Τάσος Σγαρδέλης

Artists - Studios - Τεύχος 1

Ο "τίμιος" και έμπειρος Τάσος Σγαρδέλης, αγαπά την λαϊκή τέχνη και πρεσβεύει το κλασικό tattoo. Μίλησε από καρδιάς στο HeartbeatInk, για το tattoo style και τα πιστεύω του.

Πότε ξεκίνησες να χτυπάς tattoo και που έμαθες;

Το 2002 ξεκίνησα να μαθαίνω και να ασχολούμαι. Είχα πάει για δύο εβδομάδες στη Θεσσαλονίκη στον Magaret και μου έδειξε τα βασικά. Σαφώς, σε 14 μέρες δεν έμαθα να κάνω tattoo, δεν είναι εφικτό αυτό. Ωστόσο, έπαιξαν και αυτές το ρόλο τους, καθώς μου έμειναν κάποια σημαντικά πράγματα. 

Μετά γύρισα στην Αθήνα και για λίγο καιρό ασχολήθηκα μόνος μου. Στη συνέχεια, είχα την τύχη να γνωριστώ με τον Tolle' (Eightball Tattoo Studio) και να δουλέψω στο μαγαζί του. Τότε ουσιαστικά ξεκίνησα να δουλεύω σε τατουατζίδικο, να είμαι πιο παραγωγικός και να μπαίνω στο επαγγελματικό κομμάτι. Μετά από 4 χρόνια στο Eightball, εργάστηκα και στη Medusa για 2,5 χρόνια περίπου. 

Ύστερα, έκανα κάποια ταξίδια στο εξωτερικό όπου και εργάστηκα ως guest artist σε ορισμένα στούντιο*, μέχρι που άνοιξα το Honest Tattoo πριν από τρία χρόνια.

Tassos_1

Πως και πήρες την απόφαση να ανοίξεις δικό σου μαγαζί, αφού είχες περάσει από δύο πολύ σεβαστά ονόματα στο χώρο του tattoo, το Eightball και τη Medusa;

Αν γινόταν θα ήθελα να περάσω και από άλλα 15 μαγαζιά, αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα οι επιλογές που έχεις και οι ευκαιρίες είναι πιο περιορισμένες. Εγώ αισθάνομαι και πάρα πολύ τυχερός που κατάφερα να δουλέψω σε δύο μαγαζιά.

Αν και στη χώρα μας, το να περάσεις από το ένα μαγαζί στο άλλο, μπορεί να ακούγεται λες και κάποιος παίκτης της Manchester United πήγε και έπαιξε στη Liverpool. Ενώ αυτό είναι η φυσική εξέλιξη της δουλειάς. Στις δημιουργικές δουλειές συνήθως όσες περισσότερες εμπειρίες έχεις και με όσους περισσότερους ανθρώπους συνεργαστείς, γίνεσαι και καλύτερος. 

Το δικό μου μαγαζί, γεννήθηκε από την ανάγκη να κάνω κάποια συγκεκριμένα πράγματα που είχα στο μυαλό μου. Αν και ήμουν πολύ ευχαριστημένος με τις συνεργασίες μου, ο μόνος τρόπος για να πραγματοποιηθούν, ήταν μέσα από ένα δικό μου χώρο.

Tassos_2jpg

Πως θα περιέγραφες το στιλ σου;

Κλασικό τατουάζ. Το κλασικό τατουάζ για μένα μεταφράζεται, ότι κάνω σχέδια που μοιάζουν με τατουάζ. Καλώς ή κακώς το tattoo έχει μια σημειολογία. Διαθέτει δικιά του θεματολογία, ζωγραφικές, τεχνοτροπίες και στιλ. Εμένα όλα αυτά με έκαναν να αγαπήσω το tattoo και αυτά θέλω να συνεχίσω να κάνω. 

Δεν είχα ποτέ καλλιτεχνικές ανησυχίες και τη λέξη τέχνη τη χρησιμοποιώ στο λεξιλόγιο μου σπάνια. Πιστεύω πως το tattoo αν γίνει τέχνη, γίνεται ασυνείδητα. Εγώ κάνω αυτό που μου αρέσει στην καθημερινότητα μου. Αν πάλι καταλήγει κάποια στιγμή και από κάποιους που μπορεί να το κρίνουν ονομαστεί τέχνη, δεν θα με πειράξει. Εγώ κάνω αυτό που αγαπάω.

Tassos_3

Ωστόσο το tattoo αποτελεί κομμάτι των τεχνών...

Αν είναι κομμάτι των τεχνών, μου αρέσει γιατί το tattoo ήταν “naive” και όχι ακαδημαϊκό. Εγώ και στη ζωή μου δεν είμαι καθόλου του ακαδημαϊκού. Μου αρέσει η λαϊκή τέχνη. Η τέχνη που φαίνεται ότι είναι λίγο άγαρμπη και σε κερδίζει πιο πολύ το συναίσθημα. 

