτογραφίες & συνέντευξη: Ινώ Μέη.
Πότε έκανες το συγκεκριμένο tattoo;
Το πρώτο session πραγματοποιήθηκε μέσα στον Μάρτιο του 2018 και ολοκληρώθηκε κάπου στα τέλη του 2018.
Πώς προέκυψε η ιδέα για το backpiece;
Αρχικά, ο πελάτης μου, με πλήρη εμπιστοσύνη, μου έδωσε το ελεύθερο να δημιουργήσω ό,τι θέλω. Το να μου δίνεται η ευκαιρία να δημιουργήσω ελεύθερα πάνω σ’ ένα σώμα, μου ανοίγει αμέσως άπειρους δρόμους σκέψης και δημιουργίας, χωρίς περιορισμούς. Δεν είναι τυχαίο που με αυτή την προσέγγιση έχω δημιουργήσει τα καλύτερα μου πρότζεκτ.
Παράλληλα, εκτιμώ πολύ το γεγονός ότι ένας άνθρωπος, γνωστός μου ή μη, επιθυμεί να έχει σε ένα μεγάλο μέρος του σώματός του, την τέχνη μου.
Για το συγκεκριμένο backpiece προέκυψαν διάφορες ιδέες, μετά από αρκετή μελέτη και πειραματισμό. Παρ΄ όλα αυτά, απομόνωσα το συγκεκριμένο σχέδιο, σαν το πιο “δυνατό”, από όλα τα άλλα που είχα δημιουργήσει. Μετά συναντηθήκαμε με τον πελάτη μου, του έδειξα τι είχα σχεδιάσει και του εξήγησα γιατί πιστεύω, ότι αυτό το σχέδιο είναι η καλύτερη επιλογή και έτσι καταλήξαμε στο συγκεκριμένο.
Πόσες συνεδρίες χρειάστηκαν για την ολοκλήρωσή του;
Χρειάστηκαν έξι συνεδρίες, οι οποίες συνολικά διήρκεσαν γύρω στις σαράντα ώρες. Κάθε συνεδρία είχε διαφορετική διάρκεια ανάλογα και με το τι έπρεπε να γίνει. Για παράδειγμα, η πρώτη συνεδρία διήρκεσε κάπου στις πέντε ώρες, ενώ οι δύο επόμενες έγιναν κατά τη διάρκεια tattoo convention, όπου «χτυπούσα» για επτά με οκτώ ώρες την κάθε φορά.
Πώς έγινε ο σχεδιασμός του;
Αρχικά, φωτογράφισα τον πελάτη μου και μετά με την βοήθεια λογισμικού, δημιούργησα ένα προσχέδιο, που δείχνει στο περίπου, πως θα φαίνεται το σχέδιο πάνω στο σώμα του. Στη συνέχεια, με βάση το μαύρο-άσπρο αρχικό σχέδιο (raw design) που έφτιαξα, το «ζωγράφισα» γεμίζοντας το με τελείες (Dotwork).
Κατά την πρώτη συνεδρία, τοποθέτησα το στένσιλ σε ολόκληρη την πλάτη και «χτύπησα» το περίγραμμα. Αφού τελείωσε η πλάτη, συνέδεσα τα δυο κομμάτια στα οπίσθια και στα πόδια και «χτύπησα» το περίγραμμα. Μόλις γέμισα αυτά τα κομμάτια, αμέσως ενώθηκαν με την πλάτη κι έτσι έγινε ένα ενιαίο backpiece.
Ποιες ήταν οι δυσκολίες που αντιμετώπισες σ’ ένα τόσο απαιτητικό κομμάτι;
Η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν να εντοπίσω τα κέντρα του σώματος και να καταφέρω να βάλω τα στένσιλ, όσο πιο εναρμονισμένα γίνεται, με βάση αυτά τα κέντρα. Η δυσκολία του να βάλεις σωστά τα στένσιλ, έγκειται στο γεγονός, ότι το σώμα δεν είναι επίπεδη επιφάνεια κι η δεξιά με την αριστερή πλευρά, διαφέρουν λίγο ή πολύ.
Στα γεωμετρικά σχέδια, το παραμικρό λάθος είναι εμφανές, ακόμα και στο πιο «ανεκπαίδευτο» μάτι και γι’ αυτό το λόγο, η σωστή τοποθέτηση του στένσιλ, είναι πολύ σημαντική προϋπόθεση. Λόγω του ότι ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό τύπο σώματος, η προσέγγιση κάθε φορά, μπορεί να είναι παρόμοια, αλλά ποτέ η ίδια.
