Αυθεντικός και πιστός στο “παραδοσιακό” Αμερικάνικο tattoo, ο Myke Chambers, έχοντας βιώσει σε νεαρή ηλικία τη σκληρή πλευρά της ζωής, εξηγεί στο HeartbeatInk γιατί ο κόσμος κάνει tattoo και πως πέρασε στο 7th Athens International Tattoo Convention.

Πότε πρωτοξεκίνησες να κάνεις tattoo;

Το 1994-95 στην Νέα Ορλεάνη της Λουϊζιάνας. 

Η Λουϊζιάνα είναι η γενέτειρά σου;

Όχι, μεγάλωσα στους δρόμους. Από τα δεκαπέντε μου ήμουν άστεγος. Πηγαινοερχόμουν στις ΗΠΑ με εμπορικά και φορτηγά τρένα για πολύ καιρό.

Και πώς μπήκε το tattoo στην ζωή σου;

Αρχικά έκανα tattoo μόνο στους φίλους μου. Εν τω μεταξύ, ένας άλλος φίλος μου, Ο Weezel, έκανε tattoo επαγγελματικά. Ήξερε ότι έκανα και εγώ tattoo σε κόσμο και ότι δεν το έκανα σωστά. Έτσι, έγινα μαθητευόμενος του. Αυτό ήταν στην Νέα Ορλεάνη.

Myke_3

Έχει αλλάξει την πορεία της ζωής σου το tattoo;

Τα πάντα άλλαξαν… Μετά από δυο χρόνια περιπλάνησης στους δρόμους, στα δεκαεφτά μου πήγα φυλακή για έξι μήνες. Μετά βγήκα και ταξίδεψα στην χώρα για λίγο καιρό. Το 1997 ξαναπήγα φυλακή για τέσσερα χρόνια στο Τέξας. Όταν βγήκα πήγα στην Καλιφόρνια και δούλεψα σε διάφορα tattoo studios στο Χόλυγουντ και στο τέλος μετακόμισα στο Τέξας. Τότε ήταν που πραγματικά βγήκα από τους δρόμους. Ήμουν 29. Τώρα, οχτώ χρόνια μετά, έχω ένα σπίτι στην Φιλαδέλφεια και ένα σπίτι στην Βόρεια Καρολίνα στα βουνά. Όταν είμαι στην Φιλαδέλφεια κάνω tattoo στο Northern Liberty Tattoo. Στην Βόρεια Καρολίνα κάνω tattoo ιδιωτικά. Παλιά ταξίδευα παντού και πολύ για να κάνω tattoo. Πλέον, ταξιδεύω μερικές φορές το χρόνο και εκτός χώρας.

Πώς θα περιέγραφες την στιλ σου;

Είναι κάπως Old School παραδοσιακό, εγώ απλά το λέω tattoo. Πολλοί λένε ότι είναι Old School, αλλά εγώ νομίζω ότι είναι απλά αυτό που ο κόσμος ονομάζει tattoo.

Άρχισες να κάνεις tattoo την δεκαετία του 90’. Τότε ήταν διαφορετικά… Σήμερα υπάρχουν ακόμα και ριάλιτι για tattoo. Πώς τα βλέπεις όλα αυτά;

Σίγουρα έχει αλλάξει πολύ. Πολύ περισσότερος κόσμος το κάνει σαν επάγγελμα, καθώς επίσης πολύ περισσότεροι άνθρωποι χτυπούν πλέον tattoo. Νομίζω πως τα ριάλιτι έχουν βοηθήσει στο να κάνει ο κόσμος περισσότερα tattoo. Την ίδια στιγμή έχει κάνει και ζημιά επειδή μερικές φορές οι συμμετέχοντες σε αυτά τα shows δεν είναι τόσο καλοί και μερικές φορές είναι πολύ καλοί. Νομίζω πως είναι δίκοπο μαχαίρι.

Ταξιδεύεις πολύ. Σε σχέση με την Ευρώπη πώς συγκρίνεται κοινωνικά το tattoo;

Νομίζω πως τα tattoo γίνονται όλο και πιο αποδεκτά παντού.

Εδώ στην Αθήνα δεν έχω δει πολύ κόσμο με Tattoo. Τριγυρνώντας στην πόλη, είδα  ελάχιστο κόσμο με tattoo. Ωστόσο, αv κατέβω ένα δρόμο στις ΗΠΑ το κάθε δεύτερο άτομο που περνάω θα έχει tattoo.

Νομίζω πως στην Ευρώπη πολλοί έχουν tattoo στα πρόσωπά τους. Πολλοί νέοι που δεν έχουν καν καλές δουλειές κάνουν tattoo στα πρόσωπά τους. Εγώ έκανα tattoo στο πρόσωπό μου όταν ήμουν 17 χρονών και αυτό ήταν πριν από είκοσι χρόνια...

Myke_2

Πώς βλέπεις λοιπόν όλους αυτούς τους νέους που κάνουν πολλά tattoo;

Αν έρθουν να τα κάνουν σε μένα δεν έχω πρόβλημα (γελάει).

Η αλήθεια είναι πως όλοι κάνουν tattoo επειδή είναι cool. Ακόμα και αν έχει κάποιο βαθύ νόημα για ένα μέλος της οικογένειας που έχει χαθεί ή κάτι τέτοιο, και πάλι το κάνουν επειδή είναι cool. Είναι ένα πέρασμα, κάτι σαν ιεροτελεστία μετάβασης. Οπότε, ακόμα και αν λένε ότι δεν είναι και ότι δεν τους νοιάζει να είναι cool… Ναι, σε νοιάζει. Για αυτό το λόγο το έκανες. Μπορείς να κάνεις το οτιδήποτε για το αγαπημένο πρόσωπο που έχει χαθεί, δεν χρειάζεται να κάνεις tattoo. Αλλά το έκανες επειδή είναι cool.

Μέχρι τώρα πως έχεις περάσει στην Ελλάδα και στο 7th Athens International Tattoo Convention;

Όλοι όσους έχω γνωρίσει στο convention και στην πόλη ήταν πάρα πολύ καλοί μαζί μου.  Ο Sake και όλη η ομάδα του είναι φοβεροί.

Είχες χρόνο να τσεκάρεις κανέναν Έλληνα tattoo artist;

Πρόσεξα ότι υπάρχουν ορισμένοι πολλοί καλοί. Το επίπεδο είναι σίγουρα καλό. Εντυπωσιάστηκα με πολλούς ανθρώπους εδώ πέρα.

Photos & interview by Ino Mei.

1. uncropped skull headress on stomach tattoo myke chambers

2. wolf head torso traditional tattoo myke chambers

Coffin with wings tattoo myke chambers

Condor tattoo myke chambers

Dave's leg tattoo finished myke chambers

demon head tattoo myke chambers

eagle tattoo on stomach myke chambers

Golden heart roses tattoo myke chambers

gypsy girl tattoo on Christy Mack by myke chambers

hand dagger letter tattoo myke chambers

hollys chest piece tattoo myke chambers

horse on thigh rope border tattoo myke chambers

moby dick back piece tattoo myke chambers

Owl Sleeve tattoo myke chambers

Pirate ship tattoo myke chambers

pirate sleeve tattoo myke chambers

Skull candle roses tattoo myke chambers

Skull roses tattoo on thigh myke chambers

tomb skulls tattoo myke chambers

Το HeartbeatInk ευχαριστεί θερμά τον Sake για τη βοήθεια.

Top