"Tatoueurs, tatoués". Συνέντευξη με τους επιμελητές της έκθεσης Anne & Julien

Extras - Τεύχος 20

Το HeartbeatInk Tattoo Magazine επισκέφθηκε τη μεγαλύτερη έκθεση που πραγματεύεται το tattoo σε βάθος μέχρι σήμερα, "Tatoueurs, tatoués" στο Μουσείο Quai Branly στο Παρίσι. Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συναντήσουμε τους επιμελητές της έκθεσης, Anne & Julien, και να τους πάρουμε συνέντευξη, οι οποίοι είναι και οι ιδρυτές του εξαιρετικά σεβαστού περιοδικού κριτικής τέχνης HEY! modern art & pop culture. Η έκθεση "Tatoueurs, tatoués" θα βρίσκεται στο Quai Branly, μέχρι τις 18 Οκτωβρίου 2015. Στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Τορόντο.

Φωτογραφίες & συνέντευξη: Ινώ Μέη.

Ποιοι λόγοι σας οδήγησαν στην πραγματοποίηση της έκθεσης "Tatoueurs, tatoués"; 

Είναι σαφές για όσους ασχολούνται με το tattoo, ότι τα τελευταία έξι – επτά χρόνια έχει υπάρξει μεγάλη αλλαγή στον τομέα αυτό. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να εξηγήσουμε στους ανθρώπους που διατηρούν μια κακή γνώση του tattoo ή δεν διαθέτουν καμία γνώση απολύτως, τι είναι το tattoo. Ότι το tattoo δεν είναι προϊόν. 

Στις μέρες μας, μπορείς είτε να αγοράσεις ένα tattoo ή να κάνεις tattoo. Η έκθεση "Tatoueurs, tatoués" δείχνει στους ανθρώπους που θέλουν να αγοράσουν ένα τατουάζ ότι το tattoo είναι κάτι βαθύ και πολύ σοβαρό. 

Ήταν εξαιρετικά σημαντικό για εμάς να κάνουμε μια πολύ μεγάλη έκθεση ώστε να εξηγήσουμε στον κόσμο την ιστορία του tattoo, τους μεγάλους πρωτοπόρους του, καθώς και τους μεγάλους καλλιτέχνες του. Να παρουσιάσουμε αυτούς που δημιουργούν την ιστορία του tattoo και θα παραμείνουν στον παγκόσμια ιστορία (τέχνης), καθώς και τους outsiders, την λαϊκή τέχνη και την τέχνη του περιθωρίου και να πούμε: «εδώ είναι»! Μπορείς να κάνεις tattoo σαν ποδοσφαιριστής, αλλά αυτό δεν είναι tattoo.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας μέσω της έκθεσης "Tatoueurs, tatoués"; 

Αυτό που κάναμε στο Μουσείο Quai Branly με το "Tatoueurs, tatoués" είναι ένα ορόσημο ώστε να αρχίσουμε να μιλάμε για το tattoo σε πολύ μεγάλα ακροατήρια και να καταπολεμήσουμε την εμπορευματοποίηση που αντιμετωπίζει σήμερα το tattoo και που αποτελεί  απειλή για αυτό στο σύνολό της. Είναι σαφές σε εμάς και σε όλους τους σοβαρούς tatttooists, ότι σήμερα υπάρχουν δύο είδη tattoo: το εμπορικό tattoo (όπως αγοράζεις τρόφιμα - αγοράζεις τατουάζ) και το tattoo (όταν ψάχνεις τους καλλιτέχνες σου και αναζητάς μια πιο πνευματική εμπειρία και συνάντηση). Μπορώ να πω ότι έχουμε πετύχει να υπερασπιστούμε το πραγματικό tattoo. 

Πώς αντιδρούν οι άνθρωποι που δεν είχαν καμία επαφή με το tattoo, αφού επισκεφτούν την έκθεση σας στο Μουσείο Quai Branly; 

Η αποδοχή του κόσμου είναι τεράστια. Το "Tatoueurs, tatoués" έχει γίνει η μεγαλύτερη, μέχρι στιγμής, έκθεση του Μουσείου Quai Branly, και στις 18 Οκτωβρίου που ολοκληρώνεται, θα μεταφερθεί στο Τορόντο (Καναδάς). Πραγματικά νομίζω ότι θα μπορούσε να κάνει μια παγκόσμια περιοδεία. Όλο αυτό είναι ένα θαυμάσιο επίτευγμα, όχι μόνο για εμάς, αλλά και για όλους τους ανθρώπους που εμπλέκονται σοβαρά με το tattoo. 

Πόσο καιρό εργαστήκατε συνολικά για την εν λόγω έκθεση; 

Μας πήρε δυόμισι χρόνια έντονης και σε βάθος εργασίας, ενώ η έρευνα άγγιξε τα πέντε περίπου χρόνια, καθώς ήταν πολύ μεγάλη. Η όλη διαδικασία ήταν πολύ δύσκολη. Επίσης, το σκεφτήκαμε πολύ, πριν πούμε το ναι στο Quai Branly, γιατί για εμάς είναι πολύ σημαντικό το να δώσουμε μια αίσθηση του τι κάνουμε, γιατί δεν είμαστε καριερίστες και όταν ξεκινάμε ένα πρότζεκτ, δινόμαστε 100% σε αυτό. Μπορώ να πω ότι τα δυόμισι χρόνια της προετοιμασίας, με γέρασαν δέκα χρόνια (σ.σ. λέει η Anne)! Τείνουμε να εμπλεκόμαστε εξαιρετικά σε αυτό που κάνουμε. Είναι πολύ σοβαρό και θα έδινα και τη ζωή μου για τα καλλιτεχνικά θέματα που πραγματικά με αγγίζουν. Η έκθεση "Tatoueurs, tatoués" ήταν πολύ δύσκολη, αλλά αισθάνομαι ότι το αποτέλεσμα μας έχει πραγματικά ανταμείψει. 

Πού βρίσκεται η διαχωριστική  γραμμή μεταξύ της τέχνης του tattoo και της εικαστικής τέχνης (σ.σ. fine art); 

Όλοι οι tattooers δεν είναι καλλιτέχνες. Όλοι οι καλλιτέχνες tattoo δεν είναι ζωγράφοι. Αλλά διαθέτουμε τη γνώση και την διορατικότητα ώστε να εξηγήσουμε στον κόσμο ότι το tattoo έχει κάποιους πραγματικά σπουδαίους καλλιτέχνες και πως ορισμένοι από αυτούς είναι επίσης πρωτοπόροι.

Top