Η Sanya Youalli, πρωτοπόρος της αναγέννησης του αρχαίου τατουάζ στο Μεξικό, μίλησε αποκλειστικά στο HeartbeatInk Tattoo Magazine για τη ζωή της στη ζούγκλα, το θαυμασμό και την αγάπη της για την Μεξικάνικη πολιτιστική κληρονομιά, τα χειροποίητα εργαλεία που φτιάχνει για τα tattoos της, τις διαφορές μεταξύ electric και hand tattooing, τη γεωμετρία που χρησιμοποιεί στα tattoos της, καθώς και για τα "θεραπευτικά" tattoos που έχει κάνει κατά καιρούς. 

Φωτογραφίες & συνέντευξη: Ινώ Μέη.

Πώς κατέληξες στη ζούγκλα; 

Το ίδιο το μέρος με «κάλεσε». Το Παλένκε έχει κάτι πολύ ισχυρό. Αγαπώ τη φύση και τρέφω θαυμασμό για τους αρχαίους πολιτισμούς. Μένω πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο των Μάγιας. Η χλωρίδα της ζούγκλας που με περιβάλλει, σε συνδυασμό με την πανίδα της με φέρνει σε επαφή με τη Γη. 

Πήγες στο Μεξικό αφού είχες αποφασίσει να εγκατασταθείς μόνιμα εκεί; 

Κατέληξα στο Μεξικό για χάρη μιας φίλης, την οποία δέχθηκα να συνοδεύσω στο ταξίδι της. Ήθελα να δω μέρη με αρχαίους πολιτισμούς, όπως των Μάγιας, των Ολμέκων, των Αζτέκων, των Τοτονάκα, των Ζαποτέκα, των Μιξτέκων και έπειτα να συνεχίσω το ταξίδι μου στο Περού. Αυτό έγινε πριν δεκαπέντε χρόνια και τώρα βρίσκομαι ακόμη στο Μεξικό. 

Πώς εμφανίστηκε το tattoo στη ζωή σου; 

Μελετώντας και ανακαλύπτοντας τη Μεξικάνικη πολιτιστική κληρονομιά, έμαθα πως η αρχαία τέχνη του tattoo είχε εξαφανιστεί εδώ και παραπάνω από έναν αιώνα στο Μεξικό. Χάρη στον Muerto, από την Πόλη του Μεξικό που μου έμαθε πως να κολλάω τις βελόνες και να καλιμπράρω το μοτεράκι, ξεκίνησα να κάνω τατουάζ το 2003 με ένα συμβατικό ηλεκτρομαγνητικό μοτεράκι. Λίγο αργότερα, άρχισα να εμπλέκομαι με την αναγέννηση του αρχαίου τατουάζ. Είμαι αυτοδίδακτη, ξεκίνησα αυθόρμητα να εφαρμόζω την αρχαία πρακτική του τατουάζ, προσθέτοντας τα αρχαία στοιχεία, όπως τον καθαρισμό με ρετσίνι από το δέντρο «Οπάλ» και την θεραπευτική παραδοσιακή μουσική. Επίσης, φτιάχνω μόνη μου τα εργαλεία που χρειάζομαι για να κάνω tattoo, εκ των οποίων τα πιο παλιά είναι από ατσάλι. Στη συνέχεια έφτιαξα πολλά από μπαμπού και μερικά από ξύλο. Τα τελευταία χρόνια τα περισσότερα τα έχω φτιάξει από πετρώματα, κυρίως από νεφρίτη, που κατά τους Μάγιας θεωρείται ως το πέτρωμα της ζωής. 

Πέρα από την τεχνική, ποιες είναι οι κύριες διαφορές μεταξύ του tattoo που γίνεται με το χέρι και του ηλεκτρικού; 

Ο χρόνος είναι η κύρια διαφορά.  Το συμβατικό τατουάζ που γίνεται με τα μοτεράκια υπάρχει στον κόσμο λιγότερο από δυο αιώνες, ενώ η μέθοδος του αρχαίου τατουάζ χρησιμοποιείται εδώ και χιλιετίες. Είναι μία πολύ παλιά παράδοση των προγόνων μας. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που το επιβεβαιώνουν: οι μούμιες, κάποια γλυπτά, πίνακες και κάποιες φυλές που ακόμη διατηρούν αυτήν την παράδοση. Το hand tattoo γίνεται αυστηρά και μόνο με το χέρι, ενώ απαιτεί την αίσθηση του καλλιτέχνη κατά τη διάρκεια που γίνεται. Είναι επίσης πιο τελετουργικό, σαν μια προσφορά στον ανθρώπινο ναό.  

