"Μοντέρνες" μέθοδοι τατουάζ εν έτει 1932

Extras - Τεύχος 19

Πίσω στο 1932, στο τεύχος Ιουνίου του Modern Mechanix, παλιού περιοδικού εφευρέσεων, ανακαλύψαμε ένα άρθρο που πολλά περιοδικά τεχνολογίας δεν θα συμπεριλάμβαναν ακόμα και σήμερα. Ένα από τα πιο αναλυτικά άρθρα για τις σύγχρονες -για την εποχή- μεθόδους τατουάζ, συμπεριλαμβανομένης της αφαίρεσης tattoo, ογδόντα τρία χρόνια πριν. Στο κείμενο της εποχής, διαβάζουμε τα παρακάτω.

To τατουάζ είναι μια από τις πιο αρχαίες μορφές τέχνης στον κόσμο. Ακόμα και πριν ο άνθρωπος μάθει να γράφει και αιώνες πριν αρχίσει να εκτυπώνει, εξασκούσε την τέχνη του να χαράζει διάφορα σχέδια, σύμβολα και εικόνες πάνω στο ανθρώπινο δέρμα.

Στο πέρασμα των χρόνων, γυναίκες και άντρες έχουν κάνει τατουάζ για πολλούς και διάφορους λόγους. Οι πρωτόγονες φυλές έκαναν τατουάζ στα πρόσωπα τους για να κάνουν τους εαυτούς τους να φαίνονται πιο ατρόμητοι και ισχυροί στη μάχη. Άλλες φυλές έκαναν τατουάζ σε ολόκληρα τα σώματα τους σαν προστασία από τις ακτίνες του ήλιου και από τα μάτια των εχθρών τους. Έπειτα άνθισε το έθιμο του τατουάζ σε διάφορα σημεία του σώματος για θρησκευτικούς σκοπούς, ή για να δηλώσουν το ότι είναι μέλη μιας συγκεκριμένης οικογένειας ή φυλής, ή για να κάνουν τους εαυτούς τους περισσότερο ελκυστικούς για το αντίθετο φύλο, ή σαν απόδειξη ότι ένας νέος είχε φτάσει σε ηλικία γάμου.

Σύγχρονη μέθοδος τατουάζ με ηλεκτρική βελόνα

Παρόλο που τα περισσότερα από αυτά τα περίεργα έθιμα έχουν εξαφανιστεί, η τέχνη του τατουάζ παραμένει κι εξασκείται σήμερα σε κάθε χώρα του κόσμου. Αλλά μέχρι τα σχετικά πρόσφατα χρόνια, το τατουάζ γινόταν με τις ίδιες βάναυσες μεθόδους που χρησιμοποιούνταν στις βιβλικές εποχές. Αυτό αποτελείτο από το τρύπημα του δέρματος με κάποιο αιχμηρό εργαλείο ή βελόνα  και τοιουτοτρόπως το τρύπημα των ανεξίτηλων χρωμάτων κάτω από την επιφάνεια του δέρματος με τη μορφή χιλιάδων μικροσκοπικών τρυπημάτων.

Στα πιο πρόσφατα χρόνια ωστόσο, η σύγχρονη επιστήμη έχει φέρει τρομερή επανάσταση στην αρχαία αυτή τέχνη με την εισαγωγή της ηλεκτρικής μηχανής tattoo. Αυτό το σύγχρονο μηχάνημα tattoo μοιάζει σε σχήμα και μέγεθος με ένα μολύβι Eversharp και με το τρυπάνι ενός οδοντίατρου. Στην κορυφή αυτού του «μολυβιού» υπάρχει μια συστάδα με τέσσερις ή πέντε πολύ λεπτές βελόνες. Αυτές είναι στερεωμένες σε ένα μικρό κινητήριο άξονα και συνδέονται με ένα δονητή της αρχής «φτιάχνω και χαλάω» ενός συνηθισμένου κουδουνιού εξώπορτας ή ενός βομβητή. Όταν το μηχάνημα είναι σε λειτουργία η συστάδα των βελονών πηγαίνει γρήγορα μπροστά και πίσω με ρυθμό πολλές εκατοντάδες φορές το λεπτό.

