
Ο ταλαντούχος Ιταλός tattoo artist, Lupo Horiokami, παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο HeartbeatInk Tattoo Magazine. Όντας βαθιά αφοσιωμένος στο tattoo, τονίζει τη σημασία της γνώσης και του σεβασμού της παράδοσης, ενώ η εξαιρετική δουλειά του ισορροπεί όμορφα μεταξύ του Ιαπωνικού στυλ tattoo και της προσωπικής του πινελιάς. Λάτρης των τεχνών, του design και της μόδας, ο Horiokami μίλησε για το καινοτόμο όραμά του για τον κόσμο του tattoo, την αγάπη του για την παράδοση, το μαύρο μελάνι, το electric tattooing και το tebori, την τεχνική πρόοδο έναντι του καλλιτεχνικού επιπέδου και φυσικά την ιστορία πίσω από το όνομά του.
Συνέντευξη: Ινώ Μέη.
Πως μετακινήθηκες από το graffiti στο tattoo;
Από όταν ήμουν μικρός γοητεύτηκα από τα graffiti, για το δυναμισμό τους και το οπτικό αποτέλεσμα που είχαν πάνω στις επιφάνειες. Μου άρεσαν πολύ γιατί μεταμόρφωναν μια «απλή» επιφάνεια, στο όραμα του καλλιτέχνη.
Πότε ξεκίνησες να κάνεις tattoo και πως ασχολήθηκες με αυτό;
Ξεκίνησα το 1999, αλλά το πάθος μου για τον κόσμο του tattoo, ξεκίνησε μερικά χρόνια νωρίτερα. Τότε άκουγα hardcore punk και πήγαινα σε πολλές συναυλίες, όπου παρατηρούσα τα tattoo των μουσικών που έπαιζαν στις μπάντες. Εντυπωσιάστηκα πολύ από αυτή την ιδιαίτερη μορφή τέχνης, του να ζωγραφίζεις και να δημιουργείς πάνω στο σώμα κάποιου. Εκείνη την περίοδο η underground σκηνή είχε επηρεάσει την οπτική μου στο tattoo, το έβλεπα πιο πολύ ως προσωπική έκφραση παρά ως αισθητική.
Έκανες apprenticeship ή είσαι αυτοδίδακτος;
Εκείνα τα χρόνια δεν υπήρχαν πραγματικά apprenticeship και ήταν πολύ δύσκολο να βρω κάποιον να με εκπαιδεύσει και να μου διδάξει την τέχνη. Η μοναδική μου μαθητεία, ήταν να «κλέβω» όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούσα για το χώρο του tattoo, από τους παλιότερους καλλιτέχνες, να κάνω ο ίδιος πολλά tattoos για να παρατηρώ την τεχνική και να προσαρμόσω όλα αυτά που μάθαινα, για να δημιουργήσω την δική μου προσωπική μέθοδο, ζωγραφίζοντας πάντα και σε χαρτί και μελετώντας κάθε σημαντική πτυχή του tattoo.
Πως θα χαρακτήριζες το στυλ σου;
Γενικά, δεν μου αρέσει να κατηγοριοποιώ τα στυλ tattoo, εκτός από τα αυθεντικά, θεμελιώδη στυλ της ιστορίας του tattoo. Οπότε το στυλ μου είναι ουσιαστικά η εξέλιξη μιας συνεχούς μελέτης και αφοσίωσης όλων αυτών των χρόνων δουλειάς. Εκτιμούσα πάντα το Ιαπωνικό στυλ, με το οποίο παραμένω πολύ δεμένος. Προσπαθώ να βάζω την προσωπική μου πινελιά, προσπαθώντας πάντα να σέβομαι και να διατηρώ την Ιαπωνική παράδοση. Προσπαθώ να συνδυάζω το παραδοσιακό με το σύγχρονο και νομίζω ότι μπορούν να συνυπάρξουν σεβόμενα το ένα το άλλο. Είναι δύσκολο αυτό το παιχνίδι αλλά όχι ακατόρθωτο.
Πως έχει εξελιχθεί το στυλ σου μέσα στα χρόνια;
Νομίζω πως κάθε δέκα χρόνια, μπορείς να παρατηρήσεις διαφορά στη δουλειά κάποιου, την εξέλιξη στην αισθητική και την τεχνική του. Στην αρχή μου πήρε αρκετά χρόνια να μελετήσω και να καταλάβω τις θεμελιώδεις αρχές και την τεχνική της τέχνης του tattoo. Από εκεί και πέρα ξεκίνησα να δίνω χώρο στην προσωπική μου έκφραση και έχοντας τις καταβολές μου, να διαμορφώνω το όραμά μου στο tattoo. Τώρα πια εμπνέομαι όχι μόνο από την τέχνη του tattoo, αλλά και από ότι έχει σχέση με τις καλές τέχνες και το design, παίρνοντας έναυσμα από κάθε μορφής τέχνη που βλέπω και με ενδιαφέρει.
