Χρήστος Γαληρόπουλος

Artists - Studios - Τεύχος 28

Ο λάτρης και βιρτουόζος του black & grey ρεαλισμού, Χρήστος Γαληρόπουλος, παραχώρησε συνέντευξη στο HeartbeatInk Tattoo Magazine. Μεταξύ άλλων μας μίλησε για την πορεία του και την μεγάλη απήχηση της δουλειάς του στο εξωτερικό, καθώς και για τη σταθερά μεγάλη δημοφιλία του realistic tattoο, την ευθύνη που φέρει κάθε tattoo artist και τις σχέσεις μεταξύ των Ελλήνων tattooists.

Συνέντευξη: Ινώ Μέη.

Πότε ξεκίνησες να κάνεις tattoo; Τι έκανες πριν;

Ξεκίνησα να ασχολούμαι επαγγελματικά με το tattoo το 2011. Μέχρι τότε, από μικρή ηλικία, ασχολούμουν με τις αερογραφίες, επίσης επαγγελματικά.

Πως έμαθες να κάνεις tattoo;

Η αγάπη μου για το tattoo με είχε κάνει να γεμίσω μεγάλο μέρος του σώματος μου με μελάνι, με αποτέλεσμα να γίνω φίλος με κάποιους tattoo atrists. Όταν ανέλαβα μια δουλειά τοιχογραφίας σ ένα tattoo στούντιο, έφτανε μόνο μια μικρή παρότρυνση από τον ιδιοκτήτη, βλέποντας το ζωγραφικό μου ταλέντο και την αγάπη μου για το tattoo, να ασχοληθώ και με αυτό!

Πως ήταν τα πρώτα χρόνια της ενασχόλησης σου με το tattoo και πως είναι το σήμερα;

Αυτό που θυμάμαι και μπορώ να πω καθαρά, είναι ότι το tattoo ήταν ένα μεγάλο μυστικό! Θυμάμαι τον εαυτό μου ώρες ατελείωτες, να κοιτάζω αυτά τα λιγοστά βίντεο που υπήρχαν στο youtube από διάσημους καλλιτέχνες και να προσπαθώ να καταλάβω ή να αποκομίσω κάτι. Σήμερα, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Η βιομηχανία του tattoo είναι τεράστια, καθώς και οι πηγές εκμάθησης.

Ποιο είναι το tattoo style σου και γιατί το επέλεξες;

Το στυλ μου είναι ρεαλιστικό black and grey και κάποιες φορές χρησιμοποιώ και λίγες πινελιές χρώματος.

Τι είναι αυτό που σε τράβηξε στο ρεαλισμό και σε έκανε να τον αγαπήσεις τόσο; 

Ο ρεαλισμός με τράβηξε από την αρχή, γιατί με εξίταρε η ιδέα να αντιγράψω μια πραγματική εικόνα - γιατί κακά τα ψέματα, ο ρεαλισμός, σε όλες τις μορφές τέχνης, είναι το πόσο πανομοιότυπα θα αντιγράψεις την εικόνα που βλέπεις. Αυτός είναι ο λόγος, που κάθε φορά είναι μια νέα αναμέτρηση με τον εαυτό σου, για το πόσο κοντά θα φτάσεις στην πρωτότυπη εικόνα.

Είναι ξεκάθαρο ότι προτιμάς το black & grey. Γιατί; 

Μου αρέσει πάρα πολύ το black and grey, κυρίως για το ύφος που βγάζει το τελικό αποτέλεσμα και για τον τρόπο που δουλεύεις τους διαφορετικούς τόνους.

Θεωρείς ότι ο ρεαλισμός παραμένει εξίσου δημοφιλής σε σχέση με πριν από δέκα χρόνια; 

Ναι, φυσικά και πιστεύω ότι ο ρεαλισμός παραμένει δημοφιλής! Αν και πλέον δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο στα μάτια του κόσμου, όπως πριν από δέκα χρόνια. Ωστόσο, θεωρώ ότι παραμένει ακόμη στην κορυφή των προτιμήσεων. 