Αυτή η ηλεκτρική μηχανή τατουάζ στα χέρια κάποιου ταλαντούχου χειριστή θα σχεδιάσει ένα μοτίβο στο δέρμα με ουσιαστικά καθόλου πόνο για τον πελάτη και χωρίς να «στάξει» αίμα. Οι βελόνες δεν κατεβαίνουν κατευθείαν κάτω όπως αυτές μιας μηχανής ραψίματος; ένα εύκαμπτο ελατήριο τους επιτρέπει να «δώσουν» όταν χτυπάνε το δέρμα και το δέρμα επίσης υποχωρεί λιγάκι για να επιτρέψει στο μελάνι να δουλευτεί ακριβώς κάτω από την επιφάνεια.

Βελόνες που δουλεύουν τόσο γρήγορα, το υποκείμενο δεν αισθάνεται πόνο

Έτσι η μοντέρνα επιστήμη κάνει δυνατό για τον tattooer να δημιουργήσει το μοτίβο του στο δέρμα ακριβώς όπως θα σχεδίαζε στο χαρτί με μολύβι. Οι μικροσκοπικές βελόνες πάνε μέσα έξω τόσο γρήγορα που δεν υπάρχει «πριόνισμα» ή σκίσιμο του δέρματος. Ο πελάτης δεν αισθάνεται κανένα πόνο μετά από δυο με τρεις ημέρες και το δέρμα επουλώνεται τελείως μέσα σε μια βδομάδα.

Οι ειδικοί του τατουάζ λένε ότι η ταχύτητα της βελόνας είναι η σημαντικότερη λεπτομέρεια του σύγχρονου tattoo. Αφού το χέρι έχει προετοιμαστεί με ξύρισμα και πλύσιμο και το stencil έχει τοποθετηθεί σαν κηρομπογιά, ο χειριστής ανοίγει το μηχάνημα και ακούει προσεκτικά το βουητό των δονούμενων βελόνων. Μπορεί να καταλάβει από την αίσθηση του αν οι δονήσεις είναι σωστές για καθαρή, στρωτή δουλειά. Μετά βουτάει τη βελόνα στο χρώμα και σχεδιάζει το μελάνι πάνω στο εργαλείο και όταν η βελόνα αγγίξει το δέρμα αυτό το μελάνι ρέει κάτω και χρωματίζει τον ιστό ακριβώς κάτω από την επιφάνεια. Κάποιο άλατο ή αλοιφή τοποθετείται ως τελικό βήμα και το δέρμα περιδένεται για μερικές μέρες.

Έχει ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι το ανθρώπινο δέρμα ποικίλει ιδιαίτερα σε πάχος και μαλακότητα. Το δέρμα ενός νέου ανθρώπου είναι πολύ πιο εύκολο για τατουάζ από ότι το δέρμα ενός μεγαλύτερου ατόμου και οι ξανθοί είναι ευκολότεροι από τους σκουρομάλληδες. Με τη βοήθεια της ηλεκτρικής μηχανής, που χρησιμοποιείται από σχεδόν όλους τους tattooers σήμερα, η δουλειά γίνεται ταχύτατα σε όλους τους πελάτες.

