Barcelona Tattoo Expo 2016

Extras - Τεύχος 22

Το Barcelona Tattoo Expo δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Φέτος πραγματοποιείται για 19η συνεχή χρονιά στην Βαρκελώνη της Ισπανίας και αποτελεί θεσμό για την πόλη και φυσικά για τη σκηνή του tattoo. Εν αναμονή του φεστιβάλ, το HeartbeatInk Tattoo Magazine μίλησε με την Laura Cubero, διοργανώτρια του Barcelona Tattoo Expo. Το 19ο Barcelona Tattoo Expo θα φιλοξενηθεί στην καρδιά της πόλης, στην Fira de Barcelona και θα διαρκέσει από την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016. Το HeartbeatInk συνεργάζεται με το Barcelona Tattoo Expo και θα συμμετέχει στο φεστιβάλ με το δικό του περίπτερο.

Συνέντευξη: Ινώ Μέη.
Φωτογραφίες: John McCaughey, Spot the Spirit / World Tattoo Events.

Πως προέκυψε αρχικά η ιδέα ενός tattoo convention και πόσο εύκολη ή δύσκολη ήταν η πραγματοποίησή του;

Το Barcelona Tattoo Expo ξεκίνησε αρκετά σεμνά. Το αρχικό μέρος που λάμβανε χώρα ήταν πολύ μικρό σε σχέση με το τωρινό, το οποίο καταλαμβάνει τα 18.000τμ. Η ιδέα προέκυψε από το θαυμασμό που σχηματίσαμε για ορισμένους Ευρωπαίους tattoo artists, τους οποίους γνωρίσαμε μέσα από τα ταξίδια μας. Τα φεστιβάλ tattoo τότε δεν ήταν καθόλου διαδεδομένα κι έτσι σκεφτήκαμε γιατί να μην ξεκινήσουμε το δικό μας; Η Βαρκελώνη πέρα από γνωστή πόλη, αποτελεί κι ένα από τα πιο μοντέρνα και κοσμοπολίτικα μέρη της Ισπανίας, γεγονός που μας έκανε ακόμα πιο σίγουρους για το εγχείρημά μας.  

Αυτό το Σεπτέμβρη το φεστιβάλ γίνεται για 19η χρονιά. Πως βλέπετε την πρόοδο και τη μεταμόρφωσή του μέσα στα χρόνια; 

Η έκθεση όπως ανέφερα έχει αναπτυχθεί σε μέγεθος, αλλά και όσον αφορά στον αριθμό των περιπτέρων που φιλοξενούν τους tattooers (σ.σ booths). Την πρώτη χρονιά του convention είχαμε μόλις 52 booths, ενώ τώρα έχουμε πάνω από 250. Προφανώς και ο κόσμος του tattoo έχει αναπτυχθεί πολύ και ειδικά στην Ισπανία είμαστε πολύ τυχεροί καθώς έχουμε εξαιρετικά αναγνωρισμένους και βραβευμένους σε διεθνές επίπεδο tattooists. Το γεγονός ότι έχουμε τη δυνατότητα να πραγματοποιούμε το φεστιβάλ στην Fira de Barcelona, μας έχει βοηθήσει αρκετά διότι βρίσκεται απόλυτα στο κέντρο της πόλης και είναι κοντά σε συγκοινωνίες, διαμονή και πολλά άλλα. 

Ποιοι ήταν οι στόχοι σας στην αρχή και πως έχουν εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου; 

Θεωρώ ότι οι στόχοι που είχαμε στην αρχή δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα, κάτι για το οποίο και είμαστε περήφανοι. Ξεκινήσαμε το Barcelona Tattoo Expo για να δείξουμε στους «απέξω» την αλήθεια για τον κόσμου του tattoo υπό ένα διαφορετικό πρίσμα και να βοηθήσουμε να γίνουν τα tattoos και οι άνθρωποι με tattoos, πιο αποδεκτοί κοινωνικά. Η αρχή ήταν πολύ δύσκολη, ωστόσο πιστεύω ότι συνεισφέραμε στο να «νορμαλοποιηθεί» το tattooing στην κοινωνία. Ο Mik και ο Mao έχουν μεταφέρει αρκετές από τις γνώσεις τους στο φεστιβάλ, ενώ είναι αυτοί που επιλέγουν κάθε χρόνο τους tattooists. Είμαστε περήφανοι που η ποιότητα των καλλιτεχνών έχει βελτιωθεί σε σχέση με τις πρώτες διοργανώσεις, ενώ πλέον συμπεριλαμβάνονται tattoo artists παγκοσμίου φήμης.

