Pawel Gawkowski

Artists - Studios - Τεύχος 6

Το HeartbeatInk συνάντησε τον ταλαντούχο Pawel Gawkowski κατά τη σύντομη παραμονή του στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, ο Pawel μας μίλησε για το “υβριδικό” tattoo style του, την tattoo σκηνή της Πολωνίας και τη δεδομένη “άνθιση” της.

DSC_8245_web

Επισκέπτεσαι την Ελλάδα για πρώτη φορά; Πως είναι η εμπειρία σου στην Αθήνα;

Είναι η τέταρτή μου φορά στην Αθήνα, εν μέσω “guest spots”. Επιπλέον, έχω παρεβρεθεί στο Athens International Tattoo Convention του 2012. Όλες οι πρόσφατες επισκέψεις μου στην Αθήνα έχουν να κάνουν με το tattoo και τους φίλους μου στο Ironbrush Tattoo Studio. Κάνω tattoo ως guest artist γύρω στις δυο φορές το χρόνο και ομολογώ ότι μου αρέσει πολύ η πόλη σας. Χαίρομαι πολύ που υπάρχουν πελάτες για τα δικά μου projects, διότι αυτά βρίσκονται στην κορυφή της προτίμησης μου.

Γνωρίζεις καθόλου την Ελληνική tattoo σκηνή;

Δυστυχώς ξέρω μόνο ελάχιστους καλλιτέχνες στην Ελλάδα, αλλά κάθε φορά που είμαι εδώ γνωρίζω κάποιον καινούργιο. Ακολουθώ συστηματικά έργα μερικών Ελλήνων καλλιτεχνών και ομολογώ πως είναι πολύ καλοί. Δεν θα αναφέρω τα ονόματά τους επειδή δεν μου αρέσει να το κάνω αυτό. Στην τελευταία επίσκεψή μου είχα την ευκαιρία να μου κάνει tattoo ο Dobi από το Ironbrush. Είναι ένας πολύ καλός καλλιτέχνης τον οποίο συμπαθώ και σέβομαι πολύ. 

Επίσης γνωρίζω και την Ελληνική metal μουσική σκηνή. Έχετε κάποια πολύ δυνατά extreme metal συγκροτήματα εδώ!

DSC_8238_web

Ποια είναι η γνώμη σου για την tattoo σκηνή της Πολωνίας;

Διαθέτουμε μια πολύ δυνατή σκηνή και πολλούς ταλαντούχους tattoo artists στην Πολωνία και κάθε χρόνο εμφανίζονται και καινούργιοι. Μας καταπλήσσουν και εξελίσσονται πολύ γρήγορα. Η σκηνή διαφοροποιείται όλο και περισσότερο από άποψη στυλ. Δεν ξέρω από που προέρχεται όλη αυτή η διαφοροποίηση, διότι η τέχνη του tattoo άρχισε να εξελίσσεται στην Πολωνία μόλις πρόσφατα. Κάποιοι λένε ότι “το έχουμε στο αίμα μας” (γέλια).

Αυτή η “άνθιση” του tattoo που συναντάμε τα τελευταία χρόνια στην Πολωνία, από που θεωρείς πως προέρχεται;

Το tattoo γίνεται όλο και πιο δημοφιλές και κοινωνικά αποδεκτό στην Πολωνία. Υποθέτω ότι είναι μια αργή διαδικασία όπως και στην Ελλάδα αλλά οι αλλαγές στην νοοτροπία είναι εμφανείς. Τα κοινωνικά στερεότυπα σαφώς και υπάρχουν ακόμα. Ωστόσο, η εξελισσόμενη δημοτικότητα των tattoos θα επηρεάσει θετικά, μελλοντικά, τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται κάποιος έναν άνθρωπο με tattoos – είναι αναπόφευκτο. Η καλύτερη απόδειξη είναι το ότι μου έχει δοθεί η ευκαιρία να κάνω tattoo σε γιατρούς, αστυνομικούς, δημοσίους υπαλλήλους κτλ. Ευτυχώς, οι πελάτες μου στην Πολωνία δεν είναι μόνο νέοι για τους οποίους το tattoo είναι απλά κάτι “trendy”.

