Ο καταξιωμένος και σεμνός Carlos Torres, μετρ του black & grey realistic tattoo, παραχώρησε στο HeartbeatInk αποκλειστική συνέντευξη για την πορεία και την σχέση του με το tattoo και τις Καλές Τέχνες.

Πότε και πώς ξεκίνησες να κάνεις tattoo;

Ήμουν 19 ετών. Στην αρχή έκανα tattoo στο σπίτι μου, το οποίο μάλλον δεν ήταν καλό, αλλά έτσι ξεκίνησα. Αν θυμάμαι καλά, το πρώτο μου tattoo το έκανα το 1996. Κάπου έχω και μια άσχημη φωτογραφία του (γέλια). Εκείνα τα χρόνια ήταν πολύ δύσκολο να γίνεις apprentice κάποιου έμπειρου tattoo artist. Έμαθα σταδιακά, έκανα όλο και περισσότερη εξάσκηση και μετά δούλεψα σε διάφορα tattoo shops. Το πρώτο studio στο οποίο δούλεψα ήταν το 1998 και με απέλυσαν. Μια μέρα πήγα σε ένα γνωστό tattoo studio με το portfolio μου και με ρώτησαν “θες να δουλέψεις εδώ”; Ήταν το “So Call Tattoo” στο San Pedro του Los Angeles, όπου και έμεινα για δέκα χρόνια. Εκεί απέκτησα πολλές και σημαντικές γνώσεις όσον αφορά το tattooing από τον Tom Berg και τον Ethan Morgan που ήταν ιδιοφυείς!  

Carlos-Torres_7_web

Τώρα έχεις το δικό σου tattoo studio;

Ναι. Στην ουσία, είμαστε μια ομάδα καλλιτεχνών που μας ανήκει το studio. Είναι σαν ένα ιδιωτικό στούντιο - γκαλερί. Οπότε όλοι μας μπορούμε να πηγαινοερχόμαστε ελεύθερα. Νομίζω ότι είναι καλό οι καλλιτέχνες να έχουν ελευθερία, να μπορούν να κάνουν αυτό που θέλουν. Πιστεύω ότι τα περισσότερα τα έμαθα “on the road”, πηγαίνοντας σε tattoo conventions και κάνοντας guest spots, γι’αυτό νομίζω ότι είναι σημαντικό να διαθέτει κανείς ελευθερία.

Ποια είναι η σχέση σου με τις Καλές Τέχνες;

Δεν πήγα ποτέ σε σχολή Καλών Τεχνών. Δεν έλαβα ποτέ κάποιου είδους “επίσημη” εκπαίδευση. Άρχισα να ζωγραφίζω αρκετά πρόσφατα, πριν από έξι - εφτά χρόνια. Όταν κατάλαβα ότι μου άρεσε, επικεντρώθηκα σε αυτό. Άρχισα να παρακολουθώ κάποια εργαστήρια μεγάλων δασκάλων. Μου αρέσει να ζωγραφίζω με μολύβι και οι ελαιογραφίες. Το studio μας μοιάζει με γκαλερί τέχνης όταν μπαίνεις και στη μέση κάνουμε tattoo.  

Carlos-Torres_4_web

Πως θα περιέγραφες το tattoo style σου;

Μου αρέσει το black & grey. Μου αρέσει ο ρεαλισμός, αλλά επειδή ζωγραφίζω πολύ, είναι ωραίο να μπορώ να προσθέτω κάτι το διαφορετικό, μια πινελιά σουρεαλισμού. Προσπαθώ να προσθέτω πολύ ροή επειδή θεωρώ πως είναι σημαντικό να βάζεις ροή στο σώμα, ώστε να έχεις κάποια κίνηση.

Από την αρχή της καριέρας σου έκανες black & grey tattoos ή ήταν κάτι που προέκυψε σταδιακά;

Πρέπει πρώτα να μάθεις όλους τους κανόνες και μετά να βρεις το προσωπικό σου στυλ. Οπότε στην αρχή έκανα τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου και χρώματος. Το black & grey ήταν κάτι το οποίο με έλκυε. Το βρίσκω διαχρονικό. Όπως μια ασπρόμαυρη φωτογραφία θα δείχνει πάντοτε cool ότι και να γίνει. Το ίδιο λειτουργεί εξίσου καλά και με τα tattoos. Είμαι χαρούμενος να κάνω μόνο black & grey.

Carlos-Torres_5_web

Πώς βλέπεις την Αμερικανική tattoo σκηνή αυτή τη στιγμή;

Δεν πηγαίνω σε πολλά tattoo conventions στην Αμερική. Συνήθως πάω πλέον μόνο σε δυο. Για να είμαι ειλικρινής, μου αρέσει περισσότερο να έρχομαι στην Ευρώπη. Μου αρέσει η ευρωπαϊκή σκηνή. Δε θέλω να παρεξηγηθώ, δεν θίγω κανέναν, απλά νομίζω ότι ο κόσμος στην Ευρώπη είναι λίγο πιο δημιουργικός. Στην Αμερική το tattooing περιστρέφεται περισσότερο γύρω από τα πορτραίτα και τον σκέτο ρεαλισμό και δεν έχει να κάνει τόσο πολύ πια με την ζωγραφική, ενώ εδώ θεωρώ πως γίνονται μερικά πολύ δημιουργικά κομμάτια με σουρεαλιστικά στοιχεία. Αυτό είναι κάτι που με γοητεύει.

