Άννα Καραγκούνη

Artists - Studios - Τεύχος 24

Η Άννα Καραγκούνη, η μοναδική Ελληνίδα γένους θηλυκού που ασχολείται αποκλειστικά με το Blackwork/Tribal tattoo παραχώρησε συνέντευξη στο HeartbeatInk Tattoo Magazine. Μεταξύ άλλων μας μίλησε για τη ζωή της πριν το tattoo, τη μεγάλη της αγάπη για τα Maori, τα Polynesian, τα Marquesan και τα Samoan tattoos, τη διαχρονικότητα των Tribal tattoos και την σχετικά αυξημένη ζήτησή τους τα τελευταία χρόνια, κατά πόσο ένας σύγχρονος Ευρωπαίος μπορεί να «υποστηρίξει» ένα tattoo από μια τόσο διαφορετική παράδοση, καθώς και για το αν το tattoo αποτελεί καλό επαγγελματικό προσανατολισμό για τις γυναίκες.

Φωτογραφίες & συνέντευξη: Ινώ Μέη.

Πως ξεκίνησε η σχέση σου με το tattoo;

Ανέκαθεν μου άρεσε το σχέδιο και να ζωγραφίζω. Το tattoo μου άρεσε πολύ σαν τέχνη, ενώ έκανα το πρώτο μου τατουάζ σε μικρή ηλικία. Αργότερα πήγα σε μια σχολή με σκοπό να μάθω να κάνω tattoo, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έμαθα (γελάει)! Μου έδειξαν δυο - τρία πραγματάκια μέσα σε εικοσιπέντε ώρες, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν ήταν αρκετά. Τελικά έκατσα κι έμαθα μόνη μου…

Πως και δεν απευθύνθηκες σε κάποιο tattoo στούντιο για να μάθεις;

Είμαι αρκετά low profile και παρ’ όλο που είχα αρκετούς φίλους tattooers δεν ήθελα να πω σε κάποιον: «μάθε με». Χάρη στον Αμερικάνο φίλο μου και tattooer Chris Danley που με παρακίνησε να ταξιδέψω στο εξωτερικό, πήγα στο tattoo μουσείο στην Ολλανδία. Εκεί, γνώρισα πολύ μεγάλους tattoo artists. 

Στη συνέχεια δούλεψα για τρεις μήνες στο New School Tattoo στον Πειραιά, στον Μάκη. Το στούντιο έχει πια κλείσει. Εκεί ήμασταν με τον Κωνσταντίνο τον body piercer και τον Αντρέα τον Πατρινό. Μετά πήγα για ένα χρόνο στο Fixin Touch στην Ηλιούπολη, το οποίο επίσης δεν υπάρχει πια. Μία σεζόν δούλεψα στην Κρήτη… φούλ tattoo. Από εκεί και πέρα ό,τι έκανα το έκανα μόνη μου.

Πριν το tattoing με τι ασχολιόσουν;

Έχω τελειώσει οδοντοτεχνήτρια σε τεχνικό λύκειο. Μετά ανοίξαμε βιοτεχνία ρούχων με τους γονείς μου και σπούδασα στον ΟΑΕΔ σχέδιο μόδας. Ήμουν στην βιοτεχνία έξι χρόνια, αλλά λόγω της κρίσης αναγκαστήκαμε να την κλείσουμε. Λόγω χαμηλότερου κόστους παραγωγής, οι περισσότεροι μετέφεραν τις βιοτεχνίες στην Βουλγαρία. Έπειτα το 2006 ασχολήθηκα με την αισθητική και τελείωσα μακιγιέρ. Τότε ήταν που θέλησα να μάθω και tattoo. Ενώ δούλευα σαν make up artist, παράλληλα προσπαθούσα να μάθω μόνη μου να κάνω tattoo. Από την αρχή ήθελα να ασχοληθώ με το τατουάζ, ωστόσο έπρεπε πρώτα να μάθω και ήθελα και να διευρύνω τον κύκλο μου ώστε να μπορώ μια μέρα να δουλεύω μόνο με τα tattoo μου, να ανοίξω το δικό μου tattoo studio και να έχω τον κόσμο μου. 

