Barcelona Tattoo Expo / 20 Χρόνια Tattoo Ιστορίας

Extras - Τεύχος 25

Το Barcelona Tattoo Expo είναι ένα από τα παλαιότερα tattoo conventions στην Ευρώπη καθώς και ένα από τα πιο αναγνωρισμένα φεστιβάλ τατουάζ παγκοσμίως. Αυτή τη χρονιά το Tattoo Expo της Βαρκελώνης γιορτάζει την εικοστή επέτειό του. Για τους λόγους αυτούς, θέλαμε να ανακαλύψουμε τι βρίσκεται πίσω από την επιτυχία και τη μακροζωία του φεστιβάλ. Ως εκ τούτου, είχαμε μια συζήτηση με τους τρεις «πυλώνες» του Barcelona Tattoo Expo, τους Mik Garetta, Mao και Laura Cubero, οι οποίοι μεταξύ άλλων μοιράστηκαν μαζί μας και κάποιες «ιστορικές» φωτογραφίες του convention, που τραβήχτηκαν από το 1996 έως και το 2016. Ανάμεσά τους θα συναντήσετε και τους tattoo θρύλους Lyle Tuttle και Paulo Suluape, καθώς επίσης και τον Paul Booth σε νεαρή ηλικία.

Το Barcelona Tattoo Expo άνοιξε τις πόρτες του πολύ «ντροπαλά» για πρώτη φορά το 1996, ο πρώτος χώρος που το φιλοξένησε ήταν πολύ μικρότερος από τον σημερινό. Ξεκίνησε σε ένα χώρο μόνο 1500m2. «Γι’ αυτό και είμαστε πολύ περήφανοι για το γεγονός ότι διοργανώνουμε σήμερα το συνέδριό μας σε εκθεσιακό χώρο 18000m2, εντελώς διαφορετικό από τα αρχικό μας στάδιο», επισημαίνει ο Mik Garetta, διευθυντής του συνεδρίου από τότε που ξεκίνησε. 

«Η ιδέα προέκυψε από το θαυμασμό που έχουμε για το tattooing. Ταξιδεύαμε στα λίγα συνέδρια που λάμβαναν τότε χώρα στην Ευρώπη και σκεφτήκαμε ότι θα ήταν μια καλή ιδέα να παρουσιάσουμε το tattooing με έναν μη «περιθωριακό» τρόπο στο ευρύ κοινό και να δημιουργήσουμε ένα χώρο στον οποίο θα μπορούσε να γίνει ανταλλαγή γνώσης και μάθησης μεταξύ των διεθνών καλλιτεχνών και των λίγων tattooers που εργάζονταν τότε στην Ισπανία», λέει ο Mik. «Τα συνέδρια δεν ήταν πολύ συχνά εκείνη την εποχή, έτσι σκεφτήκαμε: γιατί να μην ξεκινήσουμε κάτι καινούριο στην πόλη μας; δεν υπάρχει λόγος να μην το κάνουμε. Έτσι δημιουργήσαμε το πρώτο Ισπανικό Διεθνές Συνέδριο Τατουάζ στην Βαρκελώνη, η οποία είναι γνωστή παγκοσμίως ως η πιο κοσμοπολίτικη και σύγχρονη ισπανική πόλη».

Photos 1 - 16 by Olaf Pla Gracia.

Από το πρώτο convention και μετά, το Barcelona Tattoo Expo έχει γίνει σημείο αναφοράς για άλλα συνέδρια στην Ευρώπη και έχει φιλοξενήσει εξαίρετους καλλιτέχνες από πολλυάριθμες χώρες, όπως οι Η.Π.Α., η Ιαπωνία, η Πολυνησία και η Νέα Ζηλανδία μεταξύ άλλων. Ο στόχος του συνεδρίου ήταν από την αρχή, να επιτευχθεί μια σύνδεση με τους καλύτερους εγχώριους και διεθνείς καλλιτέχνες, συγκεντρώνοντάς τους στη Βαρκελώνη για τρεις μέρες το χρόνο, μοιράζοντας ο ένας με τον άλλο την τέχνη, τις εμπειρίες και τη σοφία. Αυτό με τη σειρά του προσφέρει στο τοπικό κοινό την ευκαιρία να αποκτήσει ένα tattoo από τους καλύτερους παγκόσμιους καλλιτέχνες και μάλιστα στην πόλη τους.