Ποια η γνώμη σου για τα cover ups; Πως τα αντιμετωπίζεις;

Δυστυχώς δεν μπορώ να αναλάβω cover ups, διότι στο στυλ μου, όπως ανέφερα και πριν, χρειάζονται αρκετοί διαφορετικοί τόνοι μαύρου και γκρι, καθώς και πολλή λεπτομέρεια. Έτσι μου καθίσταται αδύνατο να καλύψω ένα παλιό tattoo.

Τυχαίνει να κάνεις tattoo περισσότερο σε γυναίκες ή άντρες;

Το 70% των πελατών μου είναι άντρες και είμαι πολύ χαρούμενος γι' αυτό! Χαχαχα. Πιστεύω πως ο λόγος είναι ότι τα ρεαλιστικά tattoo συνήθως είναι μεγάλα κομμάτια, ενώ εγώ προσωπικά χρησιμοποιώ πολλές φορές σκληρά backrounds, που καθιστούν συνήθως το αποτέλεσμα λιγότερο επιθυμητό στην γυναικεία αισθητική.

Η έδρα σου είναι στη Λαμία, ωστόσο τα τελευταία χρόνια, βρίσκεσαι να ταξιδεύεις πολύ συχνά στο εξωτερικό και να δουλεύεις ως guest tattoo artist. Πως προέκυψαν οι πολυάριθμες αυτές συνεργασίες σου; 

Άρχισα δειλά να συμμετέχω σε κάποια tattoo conventions του εξωτερικού, περίπου πριν από επτά χρόνια. Εκεί ξεκίνησαν και οι γνωριμίες με άλλους συναδελφους και γενικότερα με ανθρώπους της τέχνης μας. Θαυμάζοντας την δουλειά μου, είχα κάποιες προσκλήσεις σε γνωστά tattoo studio να δουλέψω ως guest artist κι από εκεί και πέρα ο κύκλος άνοιξε και δεν έκλεισε ποτέ. Κι αυτό γιατί όταν ξεκινάς κάποια κομμάτια, τις πιο πολλές φορές χρειάζονται συνέχεια. Κι όλο αυτό σε συνδυασμό με τη φιλία που αναπτύσσεται με τους ιδιοκτήτες των studio, κάνουν ένα ταξίδι στο εξωτερικό υπόθεση ρουτίνας.

Πως σε αντιμετωπίζουν οι πελάτες σου εκεί; Υπάρχουν διαφορές στο τι ζητάνε; 

Αν και δεν έχω παράπονο από τους Έλληνες πελάτες μου, θα μπορούσα να πω, πως οι πελάτες μου στο εξωτερικό με αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερο σεβασμό και εμπιστοσύνη. Πράγμα που δείχνει καθαρά την διαφορετική νοοτροπία των ξένων σε σχέση με εμάς!

Αισθάνεσαι ότι η δουλειά σου είναι πιο αναγνωρισμένη στο εξωτερικό σε σχέση με την Ελλάδα; 

Όχι, δεν θα έλεγα κάτι τέτοιο, καθότι το Ελληνικό πελατολόγιο μου είναι κι αυτό μεγάλο, όπως επίσης κι ο αλληλοσεβασμός με άλλους αναγνωρισμένους Έλληνες καλλιτέχνες του χώρου μας.

Τι είναι πιο σημαντικό στο tattooing, το τεχνικό ή το καλλιτεχνικό κομμάτι; 

Πιστεύω ότι πρέπει να συνυπάρχουν. Αν και κατά τη γνώμη μου δίνω ένα μικρό προβάδισμα στο τεχνικό κομμάτι. Γιατί ναι μεν μπορεί καλλιτεχνικά να έχεις μια υπέροχη ιδέα, η οποία όμως να καθίσταται αδύνατη στη δερματοστιξία. Γιατί όπως έχουμε πει πολλές φορές το ανθρώπινο δέρμα δεν είναι καμβάς, ούτε χαρτί και κάθε μέρα έχεις να αντιμετωπίσεις κάτι διαφορετικό.