Μια άλλη δυσκολία που είχα να αντιμετωπίσω, αυτή τη φορά μαζί με τον πελάτη μου, είναι ο πόνος που προκαλείται από τη βελόνα, καθώς τρυπάει το δέρμα, σε σημεία που είναι ευαίσθητα. Σε αυτά τα σημεία ο πελάτης μου έπρεπε να παραμείνει σταθερός και ν’ αντέξει τον πόνο, για να μπορέσω να κάνω σωστά αυτό που πρέπει. Σε αυτά τα σημεία, τα μικρά διαλείμματα κρίνονται αναγκαία, καθώς ο πόνος μπορεί να γίνει ανυπόφορος.
Γενικά, ένα μεγάλο και πολύωρο πρότζεκτ είναι κουραστικό για τον tattooist, αλλά και για τον πελάτη και χρειάζεται μεγάλη αυτοσυγκέντρωση, υπομονή κι επιμονή κι από τους δύο, μέχρι να το φέρουν εις πέρας.
Ποιες τεχνικές χρησιμοποίησες;
Για να υλοποιήσω το συγκεκριμένο τατουάζ, χρησιμοποίησα μια και μόνο τεχνική, το Dotwork, ένα είδος μελανιού και έναν και μόνο αριθμό βελόνας.
Σε ένα επίπονο tattoo όπως αυτό, ποιες ήταν οι αντοχές του πελάτη και κατά πόσο επηρέασαν τη δουλειά σου;
Υπάρχουν διάφορες παράμετροι που επηρεάζουν την δουλειά ενός tattooist. Μια από αυτές είναι ο πόνος, που αισθάνεται ο πελάτης, για αρκετή ώρα σε κάθε συνεδρία. Ο πόνος, όπως το αντιλαμβάνομαι, είναι μια προσωπική υπόθεση. Δηλαδή, η αντίληψη του πόνου στον κάθε άνθρωπο, είναι διαφορετική και μοναδική. Κάποιος μπορεί να αισθάνεται υπερβολικό πόνο σ’ ένα σημείο, ενώ κάποιος άλλος, στο ίδιο σημείο του σώματος, να νιώθει ελάχιστο πόνο. Οι αντοχές του πελάτη, παίζουν πάντα σημαντικό ρόλο, στο τελικό αποτέλεσμα του τατουάζ. Αν ο πελάτης αντέχει, δεν παραπονιέται και παραμένει ήσυχος και σταθερός, τότε ο tattooist μπορεί να κάνει τη δουλειά του σωστά, εύκολα και γρήγορα.
Για να κάνει κάποιος ένα tattoo, τέτοιου μεγέθους, πρέπει να είναι έτοιμος ψυχολογικά και σωματικά, αφού θα υποβάλει τον εαυτό του σε πολύωρες συνεδρίες πόνου. Με τον συγκεκριμένο πελάτη, γνώριζα από πριν ότι έχει μεγάλες αντοχές στον πόνο κι ότι ήταν προετοιμασμένος, για να ολοκληρώσουμε αυτό το τατουάζ, πάση θυσία.
Γενικά, θεωρώ ότι για να γίνει ένα μεγάλο tattoo σωστά, χρειάζεται μεταξύ άλλων κι η αρμονική συνεργασία ανάμεσα στον tattooist και τον πελάτη, αλλιώς ολόκληρη η διαδικασία γίνεται πολύ δύσκολη και για τους δύο.
Τι σε ενέπνευσε για τη δημιουργία του;
Τα περισσότερα γεωμετρικά σχήματα τα οποία δημιουργώ, είναι εμπνευσμένα κυρίως από το φυσικό μας περιβάλλον – από τον μικρόκοσμο μέχρι τον μακρόκοσμο. Παράλληλα, δημιουργώ αρκετές φορές με την βοήθεια της φαντασίας. Από ΄κει και πέρα, ένα συγκεκριμένο σχήμα ή μοτίβο, μπορεί να ταιριάζει σε κάποια άτομα, ενώ σε άλλα καθόλου. Ένα μέρος της δουλειάς μου, είναι να μπορώ να διακρίνω, ποιο σχήμα και σε ποια τελική μορφή, ταιριάζει σε ποιον, σε ποιο μέρος του σώματος και σε ποια κλίση.
Στο συγκεκριμένο τατουάζ, θεωρώ ότι ήταν ένα συνονθύλευμα έμπνευσης από τον φυσικό κόσμο, αλλά και της φαντασίας.
Τι πρέπει να γνωρίζει κάποιος, που θέλει να αποκτήσει ένα αντίστοιχα μεγάλο κομμάτι, που θα καλύψει εκτεταμένα το σώμα του;
Αρχικά, θα πρέπει να γνωρίζει, ότι θα αλλάξει ένα μεγάλο μέρος του σώματος του για πάντα. Γι’ αυτό το λόγο, πρέπει να ξέρει καλά τον εαυτό του και τι θα ήθελε να έχει πάνω του, για όλη του τη ζωή, καθώς και ποιον ή ποια θα εμπιστευτεί, για να αναλάβει αυτό το έργο. Το τατουάζ δεν είναι μόδα, που αλλάζει με κάθε καινούργια εποχή, αν και τον τελευταίο καιρό, έχει αναπτυχθεί αυτή η ιδέα, σε αρκετούς ανθρώπους. Δυστυχώς, αυτοί οι άνθρωποι καταλήγουν να έχουν πάνω τους, κάτι το οποίο δεν τους αντιπροσωπεύει, δεν τους αρέσει και δεν νιώθουν καλά «φορώντας το». Λίγοι από αυτούς είναι τυχεροί και καταφέρνουν να το διορθώσουν, να το αφαιρέσουν ή να το καλύψουν με κάτι άλλο.