Τι ήταν αυτό που σε γοήτευσε αρχικά στο tattoo;

Το ό,τι σχεδιάζω πάνω στο ανθρώπινο σώμα. Επίσης, από την αρχή με συνεπήραν τα γραμμικά blackwork tattoos και ειδικά τα Maori. Άρχισα να ζωγραφίζω στο χαρτί πάρα πολλά σχέδια γραμμικού τύπου, μέχρι να εξοικειωθεί τόσο το χέρι μου ώστε να αρχίσω να κάνω free-hand. Τα τελευταία τρία χρόνια δουλεύω με αυτό τον τρόπο όλα μου σχεδόν τα tattoos.

Ποια είναι κατά τη γνώμη σου τα θετικά του free-hand tattoo;

Ότι είναι 100% εναρμονισμένο με το σώμα καθώς εφάπτει τέλεια. Το γραμμικό free-hand γίνεται ένα με το σώμα. Μια στάμπα μπορεί κάπου να σου στραβώσει, ειδικά όταν έχεις να κάνεις ένα βραχιόλι. Δεν υπάρχει περίπτωση να το γυρίσεις στην ευθεία και να βγει η στάμπα ίσια και πίσω. Πρέπει να γίνει free-hand όλο, ώστε να είναι αψεγάδιαστο.

Κάνεις tattoo αποκλειστικά με αυστηρά παραδοσιακά tribal σχέδια; Για ποιο λόγο;

Ναι, τα Maori, τα Polynesian, τα Marquesan και τα Samoan είναι τα αγαπημένα μου. Δεν είναι «απλά» γραμμικά σχέδια, είναι από τα πρώτα τατουάζ που εμφανίστηκαν στη γη και διαθέτουν έντονη σημασία και συμβολισμό. Κατά βάση, τα tribal είναι η απαρχή του tattoo. Τα σχέδια - σύμβολα είναι συγκεκριμένα κι εγώ το εξελίσσω ώστε να φτιάχνω ένα δικό μου κομμάτι με τα σχέδια - σύμβολα που ήδη υπάρχουν.  

Μπορεί ένας σύγχρονος Ευρωπαίος να «υποστηρίξει» ένα τόσο έντονα παραδοσιακό κομμάτι πάνω του; Τι πιστεύεις;

Με σεβασμό και ταπεινότητα στην ιστορία, στην παράδοση και στην κουλτούρα της φυλής, ναι, θεωρώ πως μπορεί. Εγώ τους φτιάχνω κομμάτια που σημαίνουν κάτι. Σίγουρα μετρά ο παράγοντας της αισθητικής, ωστόσο δεν θέλω να το κάνουν γι' αυτό ούτε για τη μόδα, όπως είναι τα full colour ρεαλιστικά τατουάζ.

Θεωρείς ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια «αναβίωση»του παραδοσιακού tribal tattoo;

Έχει ανέβει πολύ, σε σχέση με πριν από έξι - επτά χρόνια. Γενικά τα γραμμικά και τα blackwork, είτε έχουν να κάνουν με dots είτε είναι Maori έχουν ζήτηση γιατί είναι διαχρονικά. Τα τρία στυλ tattoo που δεν πρόκειται να φύγουν ποτέ από τη μόδα είναι το Traditional Japanese, τα Maori και το Old School. Δεν θα φύγουν ποτέ από τη μόδα γιατί δεν είναι μόδα. Έχουν και τα τρία ιστορία. Τα ρεαλιστικά τατουάζ στην Ευρώπη έχουν ήδη αρχίσει να πέφτουν σε ζήτηση. Μένουν τα γραμμικά που διατηρούνται για πάντα στο σώμα, είναι ευδιάκριτα και ξεκάθαρα. Στο στούντιο έχουμε μια τάση προς το Dotwork και τα Maori. Κάνουμε τα πάντα αλλά πιο πολύ ειδικευόμαστε σε αυτά. Έχω δουλέψει όλα τα tattoo style άσχετα αν κατέληξα και εξέλιξα αυτό το κομμάτι.