Το Barcelona Tattoo Expo είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σεβαστά Ευρωπαϊκά διεθνή φεστιβάλ tattoo. Πως καταφέρνετε να ανταπεξέρχεστε στις όλο και αυξανόμενες απαιτήσεις μιας τέτοιας διοργάνωσης; 

Η επιλογή των καλλιτεχνών γίνεται με βάση τις καλλιτεχνικές ικανότητες. Φέτος, λόγω της μεγάλης ζήτησης, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ακόμα περισσότερα booths. 
Ωστόσο, είναι αδύνατο να φτιάξεις χώρο για όλους του tattoo artists που μας στέλνουν αίτηση συμμετοχής. Τα επιπλέον booths που προστέθηκαν μας επέτρεψαν να δώσουμε σε περισσότερους καλλιτέχνες τη δυνατότητα να τους γνωρίσει το κοινό. Κάθε χρόνο οι tattoo artists έχουν όλο και υψηλότερου επιπέδου. 

Πόσοι tattoo artists θα συμμετέχουν στο 19ο Barcelona Tattoo Expo; Από ποιες χώρες κατάγονται;

Θα φιλοξενήσουμε πάνω από 250 καλλιτέχνες από 35 διαφορετικές χώρες. Είναι μεγάλη μας τιμή.
Φέτος, φαίνεται πως η έκθεση σας δίνει μια ιδιαίτερη βάση στις παραδοσιακές τεχνικές tattoo. 

Αποτελεί σκοπό σας η προώθηση του handpoke tattoo σε ένα ευρύτερο κοινό; 

Ακολουθώντας την ιδέα της προβολής του tattooing στον κόσμο, επιθυμούμε να επαναφέρουμε τις παραδοσιακές τεχνικές σαν ένα προσβάσιμο τρόπο να κάνεις tattoo. Μπορεί τα tattoos σε διαφορετικές κουλτούρες να αντιμετωπίζονται από ένα θρησκευτικό, πνευματικό ή κοινωνικό πρίσμα, ωστόσο η πρακτική του να φτιάχνεις τέχνη στο δέρμα παραμένει ένας κοινός παρανομαστής.

Μπορούμε να κάνουμε λόγο για μια «αναβίωση» του handpoke tattooing στις μέρες μας;

Ως αποτέλεσμα των social networks και του τρόπου με τον οποίο οι tattoo artists τα χειρίζονται, ο κόσμος του tattoo κινείται απίστευτα γρήγορα. Είναι πολύ σημαντικά και μπορούν να αποβούν εξαιρετικά ευεργετικά για τον κλάδο, καθώς οποιοσδήποτε tattooist διαθέτει ταλέντο μπορεί να γίνει γνωστός πολύ γρήγορα. Τα handpoked tattoos τελούνται με τον πιο αγνό και παραδοσιακό τρόπο και είναι η προέλευση και η ουσία του tattooing. Ακόμα κι αν οι «οπαδοί» τους είναι ένα μικρό κομμάτι του κοινού, δεν μπορούμε και δεν διατιθέμεθα να ξεχάσουμε τις ρίζες αυτής της μορφής τέχνης.

Τι είναι το BAUM festival και πως συνδυάζεται με το tattoo convention;

Το BAUM ξεκίνησε σαν ένα κομμάτι του tattoo convention με διάφορες δραστηριότητες, ώστε να προσφέρουμε σόου που να ψυχαγωγούν τον κόσμο. Σταδιακά αυτές οι δραστηριότητες άρχισαν να παίζουν μεγαλύτερο και πιο σημαντικό ρόλο στην έκθεση και πλέον έχουν ενσωματωθεί εξίσου με το tattooing και την urban art. Προσπαθούμε να κάνουμε όλα τα shows ενεργά ώστε να μπορεί κανείς να δει όλο το δημιουργικό στάδιο. Τα urban sports όπως τα skateboarding, BMX, in-line skating κλπ αποτελούν επίσης κομμάτι του φεστιβάλ. 

