Legacy of Darkness - Ένα βιβλίο για την τέχνη του Welt

Books & Publications - Τεύχος 26

Ο Welt αποτελεί αυθεντική προσωπικότητα του tattoo. Είναι λάτρης της τέχνης και της metal μουσικής, ενώ μετρά πάνω από είκοσι χρόνια στο χώρο, ώς tattoo artist. Δεν έχει πάψει ούτε στιγμή να είναι ενεργός δημιουργώντας, αλλά και στηρίζοντας έμπρακτα την underground σκηνή. Έχοντας γνωρίσει τον Welt και επισκεφτεί το "καταφύγιό" του Yama Tattoo, στην Ρώμη, θεωρώ ότι "Legacy of Darkness" αντικατοπτρίζει επάξια την χαρισματική του φύση.

Συνέντευξη με τον Welt από την Ινώ Μέη.

Είναι το “Legacy of Darkness” το πρώτο σου βιβλίο;

Είναι το πρώτο βιβλίο αφιερωμένο αποκλειστικά σ’ εμένα και στην τέχνη μου, δηλαδή το tattoo, τους πίνακες ζωγραφικής και τις άλλες μορφές τέχνης με τις οποίες ασχολούμαι. H ιδέα γι’ αυτό το βιβλίο ήρθε από τις εκδόσεις “Shatter Agency” και χαίρομαι πραγματικά που συνέβη.

Πέρα από αυτό το βιβλίο, έχω συμμετάσχει σε διάφορα άλλα πρότζεκτ, για μερικά από τα οποία έχω επιμεληθεί και την θεματική τους. Όπως για παράδειγμα το “Children of the Grave”, που είναι ένα βιβλίο αφιερωμένο σε μια ομάδα tattoo artist που συνδέονται με τη metal σκηνή, συμπεριλαμβανομένων των Tas, Delalande, Tim Lehi, Jondix, Whitehead και άλλων. Ένα άλλο ωραίο βιβλίο που έχω επιμεληθεί, είναι το “Unfathom”, που αφορά μια ομάδα ζωγράφων που σχετίζονται με τη metal μουσική και μεταξύ άλλων συμμετέχουν οι Dave Patchett, Tim Grieco, T. Ketola και Paolo Girardi. Επιπλέον, έχω συνεισφέρει στη δημιουργία βιβλίων για εκθέσεις τέχνης, όπως για παράδειγμα το “Origin of Fire” και το “Ink of Ages”.

Τι θα συναντήσουμε διαβάζοντας το “Legacy of Darkness”; 

Το "Legacy of Darkness" είναι ένα βιβλίο γεμάτο με εικόνες, φωτογραφίες και τέχνη από τη δεκαετία του '90 μέχρι και σήμερα. Είναι γραμμένο στα ιταλικά και στα αγγλικά και υπάρχουν πολλές αναφορές από καλλιτέχνες από τη κοινότητα του tattoo και συγκεκριμένα από τους Alex Binnie, Luke Atkinson, Jannicke Wiese και Jondix. Φυσικά, υπάρχουν αναφορές και από το χώρο του metal, από μέλη των Incantation, Reverend Bizarre, At Gates, Goblin, Obituary, Venom Inc, Sunn o))), Nocturnus ad και OG, καθώς και από καλλιτέχνες από τη σκηνή ταινιών τρόμου. Όλα τα σχόλιά τους για τις δημιουργίες μου, με κάνουν πραγματικά χαρούμενο και περήφανο!

Το τελευταίο μέρος του βιβλίου είναι ένα είδος βιογραφίας - συνέντευξης από τον εκδότη, όπου μιλάμε για όλες τις επιρροές στην τέχνη μου, καθώς και για τις πολυάριθμες συνεργασίες που είχα μέχρι σήμερα στο χώρο του tattoo, της τέχνης, της μουσικής και του κινηματογράφου.

"John Carpenter", ink on paper, private Carpenter's collection.

Πότε και πώς «μυήθηκες» στο tattoo και στο tattooing;

Ήταν πολύ καιρό πριν... Στα μέσα της δεκαετίας του '90 πήγα σε ένα tattoo convention κι εκεί έκανα τα πρώτα μου τατουάζ. Μερικά χρόνια αργότερα, προς το τέλος της δεκαετίας του '90, άρχισα να ασχολούμαι ως tattoo artist. Πριν από δώδεκα χρόνια, άνοιξα το tattoo shop μου “Yama Tattoo”, στην Ρώμη. Είμαι vintage (γέλια)!

Πώς θα χαρακτήριζες το tattoo στυλ σου;

Σαφώς και προτιμώ το black & grey. Το στυλ μου είναι ένα μείγμα με αναφορές στη μεσαιωνική ξυλογλυπτική, στο dark-horror σχέδιο, στις αρχαίες διακοσμήσεις, στα σύμβολα και στις εικονογραφίες από το ξεχασμένο παρελθόν. Λατρεύω τις συμπαγείς γραμμές και τις  αντιθέσεις.

