Handpoke Tattoo Book - Μια συνέντευξη με τον Charles Boday

Books & Publications - Τεύχος 18

Το handpoke tattoo φαίνεται να κερδίζει όλους και περισσότερους φίλους και υποστηρικτές στις μέρες μας. Η έκδοση του βιβλίου "Handpoke Tattoo" θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αναγκαία και ως ένα φυσικό επακόλουθο όλης αυτής της "αναγέννησης" του tattoo με το χέρι, έξω από το παραδοσιακό πλαίσιο. Το HeartbeatInk Tattoo Magazine μελέτησε το περιεκτικότατο σε πληροφορίες καθώς και φωτογραφικό υλικό "Handpoke Tattoo" και μίλησε με τον Charles Boday, ο οποίος επιμελήθηκε την έκδοση.

Συνέντευξη: Ινώ Μέη.

Πώς ενεπλάκης με το handpoke tattoo;

Πριν από μερικά χρόνια ενδιαφερόμουν να μάθω πώς να κάνω tattoo κι ένας φίλος πρότεινε να ξεκινήσω «με το χέρι», λέγοντας αστειευόμενος ότι αν κάνω ένα λάθος, δε θα έκανα τόσο μεγάλη ζημιά και θα ήμουν ικανός να το διορθώσω πιο εύκολα. Έτσι ακολούθησα τη συμβουλή του κι άρχισε να μ’ αρέσει η αίσθηση της διαδικασίας. Έπειτα ήθελα να δω ποιος άλλος ήταν εκεί έξω κάνοντας παρόμοια δουλειά.

Charles Boday tattooing. Photo by Mia Boday.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για την πραγματοποίηση ενός βιβλίου αφιερωμένου στο handpoke tattooing;

Μεγάλωσα στο Auckland της Νέας Ζηλανδίας κι ήμουν απόλυτα ενήμερος σχετικά με το παραδοσιακό Samoan tattoo καθώς υπάρχει μεγάλη κοινότητα Σαμόα εκεί, όπως κι άλλες Πολυνησιακές κοινότητες. Έτσι δεν ήταν δύσκολο για μένα να λάβω το τατουάζ χωρίς μοτεράκι στα σοβαρά, παρόλο που η επίγνωση μου για αυτό ήταν σα μέρος της κουλτούρας κάποιου άλλου και όχι της δικής μου. Οπότε, όταν άρχισα να κοιτάω ποιος άλλος έκανε tattoo με το χέρι έξω από το παραδοσιακό πλαίσιο, ανακάλυψα άτομα όπως οι Colin Dale, Boff Konkerz και Hellenic Stixis  να κάνουν θαυμάσια λεπτομερή, δυνατή και συχνά μεγάλη δουλειά χωρίς μοτεράκι.

Tattoo by Colin Dale / The photo is courtesy of the artist.

Πάντοτε ενδιαφερόμουν για τις περισσότερο γραφιστικές φόρμες του tattooing. Υποθέτω αυτό που είχε γίνει δημοφιλές στα 90’s, το λεγόμενο “tribal art”, καθώς και το handpoking «δανείζουν» από τον εαυτό τους σ’ αυτό το στυλ. Υπάρχει ξεκάθαρα η αυθεντική tribal δουλειά που συνεχίζεται και σήμερα, ειδικά με τους Σαμόα και την επανακάλυψη χαμένων ή παρηκμασμένων κουλτούρων σε όλο τον Ειρηνικό κυρίως. Παράλληλα με ενδιέφεραν και οι Ευρωπαίοι καλλιτέχνες που ανακάλυπταν ξανά τις δικές τους κουλτούρες και την τέχνη τους στο tattoo δημιουργώντας, αν θέλεις, έναν “Ευρωπαϊκό Tribalism”. Ο  Colin Dale με τη σκανδιναβική μυθολογική του δουλειά και ο Hellenic Stixis με τη δουλειά του που βασίζεται στην αρχαία Ελλάδα. Είχα έρθει σε εκτενή επαφή με το ελληνικό αρχαϊκό σχέδιο πριν συναντήσω τη δουλειά του στο διαδίκτυο κι εντυπωσιάστηκα τρομερά βλέποντας τα σχέδια που μ’ ενδιέφεραν, να μπαίνουν μέσα στην Κλασσική περίοδο της αρχαίας ελληνικής τέχνης. Ήταν σαν μια «αποκάλυψη». Επίσης αργότερα ανακάλυψα, όταν επικοινώνησα με τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο βιβλίο, ότι κάποιοι από αυτούς είχαν μια πολύ ξεκάθαρη μεταφυσική ανάλυση αυτού που έκαναν. Αν διαβάσεις το κεφάλαιο του Hellenic Stixis μέσα στο βιβλίο, θα καταλάβεις τι εννοώ. 