Αυτή τη στιγμή, πιο tattoo style νομίζεις ότι είναι πιο δημοφιλές στην Πολωνία;

Ξέρεις, δεν νομίζω ότι υπάρχει ένα μόνο δημοφιλές στυλ στην Πολωνία. Η σκηνή όπως προανέφερα είναι άκρως διαφοροποιημένη. Είναι δύσκολο να διαλέξεις ένα συγκεκριμένο στυλ που να είναι πιο δημοφιλές από τα άλλα. Παρ’ όλα αυτά, έχω προσέξει ότι στους νέους καλλιτέχνες υπάρχει μια εμφανής κλίση προς το Neo Traditional.

DSC_8244_web

Πότε ήταν η πρώτη σου επαφή με το tattoo και πότε άρχισες να “χτυπάς” για πρώτη φορά;

Κάνω tattoo από το 2009. Αρχικά τα έργα μου ήταν μόνο πειραματισμοί πάνω στο δέρμα των φίλων μου στο σπίτι (γέλια). Η ιδέα του tattoo μου άρεσε από το Δημοτικό, αλλά τότε δεν είχα σκεφτεί να γίνω ο ίδιος καλλιτέχνης. Ήμουν απλά ένα παιδί παθιασμένο με την ιδέα να κάνω κάποτε ένα tattoo. Από τότε που ήμουν μικρός ακούω rock και metal και πιστεύω ότι είναι στενά συνδεδεμένα με την αγάπη μου για τα tattoos. Ζήλευα τους μουσικούς που έβλεπα στα περιοδικά και ήταν γεμάτοι με tattoos. Πάντα ήξερα ότι κάποια μέρα θα αποκτούσα το δικό μου tattoo, αλλά δεν είχα διανοηθεί ποτέ πως θα είχα την τιμή να γίνω εγώ ο ίδιος tattoo artist. Αισθάνομαι πολύ ευγνώμων που μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω αυτό που κάνω.

Με τι ασχολιόσουν πριν γίνεις tattoo artist;

Δούλευα ως αρχιτέκτονας και γραφίστας. Έχω επίσης υπάρξει ντράμερ σε metal συγκροτήματα. Τα ντραμς ήταν η προτεραιότητά μου τότε. Τα εγκατέλειψα όλα, μόλις άρχισα να κάνω αυτό που αγαπώ περισσότερο -  να είμαι tattoo artist.

Υπήρξες apprentice ή είσαι αυτοδίδακτος;

Δεν υπήρξα ποτέ μαθητευόμενος σε studio, είμαι αυτοδίδακτος. Μαθαίνω κάθε μέρα και κατά την γνώμη μου, αν θες να γίνεις ένας φιλόδοξος tattoo artist πρέπει να αναπτύσσεις τις ικανότητές σου συνέχεια. Βέβαια είναι καλό να έχεις κάποιον να σε βοηθήσει να μάθεις τα βασικά. Δυστυχώς, εγώ δεν είχα ένα τέτοιο άτομο.

DSC_8215_web

Πώς θα περιέγραφες το tattoo style σου;

Όσο περισσότερο το σκέφτομαι τόσο πιο δύσκολο μου είναι να απαντήσω αυτή την ερώτηση… Πρώτα από όλα προσπαθώ να δημιουργήσω  μια ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη ιδέα. Προτιμώ να δουλεύω με το μαύρο και να μειώνω τα άλλα χρώματα στο ελάχιστο. Δεν σκέφτομαι ποτέ ένα συγκεκριμένο στυλ όταν δουλεύω.