Φαίνεται να προτιμάς κυρίως το μαύρο μελάνι. Γιατί;
Η επιλογή μου να επικεντρωθώ τελευταία χρόνια στα ασπρόμαυρα tattoos και να μην χρησιμοποιώ χρώμα έχει να κάνει με το τι θέλω να εκφράσω μέσω του tattoo και της αισθητικής μου. Αρχικά σκέφτηκα ότι το ασπρόμαυρο είναι πιο εκλεπτυσμένο και μίνιμαλ. Ύστερα, ήθελα να αυξήσω την απλότητα και την απόδοση του tattoo και ασπρόμαυρο ήταν η πιο κατάλληλη επιλογή. Επίσης, οι δουλειές μου έχουν πολύ έντονο κοντράστ, παρόλο που χρησιμοποιώ πολλές σκιές, αλλά πάντα σε ασπρόμαυρο, γιατί πιστεύω ότι το χρώμα μπορεί να μειώσει τις αντιθέσεις και τη δυναμική της δουλειάς μου.
Όντας Ιταλός, τί ήταν αυτό που σε τράβηξε στο παραδοσιακό Ιαπωνικό στυλ tattoo και συγκεκριμένα στο Irezumi;
Πολλά χρόνια πριν, αγόρασα ένα από τα πρώτα μου βιβλία για τατουάζ από την Luisa Gnecchi Fercioni, το οποίο με εντυπωσίασε πολύ. Σε αυτό το βιβλίο, μιλούσαν για τη δουλειά του Horiyoshi III και επειδή ήταν το μόνο βιβλίο που ήξερα, το μελετούσα πολύ προσεκτικά, καθώς άρχισα να παθιάζομαι με τον κόσμο του Irezumi και προφανώς με τη δουλειά του μάστερ Horiyoshi III. Είναι χάρη σε αυτόν που είμαι τόσο παθιασμένος με το Ιαπωνικό tattoo. Είμαι ακόμα πολύ δεμένος μαζί του, ενώ μέσα στα χρόνια έχουμε αναπτύξει και μια υπεροχή φιλία.
Προτιμάς το electric tattooing ή το tebori;
Η επιλογή αυτή είναι πολύ δύσκολη, γιατί ανάλογα με την τεχνική, θα βγει ένα πολύ διαφορετικό αποτέλεσμα. Κάθε διαφορετική τεχνική έχει διαφορετικό αποτέλεσμα. Εξαρτάται από τον κάθε καλλιτέχνη αν θα προωθήσει περισσότερο τη μία ή την άλλη. Με το μοτεράκι μπορείς να δώσεις περισσότερο χώρο στην τεχνική της λεπτομέρειας, για τα κομμάτια που απαιτούν μεγάλη λεπτομέρεια, ενώ με το χέρι το αποτέλεσμα είναι πιο απλό αλλά πολύ πιο δυνατό και αποκτά έντονη και ιστορική αξία στον κόσμο του παραδοσιακού tattooing.
Ποια είναι η ιστορία πίσω από το Ιαπωνικό όνομα “Horiokami”;
Ανέφερα πριν λίγο το όνομα του Horiyoshi lll. Όταν αποφάσισα να αφοσιωθώ στο Ιαπωνικό tattooing, ταξίδεψα στην Ιαπωνία και έκλεισα ραντεβού για να κάνω την πλάτη μου. Τους συστήθηκα και έκανα tattoo εκεί για πολλά χρόνια. Αφού εδραιώθηκε η φιλία μας και είχα δείξει τις δουλειές μου, ζήτησα να χρησιμοποιήσω το όνομα Horiokami και να αποκτήσω τον τίτλο του καλλιτέχνη του παραδοσιακού Ιαπωνικού tattoo. Ήταν μεγάλη τιμή να δεχτώ αυτό τον τίτλο από έναν άνθρωπο που αποτελεί σταθμό στην ιστορία μου στον κόσμο του tattoo.