Όσον αφορά στα μελάνια, χρησιμοποιείς τα ίδια με τους υπόλοιπους tattoo artists; 

Χρησιμοποιώ μόνο μαύρο μελάνι για τα tattoos μου και προμηθεύομαι κάποια από αυτά που κυκλοφορούν στη αγορά. Στην εποχή μας, η βιομηχανία του τατουάζ εξελίσσεται τόσο πολύ που μπορείς να βρεις ποιοτικά πράγματα. Παράλληλα ερευνώ διάφορες συνταγές από διάφορα σημεία του πλανήτη, ώστε σε κάποια φάση να μπορώ να φτιάχνω μόνη μου τα μελάνια για τα tattoos μου. 

Θεωρείς ότι το hand tattoo έχει γίνει πιο δημοφιλές τα τελευταία χρόνια; 

Το tattoo γενικά έχει γίνει πιο δημοφιλές τα τελευταία χρόνια. Αυτό συμβαίνει επειδή ο κόσμος το βλέπει αρκετά στα media, καθώς και στην καθημερινότητά του. Παρ' όλα αυτά, όταν βλέπουν τις τεχνικές του Αρχαίου τατουάζ για πρώτη φορά στην πράξη, οι περισσότεροι εκπλήσσονται και αντιδρούν. 

Κατά τη γνώμη σου, ποιοι είναι οι λόγοι που κάποιος θα αποφασίσει να κάνει ένα hand tattoo; 

Οι άνθρωποι κάνουν tattoo επειδή θέλουν να εκφράσουν μία ανάγκη: είτε για προστασία, είτε γιατί επιθυμούν «αποτυπώσουν» κάτι συγκεκριμένο που θα φέρουν πάνω τους για το υπόλοιπο της ζωής τους. Για κάποιους το τατουάζ έχει πολύ περισσότερη σημασία όταν γίνεται με την αρχαία τεχνική. Όταν κιόλας βρίσκονται περιτριγυρισμένοι από τη φύση, τους βοηθάει να αφεθούν και να νιώσουν μια καλύτερη επαφή με την όλη διαδικασία της τελετής του τατουάζ. 

Κάνεις και «θεραπευτικά» tattoos; 

Η πιο αξιοσημείωτη εμπειρία που είχα με το θεραπευτικό τατουάζ είναι το tattoo που έκανα στην πλάτη κάποιου ατόμου. Το μεγαλύτερο μέρος του δέρματός του ήταν καλυμμένο με διάφορες ουλές. Κάποιες ήταν σαν ανοιχτές πληγές, κάποια άλλα κομμάτια ήταν σα σακούλες με συγκέντρωση λίπους. Το να κάνουν tattoo σε κάθε μια από τις ουλές απαιτούσε κάθε φορά διαφορετική διαδικασία. Το αποτέλεσμα ήταν φανταστικό. Χάρις στο ερέθισμα από τη βελόνα, το μεγαλύτερο κομμάτι του δέρματος αναδημιουργήθηκε. Αλλά δε σταμάτησε εκεί αφού το τατουάζ άλλαξε κυριολεκτικά τη ζωή αυτού του ατόμου. Όταν πρωτοήρθε ήταν ντροπαλός και ύστερα από αυτό, ήταν πολύ πιο σίγουρος για τον εαυτό του. Μου είπε πως για πρώτη φορά μετά από χρόνια ένιωσε άνετα να βγάλει το μπλουζάκι του στην παραλία. Είναι πολύ όμορφο να βλέπεις πως θεραπεύοντας το σώμα μπορείς να θεραπεύσεις και το πνεύμα. Έχω κάνει tattoo σε πολλούς τύπους ουλών, όπως επίσης και για την πρόληψη των πόνων που προκαλούν οι ρευματισμοί και η αρθρίτιδα. 

