
Ο χαρισματικός Nast, κατά κόσμον Άγγελος Χατζηζαμάνης, μίλησε στο HeartbeatInk Tattoo Magazine για το πως το tattoo «εισέβαλε» στη ζωή του, το απαιτητικό apprenticeship, τη μίξη ρεαλισμού με στοιχεία από το graffiti background του, το κομμάτι της εξέλιξης, την αντίληψη του κόσμου, το καλό tattoo και τη σχέση του με graffiti.
Συνέντευξη: Ινώ Μέη.
Φωτογραφίες: Δημήτρης Δημητριάδης.
Πότε μπήκε το tattoo στη ζωή σου και με ποιο τρόπο;
Το tattoo μπήκε επαγγελματικά στη ζωή μου την 1η Ιουνίου του 2011, ύστερα από την πρόταση που δέχτηκα από τον Γιώργο Μαυρίδη να γίνω μέλος του Tattooligans. Στο στούντιο τότε δούλευε ήδη ο Live2, που ήταν ο πρώτος από την παρέα που έκανε τη μετάβαση απ’ το graffiti στο tattoo και ο Jamer. Ήταν μεγάλη τιμή για μένα να μου ανοίγει την πόρτα του στούντιό του ένας δάσκαλος σαν τον Μαυρίδη και το ότι θα δούλευα παρέα με φιλαράκια ήταν το κερασάκι στην τούρτα.
Με τι ασχολιόσουν πριν;
Πριν το tattooing εργαζόμουν πάνω στο αντικείμενο των σπουδών μου. Ήμουν 3d animator και video editor σε μια διαφημιστική. Ήταν Πέμπτη βράδυ όταν με πήρε ο Γιώργος τηλέφωνο και μου έκανε την πρόταση να πάω στο στουντιο και την Παρασκευή πρωί παραιτήθηκα!
Έχεις κάνει apprenticeship; Ποια η γνώμη σου για τη μαθητεία και την έννοιά της;
Έχω κάνει ναι. Το φουλ πακέτο! Σκούπα - μάπα - εμπλοκή, στήσιμο πάγκων, καθάρισμα πάγκων, κλίβανους, στένσιλ, ρεσεψιόν και στο χρόνο που απέμενε ζωγραφική! Πολλή ζωγραφική! Πάαααρα πολλή ζωγραφική! Το apprenticeship το παλιό, το καλό, το ορθόδοξο, είναι το πιο σημαντικό. Το θεωρώ απαραίτητο. Πρέπει να αποδείξεις ότι κάνεις γι’ αυτή τη δουλειά. Δεν σου χαρίζεται τίποτα! Πρέπει με τη στάση σου να τα διεκδικήσεις όλα κι αν τα αξίζεις, τότε καλώς μας ήρθες!
Συνεχίζεις το graffiti;
Με το graffiti δυστυχώς δεν ασχολούμαι όσο θα ήθελα. Ευτυχώς που με μπριζώνουν που και που οι δικοί μου (Nade, Zone, Keik, Jorz) και ξεσκουριάζω. Μεγαλώνουμε και οι υποχρεώσεις και η έλλειψη χρόνου, το κάνουν όλο και πιο δύσκολο.
Πως θα περιέγραφες το tattoo style σου;
Δεν μπορώ να βάλω μια ταμπέλα στο στυλ μου. Στις περισσότερες περιπτώσεις παντρεύω τον ρεαλισμό με στοιχεία από το graffiti background μου, όπως φορμαρισμένα φόντα, έντονα κοντράστ, ζωντανά χρώματα κλπ.
Πότε ξεκίνησες να επικεντρώνεσαι στο ρεαλισμό και τι σε «οδήγησε» σε αυτόν;
Το παιχνίδι φως - σκιά πάντα με μάγευε. Ακόμα και στο graffiti το στυλ μου ήταν ξεκάθαρα τρισδιάστατο. Συν του ότι εκπαιδεύτηκα από ένα δάσκαλο που ήταν μετρ του είδους. Ήταν φυσικό κι επόμενο να ακολουθήσω αυτόν τον δρόμο.
Black & Grey ή χρώμα;
Και τα δυο έχουν την γλύκα τους. Ίσως λίγο παραπάνω να αγαπάω το χρώμα, αλλά δεν είναι για όλες τις περιπτώσεις. Υπάρχουν σχέδια που δείχνουν πολύ καλυτέρα σε black & grey.