«Το να ταξιδεύεις στις μέρες μας είναι πολύ πιο εύκολο απ’ ότι ήταν, έτσι είναι πολύ πιο εφικτό για τον κόσμο να ταξιδέψει στο εξωτερικό και να κάνει ένα τατουάζ από διεθνείς καλλιτέχνες στα δικά τους στούντιο. Κάθε φορά, είναι πιο δύσκολο να φέρουμε αυτούς τους καλλιτέχνες στη Βαρκελώνη λόγω της μεγάλης ποσότητας tattoo συνεδρίων που γίνονται ανά τον κόσμο σήμερα και ο αριθμός αυτός αυξάνεται σημαντικά κάθε χρόνο», εξηγεί ο Mik. «Ο κύριος σκοπός αυτού του πρότζεκτ ήταν από την αρχή η διάδοση και η εξέλιξη του τατουάζ στην κοινωνία μας. Βήμα-βήμα, έχουμε μεγαλώσει όσον αφορά σε χώρο, διάδοση και γνώση». Προσθέτει η Laura Cubero, η εκπρόσωπος και συν-διοργανώτρια του συνεδρίου.

Λόγω μιας αλλαγής της υγειονομικής νομοθεσίας στην Καταλονία, η εκδήλωση αναβλήθηκε για δύο χρόνια, γεγονός που αποτελεί τον κύριο λόγο για την προσαρμογή των διοργανωτών του χώρου, των ειδικών θαλάμων και των συνθηκών που πάνε πακέτο με τους νέους κανονισμούς. Αυτό ήταν χωρίς αμφιβολία το δυσκολότερο ζήτημα που αντιμετώπισε η οργάνωση. Το Barcelona Tattoo Expo ήταν το πρώτο συνέδριο tattoo στον κόσμο που δημιούργησε υπηρεσία αποστείρωσης στην εκδήλωση. Σταδιακά, έπρεπε να επενδύσουν σε χειροκίνητους νιπτήρες και ειδικά περίπτερα. Το Barcelona Tattoo Expo είναι επίσης πρωτοπόρο για την παροχή στους καλλιτέχνες όλων των υλικών απολύμανσης που απαιτούνται για τη δημιουργία ενός tattoo κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Η παράδοση του εξοπλισμού γίνεται σε ένα προσαρμοσμένο περιβάλλον με παροχή νερού και φωτισμού. 

«Πέρα από μια μεγάλη επένδυση που έγινε από την οργάνωση για να συμμορφωθεί με τον νέο κανονισμό, όλα αυτά τα ζητήματα ξεπεράστηκαν χάρη σε μια τεράστια προσπάθεια από το προσωπικό» εξηγούν ο Mik και η Laura. Το 2008, το συνέδριο μεταφέρθηκε σε νέο χώρο: La Farga, στο L'Hospitalet de Llobregat, την πόλη δίπλα στη Βαρκελώνη. Αυτό ήταν το πρώτο σημαντικό βήμα για το συνέδριο, καθώς ο νέος χώρος επέτρεψε την προσαρμογή των tattoo booths και των χώρων, ώστε να ταιριάζουν στον νέο υγειονομικό κανονισμό. Ο κύριος λόγος της μετακόμισης ήταν για να κερδίσουμε περισσότερο χώρο. Ο νέος χώρος ήταν 9000m2, επιτρέποντας μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων και αργότερα, την έναρξη ενός νέου πρότζεκτ που ονομάζεται BAUM FEST.

Photos 23 - 26 by Olaf Pla Gracia.

Το 2013, το συνέδριο επέστρεψε στο κέντρο της πόλης, την Plaza España, και εγκαταστάθηκε στην περιοχή Fira της Βαρκελώνης. Η νέα τοποθεσία διεύρυνε τον ωφέλιμο χώρο του φεστιβάλ σε 18000m2, οπότε ο αριθμός των συμμετεχόντων θα μπορούσε να αυξηθεί ξανά. Επίσης επέτρεψε την ενοποίηση του BAUM FEST, του κύριου φεστιβάλ urban κουλτούρας στην Ισπανία. Σήμερα φιλοξενεί tattoo, motoring, extreme sports, πρωταθλήματα χορού, graffiti, εκθέσεις τέχνης και διαφορετικές urban καλλιτεχνικές παραστάσεις. Και φυσικά, το γεγονός ότι πλέον το φεστιβάλ βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, έδωσε ακόμα μεγαλύτερη δημοσιότητα στην εκδήλωση,  εκμεταλλευόμενο το πάθος των επισκεπτών για την πόλη.

Το Barcelona Tattoo Expo είναι μια εκδήλωση που υποστηρίζεται από την εμπιστοσύνη του κοινού. «Υπάρχουν άνθρωποι που επισκέπτονται το συνέδριο από την πρώτη του έκδοση», εξηγεί ο Mik Garetta. «Αυτό είναι κάτι για το οποίο πάντα μιλάμε και είμαστε εξαιρετικά περήφανοι» προσθέτει.