Καμιά φορά συμβαίνει, αφού ένας δράκος, μια άγκυρα ή ένα κορίτσι που κάνει μπάνιο έχει γίνει  καλοφτιαγμένο tattoo στο στήθος ενός άνδρα, να αλλάξει γνώμη και να αποφασίσει ότι θα προτιμούσε μια επιτύμβια στήλη, ένα φίδι ή ένα θωρηκτό πλοίο. Η επιστήμη του σήμερα δεν έχει καταφέρει να επιλύσει  αυτό το πρόβλημα της διαγραφής πολύ ικανοποιητικά, εφόσον το σημάδι του tattoo είναι ακόμη σχετικά μόνιμη κατάσταση. Διάφορες μέθοδοι χρησιμοποιούνται για να αφαιρέσουν σημάδια tattoo αλλά όλες αφήνουν ουλή που προεξέχει λιγότερο ή περισσότερο.

Αφαίρεση σημαδιών tattoo

Κάποιοι tattooers εγχέουν οξέα και χημικά στο δέρμα και πασχίζουν να ξεθωριάσουν τα χρώματα. Άλλοι ξεφλουδίζουν ή κόβουν στρώματα δέματος. Αλλά η πιο ικανοποιητική μέθοδος σε αυτήν την περίπτωση είναι η παλαιότερη, να καλύψεις το παλιό σημάδι με ένα νέο σχέδιο «χτυπημένο» από πάνω του.
Αυτό συχνά γίνεται στην περίπτωση αγοριών και νέων ανδρών που είχαν κάνει tattoo τα αρχικά του κοριτσιού τους στο χέρι τους ή πάνω από την καρδιά τους. Όταν η συγκεκριμένη νεαρά κοπέλα τους εγκαταλείψει, επιστρέφουν στον tattooer και μετατρέπουν το Τ σε F  ή ίσως καλύπτουν ολόκληρα τα αρχικά με ένα πανέμορφο κουλουριασμένο φίδι ή με ένα πανόραμα του καπνισμένου Βεζούβιου. 

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το τατουάζ σβήνει ή είναι σε παρακμή σήμερα. Άνθισε για πολλές χιλιάδες χρόνια και τα σύγχρονα επιστημονικά εργαλεία τατουάζ φαίνεται ότι του έδωσαν μια πρόσφατη ώθηση. Ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές εργαλείων τατουάζ σήμερα είναι ο Percy Waters που ζει στο Detroit του Michigan που προμηθεύει tattooers σε όλον τον κόσμο με τις απαιτούμενες για τον κλάδο προμήθειες.

Στην καθημερινή αλληλογραφία του Waters έρχονται παραγγελίες από την Αγγλία, τη Νότια Αφρική, την Αυστραλία και την Ανατολή. Σαν προμηθευτής των ηλεκτρικών μηχανημάτων tattoo (της δικής του κατασκευής πατέντας) και μελανιών, βελόνων και σχεδίων, ο κύριος Waters είναι σίγουρος ότι το τατουάζ δε θα σβήσει ποτέ. Ο ίδιος έχει υπάρξει tattooer για σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα και η αλληλογραφία του τον κρατάει σε επαφή με tattooers από κάθε μέρος του πλανήτη.

Tattoo κραγιόν στα χείλη

Ένα γράμμα που πρόσφατα έλαβε ο Waters από την Αγγλία αποκαλύπτει ότι οι tattooers  σε αυτήν τη χώρα προοδεύουν στον τομέα των τατουάζ ομορφιάς. Μόνιμο κραγιόν εφαρμόζεται, και ρουζ για τα μάγουλα και φρύδια stencil. Παρόμοια με αυτόν τον τύπο δουλειάς είναι η τέχνη του να καλύπτεις φαλακρά σημεία με μαλλιά που έχουν σχεδιαστεί με tattoo ή να κρύβεις άσχημες ουλές με ένα ευπρεπές μικρό σχέδιο κάποιου είδους. Αυτοί που λειτουργούν καταστήματα ομορφιάς αυτή τη στιγμή, μελετούν σοβαρά τις εμφανείς δυνατότητες σε αυτόν τον τομέα. Μπορεί μόνο μέσα σε λίγα χρόνια να ανθίσει μια γενιά ανδρών και γυναικών με τέλειες επιδερμίδες και τέλειο χρωματισμό προσώπου, ανά πάσα στιγμή.