«Απεχθάνεσαι» επομένως, τα tattoos με χρώμα; 

Όχι, μου αρέσουν πολλά και διαφορετικά στυλ τατουάζ και μάλιστα μου αρέσει να χρησιμοποιώ χρώματα, αλλά μόνο για τα Japanese και Oriental κομμάτια.

Welt's art used for RockHard Festival posters and t-shirts. 

Κατά ποιο τρόπο έχει επηρεάσει η μουσική και ειδικότερα το heavy metal, το tattoo έργο σου; 

Ακούω heavy metal από το 1987. Είναι κομμάτι μου. Η metal μουσική θα είναι για πάντα μαζί μου σε αυτή τη ζωή! Φυσικά κι η τέχνη μου έχει επηρεαστεί από το metal, ενώ τα διαφορετικά είδη του, έχουν επηρεάσει την καλλιτεχνική μου όραση με διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα το death, το black και το doom metal με οδηγούν στο να δημιουργώ πιο σκοτεινά και μυστικιστικά σχέδια. Το ίδιο ισχύει και για τα soundtrack ταινιών τρόμου και sci-fi, των οποίων τα κινηματογραφικά είδη αγαπώ πολύ. Το κλασσικό heavy metal ή η heavy μουσική των 70s, με κάνει να οραματίζομαι περισσότερο ηρωικά και φανταστικά σχέδια.

Μουσική ή tattoo; 

Αχ! Αδύνατο. Και τα δυο!

Τι σε εμπνέει όταν ζωγραφίζεις και κάνεις tattoo; 

Είναι καθαρό ένστικτο, αναμεμειγμένο με την προσωπική μου έρευνα πάνω στην τέχνη, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μου. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να δώσουμε ελευθερία στην αυθόρμητη φαντασία. Φυσικά, η τεχνική πρέπει να εξελίσσεται, αλλά πρέπει να παραμένει προσιτή στη φαντασία.

Έχεις την έδρα σου στη Ρώμη. Πώς μια τόσο αρχαία όσο και ιστορική πόλη, έχει επιδράσει στη δουλειά σου; 

Υπάρχει σίγουρα ένα μεγάλο αντίκτυπο στη δουλειά μου. Η Ρώμη είναι όμορφη. Μου αρέσει η μυστική ατμόσφαιρα αυτής της πόλης κι οι αρχαίοι χώροι που την περιτριγυρίζουν. Αυτές οι ποικίλες ρομαντικές οπτασίες, μου δίνουν μεγάλη έμπνευση. Φυσικά, η ζωή στη Ρώμη μπορεί να είναι δύσκολη μερικές φορές, λόγω της πιο "κλασικής" και συντηρητικής νοοτροπίας. Τα προσωπικά μου ενδιαφέροντα διαφέρουν κατά πολύ και νομίζω ότι είναι πιο ανεπτυγμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ. Αλλά στο κάτω-κάτω της γραφής, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και να είσαι, θα υπάρχουν πάντα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

"Joan of Arc", ink on paper.

Πώς βλέπεις τη διεθνή και την ιταλική tattoo σκηνή του σήμερα; 

Αυτή τη στιγμή, δεν βλέπω μια cool παγκόσμια σκηνή. Κυριαρχεί το trendy, η μόδα και η poser στάση από τους καλλιτέχνες καθώς και από τους πελάτες. Ευτυχώς όχι από όλους, αλλά είναι σίγουρα πολλοί. Φυσικά, η σκηνή του τατουάζ εξακολουθεί να έχει ένα σοβαρό κοινό καλλιτεχνών και συλλεκτών. Αλλά είναι σίγουρα λιγότεροι από πριν. Μάλλον χάσαμε μέρος από τη "μαγεία" του tattoo, σε αυτή την υπερ-γρήγορη "εικονική" γενιά... Όσον αφορά στην Ιταλία, είναι σχεδόν το ίδιο. Για μένα είναι σημαντικό να εργάζομαι με ό,τι έχει να κάνει με το τατουάζ. Αγαπώ τη δουλειά μου.

Κατά τη γνώμη σου, εξακολουθεί να υπάρχει μια "underground" πτυχή του τατουάζ; 

Ναι, ένα μικρό και επιλεκτικό κομμάτι αυτής της σκηνής, λειτουργεί με μια αληθινή underground νοοτροπία και με cool underground δρώμενα, όπως εκθέσεις, μουσική, έργα τέχνης, fanzines κλπ. Μπορεί να μην είμαστε πάρα πολλοί, αλλά σίγουρα είμαστε δυνατοί!

Υπάρχεις στο χώρο εδώ και αρκετά χρόνια. Αισθάνεσαι ότι η δουλειά σου έχει αναγνωριστεί από την tattoo κοινότητα; 

Φαίνεται πως ναι και μάλιστα από πολλούς φοβερούς tattoo artists, γεγονός που αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα. Υπάρχουν άνθρωποι που με γνωρίζουν εκτός Ιταλίας εδώ και είκοσι χρόνια. Έχω δώσει συνεντεύξεις σε διεθνή περιοδικά για το tattoo και το metal και επίσης έχω ταξιδέψει πολύ ως επισκέπτης ή υποστηρικτής διαφόρων tattoo expos, εκδηλώσεων και studio - τόσο ως συλλέκτης όσο και ως guest καλλιτέχνης. Έχω κερδίσει το σεβασμό, τόσο ως καλλιτέχνης, όσο και ως άνθρωπος κι αυτό με κάνει ευτυχισμένο και μου προσφέρει την ευκαιρία να συγκρίνω τον εαυτό μου με άλλους μεγάλους καλλιτέχνες στον κόσμο της τέχνης. Επίσης, με ωθεί να εξελίσσομαι περισσότερο.