Tattoo by Hellenic Stixis / The photo is courtesy of the artist.

Τι σε ενέπνευσε να δημιουργήσεις αυτό το βιβλίο;

Κατά ένα μέρος εμπνεύστηκα να κάνω αυτό το βιβλίο επειδή συνειδητοποίησα ότι υπάρχουν όλοι αυτοί οι φοβεροί και ποικίλοι καλλιτέχνες εκεί έξω που δουλεύουν ένα μέσο το οποίο, εφόσον κάποιος γνώριζε την ύπαρξη του, συχνά θεωρείτο «ερασιτεχνικό» ή σαν τον προθάλαμο για τη δουλειά με μοτεράκι, αντί να θεωρείται σα μια ολοκληρωμένη τεχνική. Όπως λέει ο Boff Konkerz, πολλοί tattooers με μηχάνημα δε θεωρούν τους hand tattooers «αληθινούς» tattooers. Φυσικά, πολλοί από τους καλλιτέχνες που παρουσιάζονται στο βιβλίο χρησιμοποιούν και μοτεράκι. Εγώ επιθυμώ να δείξω ότι με την τεχνική του handpoking μπορεί να επιτευχθεί εξίσου καλή και αξιοσέβαστη τέχνη.

Tattoo by Boff Konkerz / The photo is courtesy of the artist.

Πόσο καιρό σου πήρε να συγκεντρώσεις όλο το υλικό για την έκδοση;

Πήρε περίπου ένα χρόνο να στήσω το βιβλίο, με το να είμαι σε διαρκή επαφή με τους καλλιτέχνες είτε on-line, στο τηλέφωνο ή από κοντά. Ήταν μια «βαθιά» εμπειρία. Ήμουν σε επαφή με επιτυχημένους επαγγελματίες που εξασκούν μια μορφή τέχνης και τεχνική την οποία αγαπώ. Οι περισσότεροι άνθρωποι που ήρθα σε επαφή ήταν απίστευτα εξυπηρετικοί κι έμπιστοι, και το καλύτερο από όλα ήταν ότι είχα την ευκαιρία να γνωρίσω μερικούς από τους ήρωες και ηρωίδες μου στην συγκεκριμένη τέχνη!

Tattoo by Brent McCown / The photo is courtesy of the artist.

Πώς συγκέντρωσες πρακτικά όλο το υλικό για το βιβλίο σου; Ποιες τεχνικές του handpoke tattoo καλύπτονται σ’ αυτή την έκδοση;

Επικοινώνησα με καλλιτέχνες που γνώριζα και κάποιους τη δουλειά των οποίων είχα δει στο διαδίκτυο. Μερικοί από αυτούς τους καλλιτέχνες συνέστησαν άλλους ή είχαν συμβουλές σχετικά με τη συντακτική μου προσέγγιση, πολλές από τις οποίες ήταν εξαιρετικά χρήσιμες. Ήθελα επίσης να καλύψω αυτά που θεωρώ ως τα τέσσερα «μεγάλα» handpoke στυλ (παρόλο που υπάρχουν φυσικά ομοιότητες μεταξύ τους): το Japanese Tebori,  το Thai longstick και bamboo, το handtap (κυρίως για tattoo σε στυλ Σαμόα) και το αναγεννημένο Ευρωπαϊκό στυλ με chopstick. Επίσης αναφέρομαι στο «πέμπτο στυλ», το οποίο είναι το λάξεμα των facial tattoos των Μαορί στη Νέα Ζηλανδία αλλά δεν είμαι απόλυτα ενήμερος για μια αναγέννηση αυτού του στυλ... Το βιβλίο όντως περιλαμβάνει καλλιτέχνες που καλύπτουν όλα τα παραπάνω στυλ. Η ιδέα ήταν ωστόσο, να εστιάσουμε στους σύγχρονους καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν παραδοσιακές τεχνικές. Δηλαδή η ιδέα ήταν να καλυφθεί κάτι ελαφρώς έξω από τη δουλειά που γίνεται μέσα στο παραδοσιακό πολιτιστικό πλαίσιο.