Τι είδους εκδηλώσεις  θα συμπεριληφθούν φέτος σε αυτές τις δύο διοργανώσεις; 

Μπορούμε να ορίσουμε την έκθεση σε τέσσερα διαφορετικά τμήματα: το κομμάτι του tattoo, το κομμάτι των μηχανών όπου οι graffiti artists, οι ζωγράφοι και οι έμποροι έχουν χώρο ώστε μπορούν να παρουσιάσουν απευθείας τη δουλειά τους στο κοινό, το extreme κομμάτι όπου τα σπορ και ο χορός αναμειγνύονται για τον πιο νεαρό κόσμο και τέλος, αυτή τη χρονιά για πρώτη φορά θα υπάρχει τμήμα φαγητού εντός του εκθεσιακού χώρου.

Τι είδους συνεργασία διατηρεί το Barcelona Tattoo Expo με την ΜΚΟ “For a smile I give it all”;

Είναι μια μικρή φιλανθρωπική ΜΚΟ αφιερωμένη σε παιδιά με σωματικές και νοητικές δυσκολίες από την Βορειοανατολική Βραζιλία. Έχει ελάχιστους πόρους και σκεφτήκαμε να την προβάλουμε και να την βοηθήσουμε ώστε να την γνωρίσει περισσότερος κόσμος.

Θα χαρακτηρίζατε το Barcelona Tattoo Expo ως μια εκδήλωση για όλη την οικογένεια; Υπάρχουν υποδομές ώστε να διευκολυνθεί κάτι τέτοιο; Υπάρχουν οικογένειες που επισκέπτονται το φεστιβάλ;

Βεβαίως, ο αριθμός των οικογενειών που μας επισκέπτονται κάθε χρόνο είναι απίθανος και πάντα έχουμε δραστηριότητες για παιδιά. Τα παιδιά οφείλουν να συνοδεύονται από κηδεμόνα τους, ενώ η είσοδος έως και δώδεκα ετών είναι δωρεάν. 

Ποιος είναι ο ρόλος του Barcelona Tattoo Expo στην Ισπανική tattoo σκηνή; 

Θεωρώ ότι το Barcelona είναι ένα convention πολύ αναγνωρισμένο ανάμεσα στους tattooists. Λαμβάνουμε εκατοντάδες αιτήσεις κάθε χρόνο από εγχώριους tattoo artists. Πιστεύουμε επίσης ότι είναι πολύ ευνοϊκό για εμάς το γεγονός ότι η επιλογή των tattooists βασίζεται στην καλλιτεχνική ποιότητά τους. Έτσι, όποιος και να συμμετέχει στο φεστιβάλ, το επίπεδο παραμένει πολύ υψηλό και αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζεται από τους επαγγελματίες. 

Πως είναι ο κόσμος του tattoo στην Ισπανία; Υπάρχει μεγάλη tattoo scene κατά τη γνώμη σου;

Κάθε χρόνο, όλο και περισσότερο. Η εξέλιξη τα τελευταία έτη είναι τρομερή. Καλλιτέχνες όπως οι Robert Hernandez, Victor Chil, Laura Juan, Debora Cherrys και Toni Donaire, έχουν αναγνωριστεί σε διεθνές επίπεδο για την καλλιτεχνική τους ποιότητα και είμαστε περήφανοι που του έχουμε πλάι μας, μαζί με πολλούς ακόμα εξαιρετικούς καλλιτέχνες που μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα πέτυχαν τόσα πολλά. 

Ποια στυλ tattoo θεωρείς ότι είναι πιο δημοφιλή ανάμεσα στους Ισπανούς;

Ο ρεαλισμός, τα γεωμετρικά tattoos, το dotwork και το new school είναι εξαιρετικά δημοφιλή στην Ισπανία.

Ποια είναι η γνώμη σου για την Ελληνική tattoo σκηνή;  

Είμαστε τυχεροί που τα τελευταία χρόνια έχουμε πολλούς Έλληνες καλλιτέχνες μαζί μας και η 19η επερχόμενη διοργάνωση δεν αποτελεί εξαίρεση. Υπάρχουν tattooists με ταλέντο και μας χαροποιεί ιδιαίτερα που συμμετέχουν στο φεστιβάλ μας.

Top