Χρησιμοποιείς κυρίως απεικονίσεις των Μάγιας στα tattoos σου; 

Η έμπνευση μου προέρχεται κυρίως από τη γεωμετρία των Μάγιας και την ερμηνεία των συμβόλων από όλη την Αμερικανική Ήπειρο. Η γεωμετρία φέρει πολλές ομοιότητες ανά τον κόσμο και ίσως να είναι και ίδια. Είναι κάτι που μας ενώνει όλους μαζί. Το να ντύνω το σώμα κάνοντάς του τατουάζ με παγκόσμια γεωμετρία, μου δίνει την ελευθερία να δουλέψω σε αρμονία με τις γραμμές του σώματος!

Από ποια μέρη προέρχονται κυρίως οι πελάτες σου; 

Έχω πελάτες απ’ όλο τον κόσμο. Οι περισσότεροι έρχονται επειδή κάποιος με έχει προτείνει ή είναι παλιοί πελάτες που επιστρέφουν. Είναι πραγματικά καλοί και ενδιαφέροντες άνθρωποι που εκτίμησαν την όλη εμπειρία, την τελετή του τατουάζ. Μετά την ολοκλήρωσή της, οι περισσότεροι αισθάνονται ευγνώμονες. Μου εκφράζουν το πόσο φανταστική ήταν η εμπειρία που ζήσαν και αυτό μου γεμίζει πραγματικά την καρδιά μου. 

Πώς είναι να αφήνεις τη ζούγκλα για να έρθεις σ’ ένα tattoo convention (σ.σ. βρισκόμαστε στο Barcelona Tattoo Expo);

Προετοιμάζομαι ψυχολογικά για να πάω σε μία πόλη. Είμαι σχεδόν όλη την ώρα περιτριγυρισμένη από πράσινο και ακούω τη ζωντανή «μουσική» της ζούγκλας. Το να το αλλάξω για τους γκρι δρόμους και το θόρυβο του κυκλοφοριακού και το πλήθος ανθρώπων, είναι κάπως ακραίο για’ μένα. Αλλά αξίζει, γιατί συναντώ παλιούς φίλους και γνωρίζω καινούργιο κόσμο, συμμετέχω σε διαφορετικά events, επισκέπτομαι ενδιαφέροντα μέρη… 

Πως βλέπεις το μέλλον του tattooing; 

Το κίνημα του tattoo αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και γίνεται όλο και περισσότερο αποδεκτό. Μέρα με τη μέρα όλο και περισσότεροι άνθρωποι κάνουν τατουάζ ή ξεκινούν να ασχολούνται μαζί του. Πολύ σύντομα, η πλειοψηφία των ανθρώπων θα έχει από ένα μικρό «σημάδι» στο δέρμα του.

Υπάρχει Μεξικάνικη tattoo σκηνή; Εφαρμόζονται οι αρχαίες τεχνικές; 

Το Μεξικό είναι μια μεγάλη χώρα, με πολλούς κατοίκους και με ένα μεγάλο tattoo κίνημα. Υπάρχουν επίσης στυλ με Μεξικάνικες tattoo εικόνες. Θεωρούμαι ως η πρώτη καλλιτέχνης, όσον αφορά στην αναγέννηση της αρχαίας πρακτικής του τατουάζ. Είναι σαν μία από τις αποστολές μου στο Μεξικό. Πλέον υπάρχουν και κάποιοι άλλοι καλλιτέχνες εδώ που κάνουν τατουάζ με το χέρι. 

Με τί ασχολιόσουν πριν το tattoo και τί σε ευχαριστεί πέρα από αυτό; 

Έδινα παραστάσεις σε θέατρα αυτοσχεδιασμού και χόρευα με φωτιές. Εκτός από το tattoo, ασχολούμαι με μουσικά όργανα, συνθέτω ψαλμούς και τραγουδώ. Μ’ ενδιαφέρει επίσης η έρευνα που κάνω πάνω σε διάφορες φυλές, τα θεραπευτικά φυτά, οι φυσικές μέθοδοι κατασκευής, ο σχεδιασμός και η δημιουργία ρούχων, η εξερεύνηση τη φύσης… Το να ζω τη ζωή μου δημιουργικά. 

Tattoo work photographs courtesy of Sanya Youslli.

Top