Σ’ αυτή τη χώρα, ωστόσο, ο πιο ελπιδοφόρος κλάδος για ανάπτυξη σήμερα βρίσκεται στους κτηνοτρόφους γούνας που πρέπει να μαρκάρουν τα ζώα τους ανεξίτηλα για ταυτοποίηση, ράτσα και λόγους ηλικίας. Ιδιαίτερα τα μεγάλης κλίμακας ράντσα αλεπούδων έχουν βρει τη βελόνα του ηλεκτρικού tattoo ιδανικό εργαλείο για αυτού του τύπου το σημάδεμα. Λαγοί, κατσίκες, σκύλοι και κοτόπουλα επίσης σημαδεύονται με αυτόν τον τρόπο.

Φορητές μηχανές παρέχονται ούτως ώστε ο ιδιοκτήτης του ράντσου να μπορεί να πάει κατευθείαν έξω στα κτήματα του και να μαρκάρει όλα του τα ζώα ο ίδιος, χωρίς αυτό να επισύρει ιδιαίτερη δυσκολία ή μεγάλο έξοδο. Το πιο συνηθισμένο μέρος για να γίνει tattoo σε ζώα είναι το εσωτερικό του αυτιού όπου το σημάδι θα είναι πάντα ένας θετικός τρόπος ταυτοποίησης και περιγραφής.

Επίσης οι επιστήμονες βρίσκουν νέες χρήσεις της αρχαίας αυτής τέχνης. Το Πανεπιστήμιο του Wyoming, η Γεωργική Σχολή, έγραψε στον Waters, όχι πριν από πολύ καιρό για να μάθει αν επιφάνειες περίπου μιας τετραγωνικής ίντσας θα μπορούσαν να δεχθούν tattoo με ακρίβεια πάνω στο δέρμα ενός ζωντανού προβάτου. Συνέλαβαν αυτόν τον τρόπο αφαίρεσης μαλλιού από τέτοιες σημαδεμένες περιοχές και μελετάνε τη λεπτότητα της προβιάς και την πυκνότητα.

Τα μηχανήματα κάνουν το τατουάζ ευκολότερο

Οι tattooers στο σύνολο τους σήμερα είναι πολύ ευχαριστημένοι από το επάγγελμα τους, εξαιτίας του ότι το ηλεκτρικό μηχάνημα έχει κάνει τη δουλειά τους ευκολότερη και πιο γρήγορη και κάθε χρόνο νέοι τομείς ανοίγονται για τα ταλέντα τους.

Ενίοτε, κάποιες περίεργες κι ανεξήγητες απαιτήσεις εκφράζονται στον tattooer, όπως για παράδειγμα, ο πελάτης του Waters που τον έβαλε να εμφυτεύσει το περίγραμμα ενός ολόκληρου σκελετού σε όλο του το σώμα. Κάποιοι άνδρες αφιερώνουν ολόκληρα τα στέρνα ή τις πλάτες τους σε «φιλόδοξες» σκηνές, όπως η ανάσταση του Χριστού, ή οι λεπτομέρειες ενός ναυαγίου ή μιας διάσημης μάχης. Έχει καταγραφεί ότι μια γυναίκα πριν μερικά χρόνια έκανε tattoo στην πλάτη της την τελευταία επιθυμία και τη διαθήκη της ούτως ώστε οι εγωιστές ή ασυνείδητοι συγγενείς να είναι ανίκανοι να την προσβάλλουν. Ποιος ξέρει; Ίσως όχι μόνο οι ιδιοκτήτες καταστημάτων ομορφιάς και οι ιδιοκτήτες ράντσων αλεπούδων και οι δεσμοφύλακες, αλλά και οι δικηγόροι  σύντομα να μελετούν την τέχνη του τατουάζ!

Top