This for me and this for you

Extras - Τεύχος 21

Η ομάδα του  HeartbeatΙnk επισκέφθηκε την εκδήλωση - έκθεση της πρωτοβουλίας «This for me and this for you» του Dildo Tattoo Studio που πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο Ρομάντσο το βράδυ της Πέμπτης 21 Ιανουαρίου στο πλαίσιο ενός one off event με ελεύθερη είσοδο, με θέμα τον φαλλό και στόχο την ενίσχυση της ΜΚΟ «Κέντρο Ζωής» για την υποστήριξη των φορέων του HIV και σας μεταφέρει τις εικόνες που κατέγραψε.

Στην πολύχρωμη έκθεση περιλαμβάνονταν ευφάνταστα έργα tattoo artists και λοιπών επαγγελματιών και ερασιτεχνών καλλιτεχνών διαφορετικής μεταξύ τους αισθητικής και προσανατολισμού, πάνω σε γύψινα φαλλικά σύμβολα. Όλα τα έργα προσφέρθηκαν αφιλοκερδώς από τους δημιουργούς τους και διατίθενται προς πώληση στη συμβολική τιμή των 50 ευρώ έκαστο, προς το κοινό που θέλει να συνεισφέρει στην κοινωνική αυτή δράση. Τέλος, η βραδιά έκλεισε με πάρτυ, με γνωστούς djs.

Από την Ειρήνη Κατσαρά.
Φωτογραφίες: Ινώ Μέη.

Η δράση "This for me & This for you"

Η σύλληψη της ιδέας "This for me and this for you" γεννήθηκε με αφορμή το λογότυπο και το σήμα του Dildo Tattoo Studio και με επίκεντρο το ανθρώπινο σώμα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, ως εργαλείο και ταυτόχρονα ως επικοινωνιακό μέσο και σημείο αναφοράς. 

Οι εμπνευστές της έκθεσης κάλεσαν δημιουργικά και ελεύθερα πνεύματα να αγοράσουν από έναν γύψινο φαλλό, καταβάλλοντας το συμβολικό αντίτιμο των 10 ευρώ και να δημιουργήσουν πάνω σε αυτόν χωρίς όρια, χρησιμοποιώντας τον ως καμβά. 

Στην έκθεση συναντήσαμε καλλιτεχνημένα και από tattoo artists όπως οι Τόλης Τσιάμης (Tolle’ Tsi), Βάσω Πολυμενάκου (Vasso Lowbrow), Μάριος Τριανταφύλλου, Σοφία Αργυρού (Sophia) και Σωτηρία Ζορμπά (Sotiria) από το Eightball Tattoo. Ο Τάσος Σγαρδέλης (Tassos), η Σωτηρία Καροτσιέρη (Sotja) και η Μπέτυ Χρυσοβιτσάνου (Betty) από το Ηοnest Tattoo. Ο Αντώνης Αυγέρης και ο Άρης Μπίρτακας από το Inkey Tattoo και οι Τζένιο Πίριγεντς, Αλφρέντο Πίριγεντς, Αγγελιάννα Κωρονιού, Άλεξ Τζεμτζέμ και Dynoz ''on the road'' από το Dildo Tattoo.

Μέρος των εσόδων της ενέργειας  θα διατεθούν στο Κέντρο Ζωής, ενώ ταυτόχρονα στόχος των διοργανωτών ήταν η υπέρβαση των κοινωνικών πουριτανισμών, ταμπού και υποκρισιών που σχετίζονται με την ιδέα της φαλλικής μορφής και η ελεύθερη έκφραση μέσω αυτής. Χρησιμοποιώντας δηλαδή το ίδιο μέσο, άνθρωποι διαφόρων ειδικοτήτων κλήθηκαν ελεύθερα να δημιουργήσουν πέρα από κομφορμισμούς και προκαταλήψεις.

Ο φαλλός ως σύμβολο

Ο φαλλός ως σύμβολο έχει μια μακραίωνη ιστορία, αφού μια από τις πρώτες αναπαραστάσεις του ηλικίας 28.000 ετών βρέθηκε σε σπηλιά της νοτιοδυτικής Γερμανίας. 

Στις πρωτόγονες κοινωνίες οι άνθρωποι συνήθιζαν να ζωγραφίζουν, να στολίζουν και να σημαδεύουν με μόνιμες ζωγραφιές το ανθρώπινο σώμα, ενώ στις λατρευτικές τελετές τους, ο ανθρώπινος φαλλός κατείχε ιδιαίτερη σημασία. Στην Ιαπωνία, την Ινδία, την Αφρική, ο φαλλός λατρεύεται ως σύμβολο γονιμότητας και δημιουργίας. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι συνέδεαν τη φαλλολατρεία με το θεό Οσίρι, αφού σύμφωνα με το μύθο, το νεκρό σώμα του κατασπαράχθηκε από μια αρκούδα και χωρίστηκε σε 14 κομμάτια που σκορπίστηκαν από το Σεθ σε ολόκληρη την Αίγυπτο. Όλα τα κομμάτια περισυλλέχτηκαν εκτός από τον φαλλό, που τον κατάπιε ένα ψάρι. Ο φαλλός συμβόλιζε τη γονιμότητα και την αναπαραγωγή, ενώ η μορφή του θεού της βλάστησης (Μιν) εμφανίζεται στις παραστάσεις ως ιθυφαλλική (με ορθωμένο φαλλό). 

Αντίστοιχα, στην Αρχαία Ελλάδα, ο φαλλός με τη συμβολική του έννοια λειτουργούσε προστατευτικά από τη βασκανία, αφού θεωρείτο ότι έδιωχνε μακριά το κακό, ενώ ταυτόχρονα αποτελούσε σύμβολο γονιμότητας και δύναμης και συνδεόταν με το θεό Διόνυσο και τις τελετές του. Για το λόγο αυτό, τα φαλλικά σύμβολα χρησιμοποιούνταν για να κοσμούν ναούς και αρχαία δημόσια κτίρια, καθώς επίσης και σε σπίτια (για να τα προστατεύουν, ήταν δηλαδή κάτι σαν «γούρια» για τους ιδιοκτήτες). Τέλος, φαλλικές απεικονίσεις συναντά κανείς ακόμα και σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης, ενώ πολλά από αυτά είναι ακόμη και φαλλόσχημα  (όλοι μπορούμε να φέρουμε στο μυαλό τα γνωστά …. ανοικτήρια σε σχήμα φαλλού που πωλούνται  κατά κόρον ως «σουβενίρ» σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος). 

O τίτλος της έκθεσης

Στη Δήλο συναντά κανείς τους γνωστούς στύλους σε σχήμα φαλλού αφιερωμένους στο θεό Διόνυσο καθώς επίσης και μια μαρμάρινη επιγραφή με δύο φτερωτούς φαλλούς και χαραγμένη τη φράση «Τούτο εμοί και τούτο σοι», δηλαδή αυτό είναι για μένα κι αυτό για σένα, ως καλωσόρισμα του ιδιοκτήτη στους επισκέπτες του σπιτιού του, που σήμερα βρίσκεται στο Αρχαιολογικό μουσείο του νησιού. Από εκεί είναι επηρεασμένος και ο τίτλος της έκθεσης "This for me & this for you”.

Οργάνωση παραγωγής και επιμέλεια: Βούλα Σοφρά.

Top