Το Barcelona Tattoo Expo πλαισιώνεται από το φεστιβάλ αστικής κουλτούρας BAUM FEST, το οποίο έχει αναπτυχθεί σταδιακά και μαζί με αυτό και το Urban Line Concept, S.L., η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την εκδήλωση. Κατά τη διάρκεια των δύο δεκαετιών στις οποίες διεξάγεται το tattoo expo, η ομάδα έχει «αναγκαστεί» να γίνει προοδευτικά πιο επαγγελματική. Η διοργανώτρια αρχή παραδέχεται ότι ποτέ δεν περίμενε να δημιουργήσει και να διαχειρίζεται ένα γεγονός τέτοιου μεγέθους που προσελκύσει ένα τόσο μεγάλο κοινό σε ένα χώρο τόσο σημαντικό όσο η Fira de Barcelona. «Η πρόθεση ήταν πάντα να φέρουμε διεθνείς καλλιτέχνες στη Βαρκελώνη, οι οποίοι διαφορετικά δεν θα μπορούσαν ποτέ να έρθουν. Μερικοί από τους πιο αναγνωρισμένους καλλιτέχνες στον κόσμο του tattoo έχουν έρθει στο συνέδριο τα τελευταία είκοσι χρόνια και τους κρατάμε στις αναμνήσεις μας με ιδιαίτερη υπερηφάνεια», σχολιάζει η Laura.

Photos 53 - 69 by Pocallum.cat.

Επί του παρόντος, το συνέδριο εκδίδει περισσότερες από 1000 προσκλήσεις ετησίως μεταξύ καλλιτεχνών, εκθετών και άλλων συνεργατών της εκδήλωσης, οι περισσότεροι από τους οποίους ασχολούνται πλήρως με τον κόσμο της τέχνης του τατουάζ και την οργάνωση εκδηλώσεων. Περισσότερο από το 60% των προσκεκλημένων εκθετών και καλλιτεχνών είναι διεθνείς, προέρχονται από περισσότερες από τριάντα διαφορετικές χώρες σε όλο τον κόσμο και φυσικά χρειάζονται και αξίζουν κάθε προσοχή και γι' αυτό ο οργανισμός επενδύει πολλούς πόρους στην προώθηση της τέχνης και της εργασία κατά τους μήνες πριν από τη σύμβαση.

Το BAUM FEST μεγαλώνει και επεκτείνεται - περίπου 18.000 άτομα επισκέπτονται την έκθεση κάθε χρόνο - με το tattoo να αποτελεί τον κύριο άξονα. Αποτελεί μια εξελιγμένη έκδοση των πρώτων conventions και συνδέει το τατουάζ με διαφορετικές εναλλακτικές τέχνες που συναντά κάποιος στο δρόμο. Σε αυτή τη νέα έκδοση μπορείτε να απολαύσετε graffiti, street dance, extreme sports, ένα τουρνουά break dancing (το οποίο έχει γίνει ένα από τα πιο σημαντικά στην Ισπανία), Hip Hop καθώς κι άλλου είδους συναυλίες, ένα show με μηχανές, εκθέσεις custom μοτοσικλετών και αυτοκινήτων. Το κομμάτι "Arte sobre ruedas" («Τέχνη στους τροχούς») προσφέρει την ευκαιρία να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη διαδικασία ζωγραφικής των οχημάτων, που γίνεται ζωντανά σε μια ειδική καμπίνα και επίσης, από πέρσυ, προστέθηκε ένα ειδικά διαμορφωμένος χώρος για φαγητό που προετοιμάζεται σε customised βαν και φορτηγάκια, ένα εσωτερικό Food Truck Area. Οι custom καντίνες συμμετέχουν σε έναν διαγωνισμό φαγητού, με επικεφαλή της κριτικής επιτροπής τον Albert Raucrich, ένα διάσημος chef, κάτοχo αστεριού Michelin.

