Kitchen Ink - Στάθης Χρηστίδης

Τεύχος 28

Στα πλαίσια της καινούργιας μας στήλη "Kitchen Ink", επισκεπτήκαμε το White Monkey bar στο Χαλάνδρι και συναντήσαμε τον εξαιρετικό Στάθη Χρηστίδη, συζητήσαμε για tattoo και μοιράστηκε μαζί μας τη συνταγή του για την «άχαστη» Spicy Shrimp Poke Salad. 

Φωτογραφίες & συνέντευξη: Ινώ Μέη.

Πότε έκανες το πρώτο σου tattoo, σε ποιον-α tattooist και τι είναι; 

Το πρώτο μου tattoo το έκανα στα δεκατέσσερά μου, σ΄ ένα τατουατζίδικο στην Αγία Παρασκευή. Δε θυμάμαι πως το λένε, δεν είδα ταμπέλα… Βασικά, έμπαινα σε όλα και ρώταγα αν μπορώ να κάνω τατουάζ χωρίς χαρτιά από γονείς και ήταν ο μόνος που είπε ok, αρκεί να μην τον κυνηγήσουν! Ήταν στο σβέρκο μου, ένας σταυρός των Ναϊτών. Έτσι, χωρίς κανένα λόγο!

Ποιο τατουάζ σου ξεχωρίζεις και γιατί; 

Ξεχωρίζω αυτό που λέει 100% cook και βρίσκεται στον πήχη μου. Το έκανα την ημέρα που έγινα head chef και γενικά τα λέει όλα για εμένα και το τι πρεσβεύω.

Ποιο tattoo style προτιμάς και για ποιο λόγο; 

Μου αρέσει πολύ το neo traditional και τα comics tattoos. Πιστεύω ότι και τα δύο δεν έχουν όριο και ο καλλιτέχνης δεν μπορεί παρά να βάλει το στυλ του. Συνδυάζουν προσωπικότητα και παράδοση.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου tattoo artists; 

Μεγάλη αγάπη και θαυμασμό έχω στον Uncl Paul από The Gutter, καθώς είναι και πολύ καλός φίλος, ενώ μου έχει κάνει και πολύ ωραία κομμάτια, καθώς και στον Dask από Sake Tattoo Crew που μου έχει «χτυπήσει» και τα τρία τελευταία μου tattoos.

Γιατί τα tattoos και η μαγειρική, στις μέρες, είναι σχεδόν αλληλένδετα;

Γιατί δεν μας νοιάζει. Πολλά χρόνια τώρα το να είσαι μάγειρας σημαίνει ότι μπορείς να είσαι όπως θες, αρκεί να ψήσεις σωστά το ψάρι. Η κουζίνα είναι ένα μέρος που δεν έχει στερεότυπα, υπάρχουν ελευθερίες ως προς την εμφάνιση - δεν θα μιλήσω για τις παλιές εποχές, θα μιλήσω για τώρα που το ζω. Σε αρκετό κόσμο αρέσουν τα tattoos, αλλά πολλοί δεν κάνουν λόγω δουλειάς. Από την άλλη, στην κουζίνα δεν συναντάς τέτοιου είδους εμπόδια και λίγο η πίεση, λίγο τα νεύρα, λίγο τα γούστα που βγαίνουν, ξεκινάς να κάνεις tattoo και γεμίζεις… Αλλά όπως είπαμε δε μας νοιάζει, αρκεί το ψάρι να ψηθεί καλά! Θεωρώ ότι είμαστε ο μόνος "we don’t care how you fu..in’ look" κλάδος στη χώρα μας κι αυτό άλλωστε φαίνεται.

Μάγειρας ή chef;

Μάγειρας θα είσαι πάντα. Άμα νομίζεις ότι «ξέφυγες» από το να είσαι μάγειρας επειδή έγινες chef, τότε δεν είσαι τίποτα από τα δύο. Ο chef ηγείται. Ο μάγειρας μαγειρεύει. Ο καλός chef κάνει και τα δύο. Άμα επαναπαυτείς μόλις νομίζεις ότι έγινες chef, θα σε πετάξει το επάγγελμα μακριά από μόνο του.

Που μαγειρεύεις αυτή τη στιγμή;

Αυτή την εποχή είμαι στο Exotic Izakaya στο White Monkey Bar στο Χαλάνδρι, το οποίο είναι Japanesse Fusion TIki και στο CoolJerk στην πλατεία Καρύτση στο κέντρο, με Jamaican Street Food.

Ποια συνταγή σου θα μοιραστείς μαζί μας και γιατί;

Την Spicy Shrimp Poke Salad γιατί είναι άχαστη και πεντανόστιμη. 

Υλικά για 4 μερίδες: 

• 350 γρ. ρύζι τύπου Μπόνετ
• 200 γρ. φύκια Γουακάμε
• 500 γρ. γαρίδες μέγεθος 1
• 20 ντοματίνια 
• 1 αβοκάντο 
• 1 μεγάλο αγγούρι 
• 1/2 μάνγκο 
• 100 γρ. chilly garlic sauce 
• 2 λαίμ 
• 100 ml σόγια

Διαδικασία: 

1. Ρύζι
Ξεκινάμε πλένοντας το ρύζι λίγες φορές ώστε να φύγει το άμυλο - θα βοηθήσει και στο να μην γίνει λάσπη - προσεκτικά για να μην το «σπάσουμε», σ’ ένα μπολ στο νεροχύτη σε τρεχούμενο κρύο νερό, ανακατεύοντας απαλά και αδειάζουμε το νερό μέχρι να είναι διαυγές. Το μαγειρεύουμε με αναλογία νερό-ρύζι 1 προς 1, σε κατσαρόλα με καπάκι ή ιδανικά σε rice cooker, αν έχουμε. Όταν είναι έτοιμο, το αφήνουμε να κρυώσει. 

2. Γαρίδες 
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τις γαρίδες, όχι πολύ. Τις κρυώνουμε καλά και τις καθαρίζουμε, ώστε να έχουμε μόνο κρέας και καθόλου κέλυφος. Τις κόβουμε σε κομμάτια.  

3. Λαχανικά
Κόβουμε σε κομμάτια τα ντοματίνια, το αγγούρι, το αβοκάντο και το μάνγκο.

4. Chilly Garlic sauce 
Σε ένα μπλέντερ, ρίχνουμε 4 πιπεριές τσίλι, 5 σκελίδες σκόρδο, 1κ/γ αλάτι, 1κ/γ μαύρη ζάχαρη,  20 ml λάδι, 2 κουταλιές της σούπας ξύδι και χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα μέχρι να γίνει πάστα.

Εκτέλεση: 

Σ’ ένα μπολ τοποθετούμε τις κομμένες γαρίδες μαζί με τα κομμένα ντοματίνια, το αγγούρι, το αβοκάντο και το μάνγκο και τα ανακατεύουμε μαζί με λάιμ (ξύσμα και χυμό), 1 κουταλιά chilly garlic sauce, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και λίγο σόγια. Σ’ ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το ρύζι με τα φύκια Γουακάμε και λίγο ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο. Προσθέτουμε αλάτι άμα χρειαστεί και λίγο μάνγκο ψιλοκομμένο.

Στήσιμο κάθε μερίδας:

Σ’ ένα μπολ βάζουμε προσεκτικά το ρύζι και τα φύκια στη μια μεριά και τις γαρίδες με τα λαχανικά στην άλλη. Ψιλοκόβουμε λίγο σχοινόπρασο από πάνω και λίγο ξύσμα λάιμ και είναι έτοιμο! 

 

Top