Όλα όσα δημιουργώ, μου ήρθαν με απόλυτο φυσικό τρόπο. Η γραφιστική, το σχέδιο και η ζωγραφική βρίσκονταν ανέκαθεν στα ενδιαφέροντά μου από πολύ μικρή ηλικία, οπότε το στυλ μου ήταν ήδη διαμορφωμένο. Έτσι, όταν άρχισα να κάνω tattoo δεν αναρωτήθηκα ποιό στυλ θα μου πήγαινε περισσότερο. Ήμουν συγκεντρωμένος στο να “καταλάβω το δέρμα” και να ψάχνω για τις εικόνες που μου άρεσαν καλλιτεχνικά και τις θεωρούσα κατάλληλες για να γίνουν tattoo.

Εάν έπρεπε να ορίσω το στυλ μου, θα το χαρακτήριζα “υβριδικό”. Τα έργα μου βασίζονται στην συμβολική τέχνη, στον σκοτεινό σουρεαλισμό και στο grotesque.

Μου αρέσει να δημιουργώ με βάση το ανθρώπινο σώμα. Με εξιτάρει η πιθανότητα να προβάλω συναισθήματα χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι του ανθρώπινου σώματος. Δεν έχει σημασία αν είναι ένα πρόσωπο, ένα κρανίο, ένα ολόκληρο σώμα ή μια περισσότερο εξελιγμένη σύνθεση. Πάντα προσπαθώ να δημιουργώ τα δικά μου έργα χρησιμοποιώντας τέτοια στοιχεία. Όταν το ανθρώπινο σώμα μετατρέπεται σε γραφιστική φόρμα σου δίνονται απεριόριστες δυνατότητες να εκφράσεις διάφορα συναισθήματα.

DSC_8217_web

Εκτός από το tattoo επιδίδεσαι και σε άλλες μορφές τέχνης;

Όποτε έχω τη δυνατότητα προσπαθώ να υλοποιήσω μερικές από τις ιδέες μου δημιουργώντας παραδοσιακά και ψηφιακά γραφικά. Δημιουργώ σε σταθερή βάση σε χαρτί και μοιράζομαι αυτά τα έργα με τη μορφή των “prints”. Σε κάθε tattoo convention που πάω προσπαθώ να έχω μερικά νέα σχέδια μαζί μου και να τα έχω διαθέσιμα στους πελάτες μου. Κάνω επίσης σχέδια και για t-shirts και CD covers για φιλικά μου συγκροτήματα.

Υπάρχουν κάποιοι tattoo καλλιτέχνες ή γενικά καλλιτέχνες που να σε έχουν επηρεάσει;

Μπορεί να ακουστεί κάπως παράξενο αλλά προσπαθώ να αποφεύγω να εμπνέομαι από άλλους tattoo artists. Έχω αποφοιτήσει από μια δευτεροβάθμια σχολή Καλών Τεχνών και Αρχιτεκτονικής, οπότε είχα πάντοτε σχέσεις με την τέχνη στην κλασική της μορφή. Τα έργα μου είναι εμπνευσμένα περισσότερο από πίνακες της τέχνης του Baroque και του Romanticism. Χάρη σε καλλιτέχνες όπως ο Velasquez, o Rembrandt ή ο Goya ανακάλυψα την ομορφιά της έκφρασης του ανθρώπινου σώματος. Επίσης έχω επηρεαστεί πολύ και από τη δουλειά του Zdzistaw Beksinski που είναι από τους αγαπημένους μου ζωγράφους του 20ου αιώνα. Πηγή έμπνευσής μου, τέλος, αποτελεί και η μονοχρωματική φωτογραφία.

DSC_8295_web

DSC_8296_web

Photos & interview by Ino Mei.

3_web

5_web

4_web

16_web 6_web

7_web

13_web

12_web

9_web 11_web

22_web

14_web

20_web

18_web

19_web

15_web

21_web

2_web

1_web

17_web

Το HeartbeatInk ευχαριστεί θερμά το Ironbrush Tattoo Studio και τον Dobi Slavov για τη φιλοξενία, τον Αντρέα Πατρινό και την Inksane Team για την πραγματοποίηση της συνέντευξης και τον Αργύρη (Attitude Tattoo).

Top