Ποιο είναι η ευθύνη του tattoo artist?

Η ευθύνη του tattoo artist είναι να κατατοπίσει και πολλές φορές να αποτρέψει τον πελάτη του από τεχνικά λάθη και επιλογές καθώς και να δώσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο τέλος της ημέρας. Από κει και πέρα, κάτι που ο κόσμος δεν κατανόει και δεν γνωρίζει πολλές φορές, είναι ότι το τελικό αποτέλεσμα μετά την επούλωση, εξαρτάται από την εκάστοτε περιποίηση και υγιεινή.

Πως αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία το tattoo στις μέρες μας;

Με χαρά μπορώ να πω πως όπως σε άλλες χώρες του εξωτερικού, έτσι και στην Ελλάδα διακρίνω σχεδόν την ίδια φυσιολογική εικόνα.

Πιστεύεις ότι μεταξύ των Ελλήνων tattoo artists υπάρχει σεβασμός κι αλληλεγγύη;

Όπως σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους έτσι και σ’ εμάς υπάρχει ανταγωνισμός, αλλά θεωρώ πως είναι - ευτυχώς - υγιής ανταγωνισμός! Σίγουρα υπάρχει αλληλοσεβασμός και είναι σημαντικό ότι υπάρχουν καλλιτέχνες υψηλού επιπέδου στη χώρα μας, οι οποίοι μάλιστα είναι αρκετοί και καλύπτουν όλα τα στυλ tattoo. Σίγουρα έχουν συμβεί και αρνητικά περιστατικά μεταξύ tattoo artists… Κατά τη γνώμη μου, αυτό συμβαίνει διότι ο χώρος δεν είναι μόνο καλλιτεχνικός, αλλά και επαγγελματικός.

Πώς βλέπεις το μέλλον του tattoo κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τον COVID-19;

Για να πω την αλήθεια, είδα τις πρώτες εβδομάδες της κατάστασης σαν μια ευκαιρία να ξεκουραστώ και να έχω περισσότερο χρόνο για την οικογένειά μου και για μένα, νομίζοντας ότι θα ήταν κάτι παροδικό. Τώρα, όταν μετά από τόσους μήνες συνεχίζεται αυτή η δραματική κατάσταση, βλέπω συνεχώς να αποδυναμώνει το χώρο μας, λόγω της ακύρωσης των tattoo conventions, των επισκέψεων πελατών μας από το εξωτερικό, αλλά και των δικών μας στο εξωτερικό.

Το στούντιό σου, Blackline, στην Λαμία θυμίζει καλαίσθητο video club. Πως και αποφάσισες να το διακοσμήσεις με αυτό τον τρόπο;

Από μικρός ήμουν λάτρης του κινηματογράφου και σε συνδυασμό με το ότι με είχε κουράσει το dark gothic στυλ που κυριαρχεί στα περισσότερα στούντιο, με έκανε να πάρω την απόφαση και να στήσω το στουντιο σε κάτι πολύ διαφορετικό, αλλά πολύ οικείο σ’ εμένα! Αλώστε, μεγάλο μέρος των πρότζεκτ μου έχουν να κάνουν με χαρακτήρες και ήρωες ταινιών!

Τι σου έχει προσφέρει το tattoo μέχρι σήμερα;

Όταν ξεκίνησα να μαθαίνω την τέχνη του tattoo δεν μπορούσα να φανταστώ ποτέ ότι θα μου προσφέρει καθετί που θα ονειρευόταν έκαστος στο επάγγελμά του. Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι το πάθος γίνεται εργασία, την οποία ποτέ δεν βλέπεις σαν εργασία! Είναι κάτι που θα μπορούσες να κάνεις στον ελεύθερο σου χρόνο, χωρίς χρήματα.

All photographs are courtesy of Christos Galiropoulos & Blackline Tattoo Studio.

Top