Πότε άρχισες να προσανατολίζεσαι προς τα εκεί;

Πριν από έξι περίπου χρόνια. Είμαι η μόνη γυναίκα που κάνει Maori στην Ελλάδα. Ενώ στο σύνολο είμαστε τρείς: ο Τόλης από το Εightball Tattoo, ο Manu από το Dermagrafics κι εγώ.

Πως βλέπεις το tattoo αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα;

Το επίπεδο έχει ανέβει πολύ σε σχέση με πέντε - έξι χρόνια πριν. Ο κόσμος θέλει περισσότερα tattoos και παρ’ όλη την κρίση, υπάρχει αυξημένη ζήτηση. Βέβαια, δεν κάνουν τόσα πολλά τατουάζ όπως πρότερα που «κατέβαζαν» μανίκια με ευκολία. Τώρα κάνουν πιο μικρά κομμάτια και το κοινό έχει ξεφύγει πολύ από τα πλαίσια του δικού μας κόσμου… Κοινωνικά το tattoo είναι πλέον πιο αποδεκτό. 

Λόγω του tattoo style σου, φαντάζομαι ότι κάνεις tattoo περισσότερο σε άντρες…

Ναι, οι άντρες αποτελούν πλειοψηφία. Όπως και να το κάνουμε τα Maori είναι πιο «άγρια» τατουάζ. Πάντως, έχω και γυναίκες πελάτισσες που με εμπιστεύονται και τους κάνω κυρίως Πολυνησιακά. 

Θεωρείς ότι το tattooing μπορεί να αποτελέσει «καλή» δουλειά για μια γυναίκα;

Και βέβαια! Μάλιστα θεωρώ πως είμαστε λίγο πιο προσεκτικές. Κάποια πράγματα τα βλέπουμε πιο… εξονυχιστικά. 

Από εκεί και πέρα το tattoo είναι σίγουρα ένα απαιτητικό επάγγελμα με δυσκολίες και πολλές ώρες εργασίας. Τώρα αφιερώνω όλο μου σχεδόν το χρόνο στο tattoo. Αν στο μέλλον κάνω οικογένεια, θα πρέπει σίγουρα να προσαρμόσω διαφορετικά το πρόγραμμά μου. Ειδικά τώρα που ταξιδεύω συνέχεια και δουλεύω σαν guest artist στο εξωτερικό, είναι αρκετά δύσκολο για οικογένεια.

Συνεργάζεσαι με συγκεκριμένα tattoo studios του εξωτερικού; 

Ναι, στην Γερμανία με το Voodoo Tattoo, στην Ολλανδία με το Ιnkstitution Tattoo και στην Αυστρία με το Woodpecker Tattoo. Δουλέυω και στα τρία τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Επίσης, κάθε χρόνο συμμετέχω και σε ορισμένα tattoo conventions εκτός συνόρων. 

Πως πήρες την απόφαση να ανοίξεις πριν από τρία χρόνια το Beautiful People Tattoo;

Η αλήθεια είναι πως ήθελα να ανοίξω το δικό μου tattoo studio από πιο πριν. Όταν συμπλήρωσα τέσσερα χρόνια tattoo εκμάθησης, ήθελα να ανοίξω το δικό μου στούντιο. Δόξα το Θεό που ήρθαν έτσι τα πράγματα και τελικά άνοιξα το tattoo studio αργότερα γιατί έτσι μπόρεσα να ανοίξω και να κάνω ακριβώς στο tattoo style που ήθελα, το οποίο είναι αρκετά εξειδικευμένο. 

Ποιος είναι ο επόμενος στόχος σου;

Να επισκεφτώ την Νέα Ζηλανδία και τη Χαβάη ώστε να μάθω ακόμα περισσότερα πράγματα και να έρθω σε επαφή με την κουλτούρα.

Tattoo work photographs courtesy of Beautiful People Tattoo.

Top