Tassos_4

Κυριαρχεί δηλαδή η άποψη πως το tattoo είναι ακαδημαϊκό;

Τα πολύ ζωγραφικά ή τα υπερ-ρεαλιστικά είναι πολύ πιο ακαδημαϊκά σαν μορφή. Φυσικά και δεν δαιμονοποιούμε κανένα στιλ. Στο tattoo όπως υπάρχει το κλασικό Αμερικάνικο, αυτό που ονομάζει ο κόσμος oldschool (λ.χ. Sailor Jerry), υπάρχει αντίστοιχα και το ρεαλιστικό στιλ, φτιαγμένο βέβαια με ένα τρόπο που βγάζει λίγο “δρόμο” στο τέλος. 

Για να είμαστε ακριβείς, το ρεαλιστικό tattoo στην Αμερική ξεκίνησε ειδικά από τον Jack Rudy και ήταν στην ουσία jail style tattoos. Tattoo φτιαγμένα με μονή βελόνα και ρεαλιστικά σε στιλ (τριαντάφυλλα, γυναίκες κ.ο.κ.). Απλά η μαγκιά αυτού του είδους του ρεαλισμού, είναι ότι το βλέπεις και δεν σου κάνει για ένα σχέδιο που θα ταίριαζε να γίνει με ακρυλικό σε ένα καμβά. Το καταλαβαίνεις πως προορίζεται καθαρά για να γίνει τατουάζ και φέρει και μια αλητεία που καλώς ή κακώς χαρακτηρίζει το tattoo. Άλλωστε, το tattoo στον 20ό αιώνα που έγινε και ευρύτερα γνωστό στη Δύση, ήταν μια υποκουλτούρα.

Tassos_5

Πως σου φαίνεται η εξέλιξή του tattoo στις μέρες μας που θεωρείται κοινωνικά πιο αποδεκτό στην Ελλάδα, σε σχέση με πριν από 10 – 12 χρόνια;

Υπάρχουν πλέον περισσότερα μαγαζιά και τατουατζήδες και σίγουρα είναι πιο αποδεκτό. Έχει πάντως πολύ δρόμο ακόμα. Στην Αμερική ή στην Αγγλία υπάρχουν μαγαζιά από το 1900 και το tattoo αποτελεί επάγγελμα. Εδώ ακόμα χτίζεται. 

Πάντως, το επίπεδο μας είναι πάρα πολύ καλό. Πλέον, σε όλες τις χώρες υπάρχουν καλοί τατουατζίδες. Με τη μόνη διαφορά, κατά τη δική μου άποψη, ότι στο tattoo υπάρχουν δύο φάσεις: το επίπεδο όσον αφορά την τεχνική και το attitude. Το attitude δεν ξέρω κατά πόσο υπάρχει... Τεχνικά πάντως, η Ελλάδα είναι μια χώρα που μπορείς να χτυπήσεις τα πάντα. Απλά για μένα, στο τατουάζ το τεχνικό κομμάτι έρχεται δεύτερο.

Tassos_6

Με τα βραβεία και τους διαγωνισμούς πώς τα πας;

Εγώ προσωπικά δεν συμμετέχω στους διαγωνισμούς. Συμμετέχω στο φεστιβάλ. Προτιμώ να κάνω πιο μικρά - γρήγορα tattoo, ώστε να έχω λίγο χρόνο να πω μια κουβέντα, να μπορέσω να πιω μια μπίρα, να το ευχαριστηθώ.

Tassos_7

Πως προέκυψε το όνομα Honest Tattoo;

Θα μιλήσω για πρώτη φορά για το όνομα σοβαρά και θα δώσω τα credit στο νουνό του, που είναι ο Γιώργος Καρβουνίδης. Είχα γυρίσει από Αγγλία και ήμασταν σπίτι του και πίναμε καφέ και του αποκάλυψα την επιθυμία μου να ανοίξω μαγαζί. Ο Καρβουνίδης είναι τεράστιος στην ατάκα, δηλαδή άμα έχεις ένα πάπυρο ή μια κορδέλα και θες να γράψεις κάτι μέσα, θα βρει σίγουρα κάτι φοβερό, ενώ εγώ αντιθέτως όχι. Το συζητούσαμε και του εξήγησα πως θα ήθελα κάτι κλασικό για το όνομα. Εν τω μεταξύ το “τίμιο” είναι μια λέξη που ανέκαθεν χρησιμοποιούσα πολύ. Οπότε γυρνάει σε κάποια φάση και μου λέει βγάλ'το “τίμιο”.

Tassos_8

*Ο Τάσος Σγαρδέλης έχει δουλέψει ως guest tattoo artist στη Σουηδία (East Street Tattoo, Stockholm Classic), στην Αγγλία (Cult Classic Tattoo), στην Ιταλία (Pepe & Zuno) και στην Ολλανδία (Amsterdam Tattoo Museum, Dragon Tattoo).

Photos & interview by Ino Mei.

Tassos_01

Tassos_02

Tassos_03

Tassos_04

Tassos_05

Tassos_06

Tassos_07

Tassos_08

Tassos_09

Tassos_10

Tassos_11

Tassos_12

Top