Όταν κάποιος πολίτης του Δυτικού κόσμου κάνει ένα παραδοσιακό tattoo από μια διαφορετική κουλτούρα η φυλή, πιστεύεις ότι πρέπει να ξέρει παραπάνω πράγματα για αυτήν και όχι να του αρέσει απλά αισθητικά;
Από την εμπειρία μου, ακόμα και στην Ιαπωνία, έχω παρατηρήσει ότι οι Ιάπωνες ενδιαφέρονται πολύ για τα Ιαπωνικά tattoos από ξένους καλλιτέχνες. Όταν αναγνωρίσουν ότι υπάρχει μελέτη πίσω από τη δουλειά σου και μπορείς να εκφράσεις σωστά την παράδοσή τους, έρχονται με χαρά για να κάνουν ένα tattoo σε σένα.
Φυσικά, πιστεύω ότι το πρώτο που κοιτά κανείς είναι η αισθητική, αλλά από κει και πέρα θεωρώ ότι πρέπει να ξέρεις τι είναι αυτό που έχεις πάνω σου, ειδικά όταν προέρχεται από έναν καλλιτέχνη που έχει μελετήσει σε βάθος την παράδοση πίσω από αυτό.
Το θεωρώ ως ένδειξη σεβασμού να ενημερώνεσαι και να μελετάς πριν κάνεις ένα παραδοσιακό tattoo από μια διαφορετική κουλτούρα. Ένα tattoo δεν είναι όπως ένα φόρεμα που θα δεις σε μία βιτρίνα και θα θέλεις να το φορέσεις. Είναι ένα σύνολο στοιχείων που έχουν δημιουργηθεί για να έχουν σημασία. Είναι ένα μονοπάτι που αποφασίζεις να πάρεις μαζί με τον tattoo artist σου.
Εκτός από το tattooing, ασχολείσαι με κάποια άλλη μορφή τέχνης;
Ασχολούμαι με το tattoo σχεδόν ολόκληρη τη μέρα. Τελευταία, επεκτείνω το ενδιαφέρον μου και σε άλλες μορφές τέχνης όπως το design και η αρχιτεκτονική. Πάντα συνδεδεμένος με τον κόσμο της δεξιοτεχνίας, μου αρέσει να αντλώ έμπνευση κι από πράγματα που δεν έχουν σχέση με το tattooing. Δουλεύω πολύ πάνω στο σχέδιο και τώρα ετοιμάζω μια σειρά από έπιπλα σχεδιασμένα αποκλειστικά από εμένα, εμπνευσμένα από τη σύγχρονη τέχνη που εκτιμώ πολύ. Επίσης μου αρέσει να δουλεύω με διαφορετικά υλικά όπως ο χαλκός, το σίδερο, το ξύλο και το μάρμαρο. Μου αρέσει να συνδυάζω τα υλικά, ψάχνοντας πάντα την αρμονία στο τελικό αποτέλεσμα.
Ο κόσμος του tattoo εξελίσσετε ραγδαία σε επίπεδο τεχνικής και τεχνολογίας. αλλά το καλλιτεχνικό όραμα περιορίζεται, αφού η τεχνολογία το έχει κάνει τόσο εύκολο να ψάξεις απλά για μία εικόνα. Ενώ στην εποχή μου έπρεπε να αγοράσεις ένα τόνο βιβλία, για να βρεις αρκετές και ποικίλες αναφορές, ώστε να μπορέσεις να σχεδιάσεις ένα tattoo. Επίσης, εμείς σχεδιάζαμε freehand , με μολύβια και χαρτί, ενώ οι νεότεροι καλλιτέχνες σχεδιάζουν σχεδόν αποκλειστικά με ipads και γραφίδες. Πιστεύω ότι η τεχνολογία έχει μειώσει σημαντικά το όραμα και το καλλιτεχνικό ενδιαφέρον των tattoo artists. Γι' αυτό παρατηρώ ότι συχνά είναι δύσκολο να βρεις ενδιαφέρον σε κάποια ξεχωριστή αισθητική, ακριβώς γιατί υπάρχει μεγάλη έλλειψη.