Τα μεγάλα projects, συνήθως χρειάζονται αρκετό χρόνο και κοστίζουν αρκετά για να ολοκληρωθούν. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στον χρόνο ολοκλήρωσης ενός μεγάλου πρότζεκτ. Ένας παράγοντας είναι η τεχνική, με την οποία θα γίνει το τατουάζ, η οποία και καθορίζει αυτόματα την διάρκεια επούλωσης, άρα και την χρονική απόσταση μεταξύ των συνεδριών. Για παράδειγμα, στην τεχνική με τελείες (Dotwork), το δέρμα τραυματίζεται λιγότερο, άρα τείνει να επουλώνεται γρηγορότερα, σε σχέση με το «μαύρισμα» (solid Blackwork) ή στις γραμμές (Linework). Γι' αυτό το λόγο, οι συνεδρίες μπορούν να απέχουν λίγο ή αρκετό καιρό μεταξύ τους αντίστοιχα.
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας, είναι το οικονομικό κομμάτι. Επειδή τα μεγάλα πρότζεκτς χρειάζονται περισσότερες συνεδρίες, το συνολικό κόστος αυξάνεται. Προς αποφυγή οποιωνδήποτε παρεξηγήσεων, θα πρέπει να συζητηθεί στα αρχικά στάδια ενός πρότζεκτ, το πόσο που θα κοστίσει, περίπου, το τελικό αποτέλεσμα.
Επίσης, οι μέρες που θα καθοριστούν, για να γίνουν οι συνεδρίες, είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας. Διότι οι μέρες που μπορεί να διαθέσει ο πελάτης, ενδέχεται να μη συμπίπτουν με τις κενές μέρες που θα έχει ο tattooist.
Τέλος, ο πελάτης πρέπει να έχει υπόψη του, ότι θα αφιερώσει κάποιες μέρες από την συνηθισμένη καθημερινή του ζωή, για να ετοιμάσει το σώμα και το πνεύμα του κατάλληλα, πριν αλλά και μετά την ολοκλήρωση κάθε συνεδρίας. Αυτός ο παράγοντας, θα παίξει σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα του τατουάζ και πάρα πολύς κόσμος, δείχνει να έχει άγνοια αυτού του γεγονότος.
Τι ήταν αυτό σε τράβηξε αρχικά στο Dotwork και τι αυτό που σε «κράτησε»;
Όλα ξεκίνησαν, όταν άρχισα να ψάχνω πληροφορίες, σχετικά με τους νόμους που ακολουθεί η φύση, για να δημιουργήσει διαφόρων ειδών σχήματα κι έτσι κατέληξα στον τομέα της ιερής γεωμετρίας. Μέσω αυτής της μελέτης, άρχισα να αναλύω και να σχεδιάζω γεωμετρικά σχήματα με τον παραδοσιακό τρόπο: μολύβι, χάρακα και διαβήτη.
Όταν ξεκίνησα να μαθαίνω για την τέχνη του τατουάζ, μελετούσα παράλληλα τους tattooists που ασχολούνταν με τη γεωμετρία. Η κύρια μέθοδος που χρησιμοποιούσαν, για να μεταφέρουν τις ιδέες τους στο σώμα, ήταν το Dotwork. Αυτή η ανακάλυψη, ήταν που με έκανε, ν’ αρχίσω να υιοθετώ κι εγώ αυτή την τεχνική στα σχέδια και στα τατουάζ μου.
Στην αρχή, το Dotwork μου φαινόταν κάπως μονότονο και είχα την πεποίθηση ότι έχει λίγες παραλλαγές. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, κατάλαβα ότι κρύβει πολλούς και διάφορους τρόπους απόδοσης και μπορεί να συνδυαστεί αρμονικά και με άλλες τεχνικές του tattoo. Έτσι, αργά και σταθερά, ανέπτυξα την συγκεκριμένη τεχνική και την «έφερα στα μέτρα μου¨, για να δημιουργώ πλέον, κάτι το οποίο, έχει μέσα την προσωπική μου αισθητική.
INFO:
Private Tattoo Studio: Αποστόλου Βαρνάβα 1, 2059, Στρόβολος, Λευκωσία, Κύπρος.
Phone, Whatsapp & Viber: +35795952808
Email: [email protected]
Instagram: @metatron.works
Facebook: @metatron.works