Το BAUM FEST είναι το αποτέλεσμα μιας αυθόρμητης ανάπτυξης, λόγω της ανάπτυξης της έννοιας του «tattoo lifestyle”, καθώς και άλλων πιο καλλιτεχνικών τάσεων. Η ιδέα πίσω από το φεστιβάλ ήταν να δημιουργηθεί μια εκδήλωση που, πέρα από την επαφή με ταλαντούχους και κορυφαίους tattoo artists από όλο τον κόσμο, θα προσφέρει και στους συμμετέχοντες και εργαζομένους τη δυνατότητα να διασκεδάσουν και να απολαύσουν ολόκληρο το γεγονός ενώ συμμετέχουν σε αυτό. «Όλοι οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες αισθάνονται πολύ άνετα και βρίσκουν το συνέδριο ένα ωραίο μέρος για να δείξουν τη δουλειά τους, γι' αυτό υπάρχουν όλο και περισσότερες performances και δραστηριότητες κάθε χρόνο», εξηγεί ο Mik. «Η κύρια προσπάθεια του Tattoo Expo της Βαρκελώνης είναι να επιλέγει κάθε καλλιτέχνη ξεχωριστά, αποτιμώντας κάθε συμμετέχοντα αποκλειστικά σε καλλιτεχνικό επίπεδο και με κριτήριο το ταλέντο του/της. Αυτό κάνει πραγματικά τη διαφορά και συμβάλλει στην αύξηση της ποιότητας του συνεδρίου τόσο ψηλά».

Photos 69 - 95 by John McCaughei / Spot the Spirit.

Φέτος, τιμώντας την 20η επέτειο του Barcelona Tattoo Expo, η παρουσία του «πρωτόγονου» hand tattooing θα αποτελεί το επίκεντρο της εκδήλωσης. «Η τέχνη του Su'a Lawrence από τη Σαμόα προβάλλει έξοχα το ύψος της δεξιοτεχνίας του. Είναι ευλογημένος με το σπάνιο ταλέντο της έκφρασης της δημιουργικότητάς του μέσα από την αρχαία τέχνη της Σαμόα: Tufuga (Tattoo). Από το Βόρνεο, ο Ernesto Kalum θα παρουσιάσει την εφαρμογή αυτής της αρχαίας τέχνης με στόχο την προώθηση του πλούτου του παραδοσιακού τρόπου τατουάζ, που υπήρξε θεμελιώδες στοιχείο της κοινότητας Iban εδώ και αιώνες. Ο Ernesto Kalum είναι ένας από τους πιο καταξιωμένους καλλιτέχνες που κάνουν τέτοιου είδους tattoo. Έχει εμφανιστεί σε πολλά ντοκιμαντέρ και την τηλεοπτική εκπομπή Taboo του National Geographic ως εξαιρετικός καλλιτέχνης της κουλτούρας του τατουάζ.

Έχοντας ως επίκεντρο το παραδοσιακό tattoo, το 20ο Barcelona Tattoo Expo καλωσορίζει τον Ajarn Matthieu (Matthieu Muquenois), έναν από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες τατουάζ στον κόσμο που ειδικεύεται στο Sak Yan tattoo. Για περισσότερα από 1000 χρόνια, η Kabbalistic τεχνική "Sak Yan" (σ.σ. κάνοντας tattoo ένα ιερό ή μαγικό σχέδιο) ήταν πολύ σημαντική για τη θρησκευτική ζωή στην Ταϊλάνδη. Στο φετινό επετειακό tattoo expo θα συμμετάσχει επίσης η Sanya Youalli που εδρεύει στο Μεξικό, η οποία όχι μόνο ξέρει πώς να διατηρήσει τις αρχαίες και ιερές τεχνικές του Μεξικού, αλλά κατάφερε και να τις μεταμορφώσει, έχοντας μεταφράσει αυτές τις παραδόσεις σε γεωμετρία, με γραμμές και dotwork. Έτσι, δημιούργησε το δικό της hand tattoo style και έδωσε πνοή στην προ-Κολομβιανή tattoo τέχνη, ενώ μέσω της δουλειάς προσφέρει ένα αποτέλεσμα ταυτόχρονα κομψό και συγκλονιστικό.

Οι ρίζες του Ιαπωνικού tattoo προέρχονται από την εποχή των Παλαιολιθικών χρόνων, με το στυλ που ονομάζεται "Irezumi", να αναφέρεται τόσο στην τεχνική και τα παραδοσιακά εργαλεία όσο και στο ίδιο το Ιαπωνικό tattoo. Οι επισκέπτες του 20ου Barcelona Tattoo Expo θα μπορούν να γευτούν και να απολαύσουν αυτή την τέχνη χάρη στην παρουσία μεγάλων καλλιτεχνών όπως οι Horimasa-Tosui, Mitomo Horihiro από το Studio Tattoo Three Tides και Horibudo I από το Horitoshi Family Studio.