Tattoo by Cory Freguson / The photo is courtesy of the artist.

Έχει το handpoke tattoo μια «πνευματική» πλευρά;

Στην προσέγγιση του tattooing με το χέρι, ο κάθε καλλιτέχνης θα έχει τη δική του άποψη περί αισθητικής εναντίον πνευματικότητας. Κάποιοι είναι πολύ πνευματικά εστιασμένοι στη διαδικασία, ενώ κάποιοι άλλοι ενδιαφέρονται για την αισθητική στη Δυτική παράδοση της τέχνης. Μπορώ να πω ότι οι περισσότεροι από τους επιτυχημένους καλλιτέχνες που έχω μιλήσει γνωρίζουν τις ρίζες της τέχνης τους. Γνωρίζουν την ιστορία κι από που προέρχονται.

Tattoo by Lard Yao Peter / The photo is courtesy of the artist.

Υπάρχουν ποιοτικές διαφορές ανάμεσα στο handpoke και στο ηλεκτρικό tattooing;

Προκύπτουν όντως ερωτήματα σχετικά με τις διαφορές στην ποιότητα. Όταν διαβάσει κανείς το βιβλίο θα δει ότι υπάρχουν σχεδόν τόσες διαφορετικές απαντήσεις σ’ αυτό, όσοι είναι και οι καλλιτέχνες. Νομίζω ότι όλοι θα συμφωνήσουν ομόφωνα ότι θέλουν η δουλειά να είναι καλή. Ο Cory Ferguson λέει ότι δε θέλει να χαρακτηρίζεται η δουλειά ως «καλή για κομμάτι handpoked». Όντως θεωρώ ότι η τεχνική ενθαρρύνει συγκεκριμένες στυλιστικές διαφορές. Η σκίαση στο dotwork είναι πολύ πιο κυρίαρχη  κι όπως λέει ο Ferank Manseed «όλα έχουν να κάνουν με τις τελείες”... Φυσικά πολλές τελείες μπορούν επίσης να δημιουργήσουν μια στιβαρή γραμμή!

Tattoo by Frank Manseed / The photo is courtesy of the artist.

Hellenic Stixis tattooing / The photo is courtesy of the artist.

Θεωρείς ότι το κοινό του handpoke tattoo είναι «διαφορετικό» σε σχέση με αυτό του electric tattooing;

Έχω παρατηρήσει ότι το ποσοστό των γυναικών που δουλεύουν με το χέρι, είναι αναλογικά μεγαλύτερο. Καλλιτέχνες όπως οι Goldilox και η Sanya Youalli κάνουν εκπληκτική δουλειά. Πιστεύω ότι εξαιτίας της εκτίμησης της δουλειάς και αυτών των καλλιτεχνών, περισσότερες γυναίκες επιλέγουν την συγκεκριμένη τεχνική. Νομίζω ότι το handpoke συνήθιζε να συνδέετε με άτομα που είχαν ήδη πολλά tattoos και αναζητούσαν μια νέα εμπειρία. Αυτά τα ίδια άτομα, στο παρελθόν, μπορεί να ταξίδευαν για hand work στο Νότιο Ειρηνικό ή στην Ιαπωνία. Αλλά τώρα, ενώ όλες αυτές οι επιλογές συνεχίζουν να ισχύουν, πιστεύω ότι έχει γίνει πολύ πιο προσιτό χάρις στην αναγέννηση του handwork στην Ευρώπη. Αν κι ακόμα ακούω κατά καιρούς άτομα να αναφέρονται στο «μελάνι της φυλακής», ακόμα κι άτομα στη Νέα Ζηλανδία που θα έπρεπε να ξέρουν καλύτερα με όλο αυτόν τον πλούτο παραδοσιακής δουλειάς ολόγυρα τους!