Πώς βλέπεις το μέλλον του tattooing σε σχέση με το παρελθόν;

Ελπίζω πως όλοι μας θα έχουμε ακόμα τις δουλειές μας (γέλια). Κάνω tattoo αρκετό καιρό και έχω μια καλή εικόνα ως προς την παλιά και την καινούργια “εποχή” του tattoo. Παλαιότερα το tattoo ήταν περισσότερο ‘”underground” και αυτό το έκανε ίσως πιο cool. Αλλά την ίδια στιγμή, στις μέρες μας που το tattoo είναι πολύ πιο mainstream είναι πάλι cool, επειδή ο κόσμος έχει ευκολότερη πρόσβαση στην δουλειά σου, με αποτέλεσμα να μου δίνεται περισσότερη καλλιτεχνική ελευθερία. Λαμβάνω emails και με ρωτάνε τι θέλω να κάνω εγώ σαν καλλιτέχνης. Προχωρώντας, αυτό που θέλω πραγματικά να κάνω είναι ελαιογραφίες και fine art. Είμαι, σχεδόν, περίεργος να δω ποιος άλλος θα το θέλει... Ανεβάζω τους πίνακές μου στο διαδίκτυο, τους βλέπει ο κόσμος και μου ζητάνε να κάνουν tattoo έναν από αυτούς.

Άρα to internet έχει επηρεάσει κατά πολύ το χώρο του tattoo;

Ναι, θεωρώ πως πλέον αποτελεί αναγκαιότητα.

Carlos-Torres_2_web

Τι σε εμπνέει για να παραμένεις δημιουργικός;

Εμπνέομαι από τα tattoo conventions και τα μουσεία που επισκέπτομαι, από τους ανθρώπους που γνωρίζω και κουβεντιάζω μαζί τους, από τα ταξίδια που κάνω και παρατηρώντας την διαφορετική αρχιτεκτονική. Γι' αυτό μου αρέσει και τόσο πολύ η Ευρώπη, τη βρίσκω ιδανική γι' αυτό που κάνω. Η αρχιτεκτονική εδώ είναι απίστευτη.

Έχεις έρθει στην Αθήνα; Πιστεύω πως θα σε ενδιέφερε πολύ μια επίσκεψη στον Παρθενώνα και σε άλλες σημαντικές αρχαιότητες καθώς και μερικά από τα μουσεία εδώ...

Δυστυχώς δεν έχω βρεθεί ακόμα στην Αθήνα. Η αλήθεια είναι πως θα ήθελα πολύ να την επισκεφθώ. Ίσως το 2014… Τα ταξίδια πλέον έχουν γίνει λίγο πιο δύσκολα για μένα, διότι όταν ταξιδεύω δεν έχω το χρόνο να ζωγραφίζω. Η χρονιά που διανύουμε ήταν πολύ γεμάτη. Ήμουν συνέχεια στο δρόμο. Πρέπει να επιλέγω πια σε ποια conventions θα πάω κάθε χρόνο, ίσως σε μερικά καινούργια. Είναι δύσκολο επειδή θέλω να βρίσκομαι παντού (γέλια).

Τι θα συμβούλευες ένα νέο άτομο που επιθυμεί να γίνει tattoo artist;

Παρόλο που εγώ δεν το έκανα, θα τον συμβούλευα να γίνει apprentice κάποιου tattooer και να δουλεύει σκληρά. Θεωρώ πως αν δουλέψεις σκληρά, αυτή η δουλειά θα σε ανταμείψει. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να παραμείνεις ταπεινός. Κανείς δεν θα είναι ποτέ ο “καλύτερος” και κανείς δεν θα έπρεπε ποτέ να σκέφτεται έτσι. Υπάρχουν τόσοι πολύ καλοί καλλιτέχνες. Είναι καλό να είσαι σεμνός. Γνωρίζεις και καλούς ανθρώπους, σαν και εσάς (γέλια).

Carlos-Torres_8_web

Photos & interview by Ino Mei.

high-res-mikes-stomach1_web

DSC_0153_web

hans-jaguar-lady_web

juliettes-gpa_web

high-res--waynes-lamb-of-god1_web

peter-tran-arm2_web

ship-lady_web

web-Tarot-tattoo-1_web

daves-daughters-high-res_web

david-st.m_web

high-res---davids-pirate-backpiece_web

carlostorres_tim_viking_web

high-res-hula-dancer-3_web

mondo-jaguar-lady_web

joes-side_web

high-res-revolutionary-arm1_web

high-res-revolutionary-arm2_web

high-res-revolutionary-arm3_web highres-davids-prayingfetalskull-_web

high-res--muerta-filigree_web

jorges-side_web

Carlos Torres Fine Art

innocence-2011_web

the-siren---poster-vers_web

Torres_1_web

lowrider-arte_web

belt-buckle-final_web

face_web

copenhagen-2012_web white-raven-high-res2_web

DSC_1397_web

solo-viola-progress-_web

Top