Μόλις αντίκρυσα το λεύκωμα “Kalinga Tattoo” κατά την επίσκεψή μου στο tattoo convention του Λονδίνου, εντυπωσιάστηκα και μου κίνησε αμέσως την περιέργεια να το μελετήσω σε βάθος. Η ιστορική καταγραφή και οι πολύτιμες πληροφορίες σε συνδυασμό με το μοναδικό και πλούσιο φωτογραφικό υλικό που έχει συλλέξει ο  Dr. Lars Krutak, καθιστούν το εν λόγω βιβλίο μείζονος σημασίας. Το “Kalinga Tattoo” αποτελεί εκδοτικό πόνημα των γερμανικών εκδόσεων Edition Reuss, οι οποίες τα τελευταία έξι χρόνια έχουν μπει δυναμικά στο κομμάτι των βιβλίων που εξειδικεύονται στην τέχνη και κατά προέκταση ιστορία του tattoo. Ο εκδότης Matthias Reuss μίλησε αποκλειστικά στο HeartbeatInk Tattoo Magazine.

Συνέντευξη: Ινώ Μέη.

Πώς προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία του βιβλίου “Kalinga Tattoo”;

Matthias Reuss: Ο ανθρωπολόγος και φωτογράφος Lars Krutak, έψαχνε για έναν εκδότη υψηλής ποιότητας που θα είχε την τρέλα να δημιουργήσει ένα βιβλίο για μία και μόνο φυλή: τους Kalinga. Ο Lars μου παρουσίασε μια συλλογή απίστευτων φωτογραφιών με tattoo που είχε τραβήξει στην διάρκεια των ερευνητικών αποστολών του στους Kalinga, οι οποίοι ζουν σε απόμακρα μέρη και βουνά στις βόρειες Φιλιππίνες.  Εντυπωσιάστηκα τόσο πολύ με αυτές τις φωτογραφίες που δεν μπορούσα να αντισταθώ. 

Kalinga-Tattoo_Lars-Krutak_3_web

Η τελευταία Kalinga tattoo artist, η 93 ετών Whang-Od και ο Dr. Lars Krutak.

Kalinga-Tattoo_Lars-Krutak_4_web

Πόσο συναρπαστική ήταν η δημιουργία ενός βιβλίου που επικεντρώνεται στην καταγραφή της τέχνης του tattoo και των παραδόσεων των Kalinga, οι οποίες σταδιακά εξαφανίζονται;

Είναι μοναδικό το να μαθαίνεις για μια αρχαία φυλή τα μέλη της οποίας ζουν ακόμα όπως ζούσαν πριν από εκατοντάδες χρόνια. Σεμνοί, φυσιολάτρες και περιτριγυρισμένοι από αρχαίους κανόνες και νόμους. Το άκρως αντίθετο με τον δικό μας δυτικό πολιτισμένο κόσμο. Τα δυναμικά tattoo των Kalinga απεικονίζουν ειδικά σχέδια από γραμμές, τα οποία σχετίζονται με την πρώιμη παράδοσή τους, όπου ήταν κυνηγοί κεφαλών. Αυτή η κουλτούρα θα εξαφανιστεί στο εγγύς μέλλον, όταν οι παλαιοί θα έχουν πια φύγει. Ωστόσο, ευτυχώς, φαίνεται πως θα υπάρχουν νέες γενιές και tattoo fans που θα προσπαθούν να διατηρήσουν και να ανανεώσουν τα παραδοσιακά Kalinga tattoo σχέδια. Παραδείγματα αυτών των σύγχρονων ερμηνειών, θα συναντήσετε στο βιβλίο.