Εκτός από το tattooing, υπάρχει κάποιο άλλο μέσο που χρησιμοποιείς για να δημιουργήσεις; 

Ναι, από το σχέδιο και τη ζωγραφική, μέχρι τη μουσική και τη δημιουργία artwork για συγκροτήματα. 

"Eclipse"", detail, acrylic on wood.

Ο πρωτοπόρος του tattoo Alex Binnie,  μιλάει για το πόσο αφοσιωμένος ήσουν πάντα στο τατουάζ και ότι είσαι ο Ιταλός δάσκαλος του tattoo «υπό-είδους» horror/metal/dark. Ο Terry Butler των Obituary, αναφέρει ότι τον συνεπαίρνουν τα free hand tattoo σου και ο Tony Dolan των Venom Inc. μιλάει για τον Ιταλό αδελφό, τον οποίο είναι περήφανος που έχει. Πώς αισθάνεσαι που αυτοί οι σπουδαίοι άντρες μιλάνε για σένα με αυτόν τον τρόπο;

Αυτό είναι πραγματικά εκπληκτικό! Αυτοί οι άνθρωποι είναι κορυφαίοι. Ο Alex Binnie είναι ένας πραγματικός μέντορας στην τέχνη. Παρακολουθώ το έργο του από τη δεκαετία του '90, καθώς επίσης και το εξαιρετικό έργο της οικογένειας Leu. Οι Venom είναι πρωτοπόροι του extreme metal. Το ίδιο και οι Obituary. Είναι λοιπόν ένα φοβερό συναίσθημα, το οποίο με ενθαρρύνει να δημιουργήσω ακόμα περισσότερο και να θέσω νέους στόχους. Μόλις πρόσφατα συνειδητοποίησα ότι δημιούργησα artwork για τους Slayer, το περασμένο καλοκαίρι... Είναι τρελό, γιατί τους λατρεύω από τότε που ήμουν παιδί και επιπλέον, με αντιμετώπισαν με τόσο μεγάλο σεβασμό. Ελπίζω πραγματικά ότι στο εγγύς μέλλον μπορεί να προκύψει μια παρόμοια ευκαιρία, γιατί δεν κουράζομαι πότε να δημιουργώ.

Art for Slayer's final 2019 tour passes. 

Kerry King & Welt. 

Τι είδους εκδηλώσεις οργανώνεις και φιλοξενείς στο στούντιο σου στην Ρώμη;

Στο “Yama Tattoo” έχω φιλοξενήσει εκθέσεις τέχνης, καθώς και διάφορα meet & greet με metal μουσικούς από τους Nifelheim, Satyricon, Pestilence, Lamb of God, Morbid, Claudio Simonetti’s Goblin και άλλους. Υπήρχαν επίσης μερικές ακουστικές παραστάσεις από μέλη των Necros Christos, Arktau Eos και Saturnalia Temple, καθώς και events με αποκριάτικο θέμα εμπνευσμένο από χαρακτήρες ταινιών τρόμου, κατά τη διάρκεια του “Halloween tattoo walk in day”. Είναι πολλά τα πολιτιστικά γεγονότα και νέα έρχονται σύντομα!

To “Yama Tattoo” έχουν επισκεφθεί ορισμένοι φανταστικοί καλλιτέχνες και έχω πολύ ωραίες αναμνήσεις. Αλλά πάνω απ’ όλα, στο στούντιο είμαστε όλοι υπερασπιστές του τατουάζ. Αποτελεί τη βάση για μένα και την ομάδα μου, που απαρτίζεται από την Silvia Akuma, την V. Scissor και τον T. Ketola, ενώ δε λείπουν οι guest tattoo artists, όπως οι Tas, T. Jarva, Xcjx, Capra, Horizakura και άλλοι.

Υπάρχουν επίσης μεγαλύτερες εκδηλώσεις που διοργανώνω, όπως διάφορες συναυλίες και εκθέσεις, που φιλοξενούνται σε μεγαλύτερους χώρους. Επιπλέον, το “Yama Tattoo” είναι χορηγός σε πολλά γεγονότα, οπότε δεν νομίζω ότι θα βαρεθώ ποτέ με τις διοργανώσεις που συνδέονται με το στούντιο. Λατρεύω την ανταλλαγή ενέργειας που γίνεται ανάμεσα στους καλλιτέχνες. Είναι σαν σκληρό ναρκωτικό!

Girlschool with Welt at Yama Tattoo.

Art for Claudio Simonetti's Goblin, used for band merchandise.

All rights reserved.

Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο “Legacy of Darkness, l' arte di WELT" από το Shatter Edizioni

Top