Βρίσκω τα tattoo σου πολύ “stylish”, όπως και εσένα. Ποια είναι η σχέση σου με τη μόδα;
Ευχαριστώ πολύ. Εκτός από το design και την αρχιτεκτονική, η μόδα υπήρξε επίσης ένα μεγάλο πάθος μου για πολλά χρόνια. Όντας σαράντα ετών σκέφτηκα ότι κάθε στιγμή της ημέρας μου, πρέπει να είναι ενθαρρυντική και ενδιαφέρουσα. Στο tattoo η πλευρά του στούντιο είναι πολύ σημαντική και η γνώση, από την οποία προέρχεται η αισθητική , μπορεί να ισορροπηθεί και να εκτιμηθεί μόνο αφού έχει αποκτηθεί μετά από χρόνια μελέτης. Αυτή η μορφή ηδονισμού δεν είναι μόνο μέρος της δουλειάς μου, αλλά μέρος της ζωής μου. Δεν θεωρώ τη δουλειά μου ως δουλειά: αλλά η μέθοδος που χρησιμοποιώ για τη δουλειά είναι η άποψή μου για όλη μου τη ζωή. Μου αρέσει να νιώθω καλά, σε ένα ωραίο ντύσιμο, όπως με κάνει να νιώθω καλά που έκανα ένα ωραίο τατουάζ, που ταιριάζει στον πελάτη μου και τον κάνει χαρούμενο και με αυτοπεποίθηση. Επειδή ένα tattoo πρέπει να ενισχύσει τις αξίες, αλλά και την αισθητική κάποιου. Έχω μια καινοτόμο άποψη σχετικά με τον κόσμο του tattooing. Πιστεύω σε μία πιο κλασάτη και κομψή αισθητική, ένα ευχάριστο συναίσθημα.
Πώς βλέπεις την Ιταλική και την Ευρωπαική σκήνή του tattoo;
Τα τελευταία χρόνια μπορεί να βλέπω την Ευρώπη ως λίγο πιο συναρπαστικό μέρος. Αρχικά πήγαινα να δουλεύω πολύ συχνά στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως στην Νέα Υόρκη, στο Λος Άντζελες, στο Σαν Φρανσίσκο... εκείνη τη στιγμή η σκηνή του τατουάζ ήταν πολύ πιο ενδιαφέρουσα και ανταγωνιστική. Πάντα προσπαθούσαν να τελειοποιήσουν την τεχνική και το στυλ. Σήμερα η Ευρώπη έχει αποδειχθεί πιο ενδιαφέρουσα και πολύ δεκτική από την άποψη της καλλιτεχνικής έκφρασης, ακόμη κι αν με την άφιξη των κοινωνικών δικτύων και της τεχνολογίας, έχει γίνει πιο ομοιόμορφη σε όλο τον κόσμο.
Με την πληθώρα καλλιτεχνών τατουάζ που υπάρχει πλέον διεθνώς, πως πιστεύεις ότι μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει;
Πιστεύω ότι ο υγιής ανταγωνισμός έχει πλέον τελειώσει. Μιλάω για κάτι που σε κάνει να αναπτύσσεσαι χάρη στη σύγκριση με το έργο πολύ πιο έμπειρων καλλιτεχνών. Πιστεύω ότι ένας αληθινός tattoo artist δεν πρέπει να αναζητά τον καλύτερο τρόπο για να κάνει φιγούρα, αλλά τον καλύτερο τρόπο για να ενοποιήσει και να βελτιώσει τις καλλιτεχνικές του γνώσεις. Το έργο του στη συνέχεια έγκειται στο κοινό να το εκτιμήσει και να προσαρμοστεί σε αυτό. Δεν είμαι λάτρης της πλήρους ανατροπής των τεχνικών, γιατί είμαι λάτρης της παράδοσης. Πιστεύω στην παράδοση ως μια σημαντική βάση για τη δουλειά μας και όχι για την παράδοση ως αυτοσκοπό. Πρέπει κανείς να έχει ένα κομμάτι της παράδοσης, μια συνειδητοποίηση της συχρονικότητας και ένα μάτι ανοιχτό στην καινοτομία και στο μέλλον. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να δημιουργήσετε μια προσωπική ταυτότητα.
Πώς βλέπεις το μέλλον του tattoo κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τον COVID-19;
Ελπίζω ότι οι άνθρωποι γνωρίζουν πλέον ότι το να εμπορεύεσαι και να προμοτάρεις κάτι στο έπακρο, είναι το μέσο για να το καταστρέψεις. Ελπίζω ότι τα tattoo στούντιο θα γίνουν και πάλι μέρη μελέτης και ηρεμίας, όπου ο πελάτης και ο καλλιτέχνης μπορούν να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία, μια «οικεία» στιγμή αφιερωμένη σε όσους επιλέγουν να το ζήσουν και να το χειριστούν με σεβασμό. Ελπίζω ότι αυτό θα κάνει τους καλλιτέχνες τατουάζ πιο συνειδητοποιημένους πάνω στο έργο τους και θα τους κάνει να εκτιμήσουν περισσότερο αυτό που έχουν, αξιοποιώντας το στο έπακρο και με αφοσίωση, χωρίς να το ξεπουλήσουν.
All photographs are courtesy of Lupo Horiokami & Mushin Tattoo Studio.