Kalinga-Tattoo_4waves-tribe_1_web

Πόσος καιρός χρειάστηκε ώστε να γίνει η συλλογή ολόκληρου του απαραίτητου υλικού για να ολοκληρωθεί το βιβλίο και πόσα άτομα συμμετείχαν στην προσπάθεια αυτή; 

Χρειάστηκε ένας ολόκληρος χρόνος για να μαζέψουμε όλο το υλικό για το βιβλίο. Μερικοί άλλοι φωτογράφοι και φίλοι του Lars πήραν επίσης μέρος και συνεισέφεραν με τις δικές τους πανέμορφες φωτογραφίες. Επί προσθέτως, τα καλογραμμένα κείμενα είναι πολύ σημαντικά και ο Lars είναι μάστορας στο να γράφει για tribal tattooing. Οι σωστές μεταφράσεις είναι επίσης σημαντικές. Ο φίλος μου Eberhard J Wormer από το Μόναχο, μεγάλος θαυμαστής της τέχνης και του πολιτισμού, έκανε μια πολύ καλή μετάφραση στα Γερμανικά, βασισμένη στο πρωτότυπο αγγλικό κείμενο του Lars.

Πώς «υποδέχτηκε» το κοινό το “Kalinga Tattoo” book;

Λάβαμε πολλές καλές κριτικές από tattoo magazines, blogs και θετικές αντιδράσεις από tattooists σε όλο τον κόσμο. Το βιβλίο είναι τόσο μεγάλο και βαρύ. Όλοι μείναν έκπληκτοι με το πόσο ενδιαφέρουσες πληροφορίες περιείχε για τα tattoos μίας και μόνο φυλής. Ακόμα και περιοδικά φυσικής ιστορίας και ανθρωπολογικά μουσεία έδειξαν ενδιαφέρον. Ένα πολύ σημαντικό γεγονός έλαβε χώρα και στις 5 Μαΐου 2014, στα εγκαίνια της μεγαλύτερης έκθεσης tattoo στο κόσμο στο Μουσείο Branley στο Παρίσι. Πολλές φωτογραφίες από το βιβλία “Kalinga Tattoo” και “Magical Tattoos” του Lars Krutak εκτίθενται εκεί.

Kalinga-Tattoo_Andy-Maluche_1__web

Ποια είναι η άποψή σου για την πολύ σημαντική ανθρωπολογική δουλειά του Dr. Lars Krutak σε σχέση με την συνεχή έρευνα και καταγραφή των διαφόρων tribal μορφών του body modification, οι οποίες σταδιακά εξαφανίζονται;

O Lars Krutak είναι ένας από τους πιο γνωστούς ειδικούς στο tribal tattooing παγκοσμίως. Αυτός ο «τρελός» τύπος είναι επίσης γνωστός ως ο «tattoo hunter» από την ομώνυμη σειρά του US Discovery Channel, μέσω της οποίας (εξ)ερευνά την ύπαρξη και πρακτική του tattoo σε απόμακρες περιοχές του κόσμου. Όλες οι ιστορίες του είναι βασισμένες σε βαθιά γνώση, κάτι που φαίνεται άλλωστε και στα καλογραμμένα κείμενά του. Μέσα από αυτά μπορείς πραγματικά να μάθεις αρκετά για το αντικείμενο και βασικά πιστεύω πως αυτό είναι και που αρέσει στους σοβαρούς tattoo artists: περισσότερες πληροφορίες για τις αληθινές ρίζες της σωματικής διακόσμησης. Μπορεί να αισθάνονται κάτι στις καρδιές τους, το οποίο να συνδέεται με το παγκόσμιο πνεύμα αυτής της παράδοσης και να τους οδηγεί σε μια καλύτερη κατανόηση της «ανάγκης» τους να κάνουν αυτή τη δουλειά. 

Kalinga-Tattoo_Andy-Maluche_2_web

Όσο αφορά το traditional και tribal tattooing, αποτελεί επιθυμία σου να βοηθήσεις στην «διατήρησή» τους μέσω των εκδόσεών σου;

Ναι, αυτό που αναφέρεις είναι σημαντικό, διότι χωρίς τέτοιου είδους σοβαρές πληροφορίες, ο κόσμος δεν θα ξέρει για την ύπαρξη φυλών όπως οι Kalinga και πως είναι σημαντικό να διατηρηθεί αυτή η κουλτούρα για τις επόμενες γενιές. Κατανοώντας τις παραδόσεις των Kalinga μπορεί να δει κανείς ότι και άλλες φυλές είναι «παρόμοιες» ακόμα και αν έχουν διαφορετικά σχέδια. Μου αρέσει να κάνω όμορφα εικονογραφημένα βιβλία ώστε να μάθουμε περισσότερα πράγματα για άλλους πολιτισμούς, τέχνες και τρόπους ζωής γενικότερα. Υπάρχουν πολλά όμορφα πορτραίτα ηλικιωμένων ανθρώπων στο βιβλίο και κάθε πρόσωπο και τα tattoos στα σώματά τους σου λένε μια πολύ προσωπική ιστορία.