Πιστεύεις ότι υπάρχουν «μόδες» όσον αφορά στο tattooing;
Ξεκάθαρα υπάρχουν και τις δημιουργούν τα μεγάλα tattoo related pages στο instagram. Είναι κρίμα να βλέπεις το προσωπικό στυλ κάποιου να αντιγράφεται τόσο πολύ που να καταντάει «τάση».
Τι είναι αυτό που σε βοήθησε να εξελιχθείς από τότε που ξεκίνησες;
Η πολλή δουλειά και η δίψα για εξέλιξη. Το graffiti στο επίπεδο που το κάναμε ήταν ένα πολύ ανταγωνιστικό σπορ. Μπαίνοντας στον χώρο του tattoo είχα την ιδία νοοτροπία. Είμαι πολύ απαιτητικός από τον εαυτό μου και πολύ σκληρός κριτής επίσης. Θέλω κάθε μου κομμάτι να είναι καλύτερο από το προηγούμενο.
Τι περιθώρια εξέλιξης μπορεί να υπάρχουν, όταν έχεις ήδη φτάσει σε ένα υψηλό επίπεδο τεχνικής και καλλιτεχνίας;
Η εξέλιξη δεν σταματάει ποτέ όσο το κυνηγάς και το αγαπάς. Αν σταματήσει ίσως σταματήσω και να ασχολούμαι γιατί θα βαρεθώ.
Ποιες είναι οι κύριες πηγές που σε επηρεάζουν στη δουλειά σου;
Τα πάντα κι οτιδήποτε! Από ένα καρέ μιας ταινίας μέχρι μια τυχαία φωτογραφία, ένα γλυπτό, ένα παιχνίδι, μια ιστορία, οτιδήποτε.
Ποιοι tattoo artists αποτελούν επιρροές σου;
Δεν ξέρω αν αποτελούν επιρροές μου, αλλά θα σου πω τους αγαπημένους μου που είναι οι Peros, Jorz, Dovas, Siemor, Jackonnolly, Silvano Fiato, Domantas Parvainis, Fede Gas, Gorsky, Jamieris και άλλοι χίλιοι δυο. Πρέπει να γράψω βιβλίο για να τους αναφέρω όλους.
Κατά τη γνώμη σου ποια είναι τα στοιχεία που καθιστούν ένα tattoo καλό;
Το καλό tattoo πέρα από τα υποκειμενικά κριτήρια περί αισθητικής, πρέπει οπωσδήποτε να έχει τη σωστη τοποθέτηση πάνω στο σώμα, να έχει γίνει με σωστη τεχνική και να έχει μεγάλη διάρκεια ζωής.
Θεωρείς πως η αντίληψη του κόσμου όσον αφορά στο tattoo έχει «εξελιχθεί»;
Θεωρώ ότι η κοινωνία έχει προχωρήσει γενικά προς το καλύτερο όσον αφορά στο πως κρίνει κάποιον από την εξωτερική του εμφάνιση. Όχι ότι έχουν εξαλειφθεί τελείως τέτοια φαινόμενα ρατσισμού, αλλά νομίζω ότι έχουμε κάνει άλματα προόδου. Το tattoo έχει πλέον σπάσει τα ταμπού και έχει μπει σε όλα τα σπίτια, ανεξαρτήτως κοινωνικού στρώματος. Πράγμα που με χαροποιεί ιδιαιτέρως.
Πώς βλέπεις το μέλλον του tattoo κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τον COVID-19;
Για τον κλάδο μας οι συνθήκες εργασίας ήταν πάντα έτσι. Το αποστειρωμένο περιβάλλον, τα αναλώσιμα μιας χρήσης υλικά, τα γάντια, οι μάσκες κλπ. Οπότε πάνω στην δουλειά όλα αυτά για μας είναι ρουτίνα. Έτσι είχαμε μάθει να δουλεύουμε ανέκαθεν. Εύχομαι να τελειώσει το συντομότερο δυνατό όλο αυτό και να γυρίσει ο κόσμος στους ρυθμούς του.
Τι είναι αυτό που αγαπάς περισσότερο στο tattoo;
Την ευθύνη και την ειλικρίνεια. Τη δέσμευση. Χαρίζεις ένα κομμάτι σου σε κάποιον και θα το κουβαλάει για πάντα. Είναι πολύ τιμητικό όταν ένας πελάτης έρχεται και επιλέγει εσένα, για να του κάνεις το τατουάζ του.
Tattoo work photographs courtesy of Nast and Tattooligans