Tattoo by Sanya Youalli / The photo is courtesy of the artist.

Tattoo by Goldilox / The photo is courtesy of the artist.

Στις μέρες μας το tattoo είναι ευρέως διαδεδομένο και εμπορευματοποιημένο. Θα έλεγες ότι το handpoke tattooing είναι πιο “underground”;

Για λίγο καιρό ακόμα υποθέτω πως θα παραμείνει το punk rock του tattooing, όπως λέει ο Alex Binnie στον πρόλογο που έχει γράψει για το βιβλίο.. όπως και διάφοροι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο βιβλίο. Αλλά υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα σ’ αυτό και στην ποιοτική  “scratcher” (σ.σ. «ξυστή») δουλειά. Σε τελική ανάλυση φυσικά έχει να κάνει με την ποιότητα και το ταλέντο του καλλιτέχνη. Υπάρχουν πολλές DIY tattoo σελίδες στο διαδίκτυο κι ενώ είναι όλα σχετικά με τη δουλειά με το χέρι, μέρος της αισθητικής τους, κατά πολύ, είναι να φαίνονται ερασιτεχνικά. 

Tattoo by Mark Mason / The photo is courtesy of the artist.

Θα έλεγα λοιπόν ότι το handpoke tattoo είναι ακόμη λίγο underground, αν και καθώς η τεχνική θα κερδίζει αποδοχή, θα γίνει λιγότερο. Αλλά πιστεύω ότι υπάρχουν πτυχές οι οποίες είναι γοητευτικές με τον underground τρόπο: είναι περισσότερο πρακτικό από την άποψη του φτιαξίματος των δικών σου εργαλείων, υπάρχει μια διαλογιστική ποιότητα στη δουλειά καθώς με το tebori ή το chopstick μπορείς να ακούσεις τον ήχο της βελόνας να διεισδύει στο δέρμα κι έχει κι ένα ρυθμό: με τον ελαφρύ χτύπο ο ρυθμός βρίσκεται στη συνάντηση των ξυλακίων. Υπάρχει μια οικειότητα στη διαδικασία για τον πελάτη, η οποία είναι διαφορετική μ’ αυτήν με το «χτύπημα» με μοτεράκι. Οι καλλιτέχνες έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το αν η σχέση τους με τον πελάτη αλλάζει ανάλογα με την τεχνική που χρησιμοποιείται. Όπως και να’ χει, όποια κι αν είναι η τεχνική, η πρακτική του τατουάζ παραμένει ακόμα ένας προς έναν.

Colin Dale tattooing / The photo is courtesy of the artist.

Tattoo by Croc Coulter / The photo is courtesy of the artist.​

Tattoo by Gary Burns / The photo is courtesy of the artist.​

Tattoo by Himemiya Neko / The photo is courtesy of the artist.

Tattoo by Igor Tangen / The photo is courtesy of the artist.​

Tattoo by Kai Uwe Faust / The photo is courtesy of the artist.​

Tattoo by Karolina Czaja / The photo is courtesy of the artist.​

Tattoo by Kristijan Pavic / The photo is courtesy of the artist.

Tattoo by Sakura Avalon / The photo is courtesy of the artist.

Tattoo by Lars Martinen / The photo is courtesy of the artist.

Tattoo by Marc Pinto / The photo is courtesy of the artist.

Tattoo by Su'a Sulu'ape Angela Bolson‏ / The photo is courtesy of the artist.

Tattoo by Tikiroa / The photo is courtesy of the artist.

Tattoo by Tor Ola Svennevig / The photo is courtesy of the artist.

All rights reserved.

Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο "Handpoke Tattoo" από το Amazon.

Top