Kalinga-Tattoo_Lars-Krutak_2_web

Πότε άρχισες για πρώτη φορά την σειρά βιβλίων για tattoos και πόσα έχεις εκδώσει μέχρι τώρα;

Άρχισα το 2008 με το γνωστό πλέον “Tattoo in Japan”. Αυτή τη στιγμή έχω εκδώσει 13 βιβλία. Τα “Tattoo in Japan”, “Black Tattoo Art”, “Kalinga Tattoo”, “Black & Grey Tattoo 1 – 3”, “Color Tattoo Art”, “Latino Art Collection”, “Chinese Tattoo Art”, “Horikazu”, “Magical Tattoos”, “Black Tattoo Art 2” και “Day of the Dead’.

Δεν είμαι μόνο εκδότης. Το αρχικό μου επάγγελμα ήταν γραφίστας και καλλιτεχνικός διευθυντής. Οπότε σχεδιάζω όλα τα βιβλία μόνος μου. Το πιο σημαντικό πράγμα για μένα όταν σχεδιάζω το concept και την διαρρύθμιση του βιβλίου, είναι να παρουσιάσω τις φωτογραφίες με τα tattoo των καλλιτεχνών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Λιγότερο ίσον περισσότερο. Πιστεύω πως όσο πιο γνήσια είναι η παρουσίαση, τόσο καλύτερο είναι και το βιβλίο. Μου αρέσει να αφήνω τα tattoo να μιλάνε από μόνα τους. 

Kalinga-Tattoo_Lars-Krutak_1__web

Μέχρι τώρα έχεις συνεργαστεί με μερικά πολύ σεβαστά ονόματα της διεθνούς tattoo σκηνής, όπως τον Dr. Lars Krutak και την Marisa Kakoulas. Πώς προέκυψαν αυτές οι συνεργασίες;

Όλα άρχισαν από το “Tattoo in Japan”. Το βιβλίο ήταν τόσο μεγάλο και γεμάτο με εντυπωσιακά tattoo από την Ιαπωνία, που γρήγορα έγινε γνωστό στους λάτρες της τέχνης του tattoo σε όλο τον κόσμο. Η ποιότητα εκτύπωσης είναι μοναδική. Το βιβλίο το πρόσεξαν και συγγραφείς όπως ο Lars και η Marisa, οι οποίο ήρθαν σε επαφή μαζί μου προτείνοντας τα δικά τους projects. Έτσι αναπτύχθηκαν και άλλα υπέροχα tattoo projects. Ένα πολύ καλό προϊόν ισοδυναμεί με καλή διαφήμιση. Όλοι θα το συζητήσουν. Συχνά αυτό είναι που θα προσέξουν άλλοι συγγραφείς όταν έχουν μια ιδέα για ένα βιβλίο. Θέλουν να εκδώσουν τις ιδέες τους με την ίδια καλή ποιότητα. Οπότε επιλέγουν την εκδόσεις “Reuss”. Επίσης, έτσι επιλέγουν και μια μικρή εταιρία όπου τα πάντα γίνονται σ’ ένα «οικογενειακό» κλίμα. 

Τέλος, οι tattoo arists σε όλο τον κόσμο χαίρονται όταν παρουσιάζονται σωστά στα βιβλία μας και πάντα συνεισφέρουν με πολύ καλά κομμάτια. Έχουμε συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως οι Horioshi III, Chuey Quintanar, Jack Rudy, Paul Booth, Andy Engel, Shige, Brian Everett, Gau Bin, Joe Capobianco, Jesse Smith, Xed LeHead… μια ατέλειωτη λίστα των καλύτερων καλλιτεχνών του κόσμου, όλων των ειδών και τεχνοτροπιών.