Οι τεχνικές από την Νέα Ζηλανδία είναι επίσης μοναδικές, το Tatau είναι μια tattoo παράδοση που θα μπορείτε να βρείτε στο convention χάρη στον Brent McCown, έναν Νέο Ζηλανδό που εγκαταστάθηκε στην Αυστραλία και δεν θα χάσει το «ραντεβού» του με τη Βαρκελώνη.

Ο René, με καταγωγή από τη Γαλλική Πολυνησία και τώρα με έδρα τις Κανάριους Νήσους, είναι ένας από τους πιο εμβληματικούς εκπροσώπους του Maori Tattoo. Maohi σημαίνει "ιθαγενής" στην Ταϊτιανή διάλεκτο. Αυτός ο καλλιτέχνης κάνει αυθεντικά tattoos από την Ταϊτή, τους Νήσους Τουαμότου και τους Νήσους Μαρκέζας.

Εκτός από το παραδοσιακό tattoo, για την 20η επέτειο θα φιλοξενήσουμε την παρουσία και την τέχνη της Ryan Ashley Malarkey. Η Ryan είναι η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το Ink Master της Spike TV, έναν αμερικάνικο διαγωνισμό και ριάλιτι εκπομπή. Αυτήν την περίοδο, η Ryan κάνει γυρίσματα για το Ink Master Angels, μια τηλεοπτική εκπομπή που προβάλλει τις καλύτερες θηλυκές συμμετέχουσες του Ink Master.

«Είμαστε επίσης ενθουσιασμένοι με την παρουσία του Alex Gotza, από την Ελλάδα, ενός εξαιρετικού καλλιτέχνη τόσο στο ασπρόμαυρο όσο και στο χρώμα, ο οποίος είναι επίσης υπεύθυνος για τη δημιουργία μιας εκ δύο των αφισών για την 20ή επέτειό μας, μαζί με τον Orient Ching από την Taiwan Tattoo, που είναι δημιουργός της έτερης αφίσας για το φετινό συνέδριο».

Ένα άλλο γεγονός που κάνει το Barcelona Tattoo Expo ιδιαίτερο είναι οι τρεις διοργανωτές του: ο Mik Garreta, ο Mao και η Laura Cubero. Ο Mik Garreta είναι ο διευθυντής του φεστιβάλ και επικεφαλής του συνεδρίου. Ο Μικ ανέκαθεν ήθελε να παρουσιάσει στο συνέδριο την «street life και τα διάφορα καλλιτεχνικά κινήματα», δηλώνοντας ότι «το tattoo έχει ξεπεράσει τον παλιό αισθητικό ρόλο που του είχαν απονέμει, για να γίνει μια καλλιτεχνική έκφραση».

Ο Mao υποστηρίζει άνευ όρων το συνέδριο από την πρώτη του χρονιά. Η συμμετοχή του ήταν πάντα πολύ σημαντική για το καλλιτεχνικό πεδίο του συνεδρίου. Ο Mao είναι ένας από τους πρώτους tattoo artists στην Ισπανία. Ξεκίνησε το τατουάζ το 1978 και αργότερα ίδρυσε το Mao & Cathy, το πρώτο ισπανικό tattoo studio που βρίσκεται στη Rota (Cadiz) και άνοιξε το 1982.

Η Laura Cubero είναι ο τρίτος πυλώνας του Barcelona Tattoo Expo. Έχει υποστηρίξει την ανάπτυξη του event ως διευθύντρια περιεχομένου, marketing και επικοινωνίας. Ήταν πάντα θετική με την ιδέα της συγχώνευσης των σημερινών urban τεχνών σε ένα μοναδικό γεγονός στην Βαρκελώνη και οπουδήποτε υπάρχει τέχνη και δημιουργικότητα στον αέρα. Η Laura σχολιάζει: "΄σήμερα το Barcelona Tattoo Expo, πλαισιωμένο από το BAUM FEST, είναι γεμάτο καλλιτεχνικές τάσεις. Μπορούμε με υπερηφάνεια να πούμε ότι έχει γίνει ένα σήμα αστικών τάσεων όχι μόνο στην πόλη μας αλλά και στη χώρα μας. Είμαστε πολύ περήφανοι γιατί οι άνθρωποι που ξεκίνησαν αυτή την περιπέτεια πριν από είκοσι χρόνια εξακολουθούν να εμπλέκονται και τώρα... Σας περιμένουμε στη Βαρκελώνη στις 29 Σεπτεμβρίου για να γιορτάσουμε την εικοστή επέτειό μας».

Tattoo work photographs courtesy of the Barcelona Tattoo Expo.

Το HeartbeatInk Tattoo Magazine ευχαριστεί θερμά την Gessica Cambi για το συντονισμό του άρθρου.

Top