Kalinga-Tattoo_Charles-LeNoir_3_web

Το tattoo φαίνεται να έχει γίνει πιο δημοφιλές τα τελευταία πέντε χρόνια. Αποτέλεσμα αυτού είναι να έχει γεμίσει η αγορά με διάφορα tattoo προϊόντα. Ποια είναι η άποψή σου για αυτή την μαζική εμπορευματοποίηση; Έχει βοηθήσει τις εκδόσεις σου;

Θεωρώ πως το tattooing είχε ήδη γίνει πολύ δημοφιλές πριν από δέκα χρόνια. Η «εμπορευματοποίηση» είναι καλή εάν προχωράει με προδιαγραφές υψηλής ποιότητας. Σίγουρα οι καλλιτέχνες και οι fans θέλουν να έχουν περισσότερες και καλύτερες πληροφορίες για το tattooing, τις τεχνοτροπίες, τα σχέδια, τα χρώματα και για το τι γίνεται στον κόσμο του tattoo. Όλα τα Edition Reuss βιβλία αποτελούν σοβαρές  συλλογές για tattooists οι οποίοι αναζητούν έμπνευση, σχέδια, ζωγραφιές και ενδιαφέρουσα τέχνη.

Έχεις δημιουργήσει ένα «όνομα» σχετικά με την υψηλή ποιότητα και τις καλές εκδόσεις. Σήμερα, όπου το χαμηλό κόστος και η χαμηλή τιμή πώλησης φαίνεται να άρχονται της αγοράς, τι ρόλο παίζουν τα δικά σου τα βιβλία;

Προσωπικά, μισώ ό,τι είναι κακής και χαμηλής ποιότητας, όχι μόνο όσον αφορά τα αντικείμενα, αλλά και ως προς το φαγητό. Το ρητό μου είναι «αγόρασε λιγότερο αλλά πάντοτε της καλύτερης ποιότητας». 

Kalinga-Tattoo_Charles-LeNoir_2_web

Kalinga-Tattoo_Charles-LeNoir_1_web

Ποιος είναι ο στόχος σου με τα tattoo βιβλία των εκδόσεων Reuss; Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Ποιότητα πάνω από όλα! Σε ένα κόσμο όπου το ενδιαφέρον για ποιότητα εξαφανίζεται, τα περισσότερα πράγματα και προϊόντα παράγονται για περιορισμένη χρήση. Τα βιβλία μου είναι classics από τη στιγμή που θα κυκλοφορήσουν. Είναι συλλεκτικά και συνοδεύουν τους ιδιοκτήτες τους για μια ζωή! 

Όλα τα καινούργια tattoo book projects είναι το ίδιο συναρπαστικά με τα προηγούμενα που έχω κάνει. Για μένα είναι σαν μια περιπέτεια και τρελαίνομαι να έχω φίλους και επαφές στην tattoo σκηνή σε όλο τον κόσμο – μια φανταστική κοινότητα. Το μόνο που μπορώ να πω είναι  πως θα υπάρχουν καινούργια συναρπαστικά βιβλία, τα οποία θα σας εκπλήξουν. Μείνετε σε επαφή μέσω της ιστοσελίδας μας www.edition-reuss.de για περισσότερες πληροφορίες. 

Στο ψηφιακό κόσμο του σήμερα όπου νομίζουμε ότι τα έχουμε δει όλα και ξέρουμε τα πάντα, υπάρχουν ακόμα αρκετοί καλλιτέχνες στο κόσμο που κάνουν πολύ καλή δουλειά κάθε μέρα και δημιουργούν απίστευτα tattoo, τα οποία δεν έχετε ξαναδεί. Αυτοί είναι οι αληθινοί ήρωες όλων των βιβλίων μου!

Τώρα μπορείτε και στην Ελλάδα να βρείτε πολλά από τα tattoo books μας στα:

www. stixis-tattoosupplies.com
www.darklinestattoosupplies.com

Kalinga-Tattoo_4waves-tribe_2_web

Kalinga_Tattoo_Cover_web

All photos are from “Kalinga Tattoo” book / Author Lars Krutak /  Edition Reuss.

All rights reserved.

Top